Doorgaan naar hoofdcontent

Hou vast in een donkere wereld

Er is zoveel ellende in de wereld, dat het kan voelen alsof het steeds donkerder word. Een wereld in nood. Waar het nieuws gevuld is met telkens nog afschuwelijker nieuws. Maar waar heel veel vreselijk nieuws ons al niet meer lijkt te raken. We wennen aan het duister om ons heen. Wat doet het ons? Voel je de onzekerheid van deze tijd? Heb jij ook vragen over al die ellende in de wereld?

Een wereld van onzekerheid



De schrijver van Klaagliederen zag het wel! Het drukte hem neer en het greep hem aan. Zijn stad, Jeruzalem, verwoest. Geen feesten meer in de tempel, geen stoet mensen meer op weg naar de stad Jeruzalem. Verlaten, verbannen, kapot, veracht. Hoe kan een prachtige stad als Jeruzalem, de stad van Gods volk zoiets nu overkomen? De schrijver van klaagliederen weet het en schrijft: Jeruzalem heeft zwaar gezondigd, en is nu een bespotting geworden. Hoeveel steden in de wereld zijn verwoest? Hoeveel mensen lijden als ze denken aan de plaats waar ze gewoond hebben en zien hoe het daar nu aan toe gaat? Maar ook hoeveel mensen zijn bang waar het met hun land heen gaat?! Denk je dat ook weleens? Wanneer stopt dit? De wereld laat steeds meer zien wat er te verwachten is als je erop bouwt. Onzekerheid. Wat er nu is kan morgen weg zijn! Als je zo kijkt naar het donker van deze tijd dan kan dat moedeloos maken.  Wat is nog jouw lichtpunt?





Het licht van Klaagliederen



Klaagliederen bevat zoiets moois! De schrijver neemt ons mee in alle ellende die hij ervaart, duidelijk omschreven:  verkrachtingen, baby's en kindjes die sterven in de armen van hun moeder, oud en jong werd gedood door het zwaard, mensen worden meegenomen als slaven. Afschuwelijke dingen net als nu in onze wereld de meest afschuwelijke dingen gebeuren. Maar de schrijver neemt ons ook mee naar iets anders. Naar het Licht en naar dat wat ook nu, terwijl dat iedereen onzeker kijkt naar wat Trump gaat doen, voor ons een hou vast kan zijn! Is dit ook jouw hou vast, een licht in deze donkere wereld:

En toch!


Toch geef ik de hoop niet op, want hieraan houd ik vast: Genadig is de HEER, wij zijn nog in leven! Zijn ontferming kent geen grenzen. Elke morgen schenkt Hij nieuwe weldaden, veelvuldig blijkt Uw trouw! (Klaagliederen 3: 21-23) Dit is wat ervoor zorgt dat de schrijver van Klaagliederen stand houd als hij ziet hoe zijn wereld stuk gegaan is. Waar ga jij heen met jouw kapotte wereld? Wat geeft jouw dan nog hou vast?



(Deze blog is geïnspireerd door DS de Bruijn die gistermiddag voorging in mijn kerkelijke gemeente)

Reacties

  1. Ik heb ook moeite met onzekerheid. Bedankt voor je blog en de tekst uit Klaaglieferen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoop dat deze woorden je bemoedigen bij onzekere tijden Heleen. Met liefde deze blog gemaakt en gedeeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Elke morgen schenkt Hij nieuwe weldaden, veelvuldig blijkt Uw trouw! is de tekst die ik recentelijk op mijn moodboard heb geplakt. Een fijne reminder, net als deze blog. Niet 'America first' maar 'God first!'

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een tekst die kracht geeft is dit! En dat in Klaagliederen. Zo bijzonder, juist die diepte maar ook dat sterke en krachtige hou vast zo dicht bij elkaar.

      Precies God first. Boven alles, en ook boven iedereen, of je er in gelooft of niet. Hij regeert voor eeuwig!

