Doorgaan naar hoofdcontent

Denk na over wat je denkt!

Onze gedachten zijn van invloed op ons denken, maar helaas uiteindelijk ook op je handelen! Alles wat de Heere ons in Zijn Woord verteld laat zien dat Hij weet wat ons mensen gelukkig maakt. Maar ook wat ons ongelukkig maakt. Wanneer je vol verkeerde gedachten zit, voel jij je ellendig, en ik weet uit persoonlijke ervaring dat als je zelf ongelukkig bent, je heel snel andere mensen ongelukkig maakt, of zelfs pijn doet.

Het zou goed zijn je denken regelmatig te inventariseren, waarover heb je vandaag gedacht? Was wat je dacht waarheid? Was het goed? Was het realistisch?

Nadenken over wat er in je hoofd gaat gedurende de dag is goed en kan veel gewin opleveren! We worden zo gemakkelijk in ons denken misleid, zo is er een veel voorkomende leugen dat je ellende komt door alles om jou heen en van buiten af. Maar niets is minder waar, veel vaker begint de ellende binnen in jezelf, in je hoofd!

Heel lang dacht ik dat het logisch was dat ik ongelukkig was, en daardoor gaf ik voortdurend anderen de schuld van wat mij overkwam en mijn ellende. En sommige dingen kwamen van buitenaf, echt waar. Maar ik ben tot inzicht gekomen dat veel van de dingen die om mij heen gebeuren, mij niet gelijk ongelukkig hoeven te maken, als ik kies voor de juiste houding en de goede manier van denken. Mijn manier van denken maakte mij ongelukkig. Ik zag in dat ik uiteindelijk degene bent die bepaald wat ik denk.

Als ik dan kijk naar het leven van David is het opmerkelijk dat hij, bij tegenslag in Psalm 143 het volgende schreef:

Psalm 143:4-5

Daarom versmacht mijn geest in mij, mijn hart is ontsteld in mijn binnenste, ik gedenk aan de dagen van ouds, ik overpeins al Uw daden, ik overdenk de werken Uwer handen.

Toen het tegen zat, ging David niet piekeren over alle tegenslagen, maar ging hij terug denken aan alles wat hij van God heeft mogen ervaren. Hij ging niet denken over zijn problemen, hij koos ervoor om te denken aan de goede tijd die hij heeft mogen ervaren uit genade van God.

En ik merk door dit toe te passen in mijn leven, dat ik meer vrij kom, meer vertrouwen heb en vooral hoe rijk ik ben!

(bron: Strijd in je denken van Joyce Meyer toegepast op mezelf)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Dankbaar in gebrokenheid

Hangt de hoogte van mijn vreugde af van de diepte van mijn dankbaarheid? (Ann Voskamp, Gebroken leven) Uiteindelijk dankte Jezus, brak Hij en deelt Hij zichzelf uit. De gebrokenheid raakte Jezus volledig en Hij zelf laat mij zien waarom de gebrokenheid er is, en welke weg ik ermee kan gaan. Een weg van dankbaarheid (Psalm 50:23). Gebrokenheid waarom? Ik denk dat het woord gebrokenheid altijd een deel van lijden met zich meeneemt. Gebroken, er is iets stuk gegaan, opengescheurd of opengebroken en dat kan veel pijn doen. Hoe kan je verder leven met gebrokenheid? Als je hart verscheurd werd, je toekomst of je droom uit elkaar gespat is? Dan denk ik aan Jezus die op aarde kwam. Weet je waarom Hij kwam? Hij kwam om gebroken te worden! Het bloed uit Zijn wonden red ons! Van nature wil ik lijden voorkomen, of zo snel mogelijk oplossen. Als ik erover nadenk dat Jezus juist hiervoor kwam en er niet voor weg vluchtte, dan word Zijn offer voor mijn leven, nog veel groter! Wij leven i

Gezin om de Bijbel: Waak en bid met mij

In onze gezinstijd om de Bijbel waren we alsnog bezig met gezin zijn, maar ook voor de tweede keer met het kijken naar het lijden van Jezus. Op het moment dat Jezus voelde wat er zou gaan gebeuren. Toen alle spannende dingen dichterbij kwamen nam Hij een hele belangrijke keuze. Een keuze die we mogen gebruiken als een voorbeeld. Een keuze Jezus ging met zijn discipelen naar de hof van Getshemane, daar ging Hij bidden. Petrus, Johannes en Jakobus nam Hij het verste met zich mee de hof in. Hij liet hen daar plaats nemen en zei: Mijn hart breekt van verdriet. Blijf maar hier en waak met mij. Daar ging Jezus om te bidden naar Zijn Vader. Dat was Zijn keuze toen het moeilijk en angstig werd. Wat doen wij? Als het moeilijk is, als we bang zijn? Schreeuwen? Anderen pijn doen? Verstoppen? Koppig zijn? Of opstandig reageren? We mogen ook bidden! Dat zorgt dat we anders naar ons probleem gaan kijken. Want wat gebeurd er als we over onze problemen praten, of in dit geval bidden? Dan

Levensles van Jozef

I edereen kent het, tegenslag. Er is niet voor niets de spreuk:  elk huis heeft z'n eigen kruis.  In dit aardse leven lopen we allemaal tegen dingen aan die pijn doen, die je verdrietig of bang maken. En dan moet ik denken aan Jozef, geliefd met een bijzondere liefde door zijn vader Jakob, zijn broers bemerkte dat en voelde het onrecht en gingen vanuit dat gevoel met hem om. Jozef's eerste ervaring met tegenslag Ze kregen de kans in hun schoot geworpen toen ze de 'dromenkoning' Jozef aan zagen lopen, 17 jaar was hij, ze beraamde onder elkaar een plan om hem om het leven te brengen, kom laten we hem doden en hem in deze put werpen. Dan zullen we eens zien wat er van zijn dromen terecht zal komen. De broer van Jozef, Ruben, probeerde zijn broertje te redden, er mocht geen bloed vloeien maar gooi hem gewoon levend in de put. Hij wilde zo Jozef redden en weer terug naar zijn vader brengen. Daar lag Jozef in de put. Een lege put en zijn broers gingen lekker zitten eten.