      Verwijderen
  4. Heel erg mooi! Moedgevend.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dank je wel, Petrina, voor deze blogpost.
    Ondanks de naam 'Klaagliederen' en wat er ook instaat aan verschrikkelijke dingen, toch is het boek in mijn gedachten een bemoedigend Bijbelboek door deze woorden uit Kl. 3: 21-23.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind het juist zo bemoedigend omdat het zo verteld, wat ik (en vele anderen) ervaren in ons persoonlijk leven. Het heeft het diepe dal en de rots waarop we kunnen staan. Verwonderd mij telkens weer hoe moedig en kwetsbaar de Bijbel geschreven is.

      Dank je wel voor je reactie!

      Verwijderen

Een reactie posten

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat.
Wil je wel reageren maar niet dat jouw reactie openbaar staat?
Mail gerust naar:

schrijfgelukjes@gmail.com

Populaire posts van deze blog

Levenslessen van Noach

Weer een nieuw deel in de serie levenslessen. Vandaag wil ik nadenken over wat wij kunnen leren van het leven van Noach. Dit Bijbelverhaal heeft mij altijd al aangesproken. Want wat is er veel in te vinden. In Genesis 6 beginnen we van Noach te lezen. Nadat God eerst spijt krijgt, spijt dat Hij mensen gemaakt had. En dan die zin: En Hij voelde zich diep gekwetst. Onze God heeft gevoel. De schepping, de aarde, de mensen we gaan Hem aan het hart. En Hij zag hoe alles stuk gemaakt werd en daarom wilde Hij de mensen en al het vee van de aarde weg vagen. Dan zou die ellende stoppen. Totdat Gods oog Noach ziet. Noach alleen vond genade bij de HEER. Les één is eigenlijk dan toch, als God nu rond kijkt, naar hoe wij de wereld stuk maken, vind jij dan genade in Zijn ogen? Hoe vind je genade? Noach was een rechtschapen man, de enige die in zijn tijd een voorbeeldig leven leidde. Maar het dat was niet het belangrijkste. Dit kleine stukje maakt verschil: Hij leefde in nauwe verbondenheid met

Twee emmers

Ken je dat verhaal van de waterdrager? Een man haalde elke dag water met een juk waaraan 2 emmers hangen. Aan de ene zijde een perfecte emmer zonder problemen droeg deze emmer al het water naar de meester, maar aan de andere kant was de emmer gebarsten en voordat deze man aankwam bij het huis van zijn meester was deze emmer het meeste water verloren. Zie je de ene emmer, hij voelt zich geweldig en roept: kijk eens wat ik voor prestatie lever! Ik ben zo nuttig. Hij komt echt tot het doel waarvoor hij gemaakt is. En de andere emmer, beschaamd en voelt zich falen. Hij komt niet tot zijn doel, en door deze emmer moet de drager zo hard werken. Op een dag begint deze beschaamde emmer te praten en zegt tegen de waterdrager, dat hij zich beschaamd voelt en zich wilt verontschuldigen. Waarom? vraagt deze man. Nou door deze barst verlies ik zoveel water, door mijn falen moet u zo hard werken. De waterdrager begon te lachen. En hij zegt: Als we straks terug gaan naar huis, moet je eens goed

God zorgt voor mij!

Vertrouw op God Hij zorgt voor je! Dit staat op een kaartje dat ik al een paar weken geleden mocht ontvangen. Dit kaartje heb ik bij de foto van mijn moeder gezet. Als bemoediging, maar ook als reminder aan beloften die God gedaan heeft. Wat ik merkte is dat ik heel snel achter deze quote het volgende zeg: Als ik. Hier wat voorbeelden van wat ik bedoel: Als ik maar bid Als ik maar Bijbel lees Als ik Hem vraag Als ik Gisteren kreeg ik een inzicht dat ik met jullie wil delen. Ik las deze Bijbeltekst: Want ieder die zijn leven wil behouden, zal het verliezen, maar wie zijn leven verliest omwille van mij, zal het behouden. Mattheüs 16:25 Het gaat niet om mijn ik, het gaat niet om wat ik doe. Pasen 2018 leerde mij: Het gaat om wat God doet, om wat Jezus heeft gedaan! Mijn ik, of in deze situatie als ik.... Het maakt God alleen maar kleiner. Zolang ik denk, geloof of mezelf voorhou dat ik iets van God heb ontvangen door mijn ik, dan maak ik mijn ik te groot. Er is niets wat ik