Doorgaan naar hoofdcontent

Mogen zijn zoals ik ben


'Kijk alsjeblieft vriendelijk als ik andere keuzes maak'
- Els van Steijn - De fontein vind je plek -
Deze quote uit dit boek heeft mij aan het denken gezet. Want ten diepste geeft dit voor mij een kern weer voor al die momenten dat ik niet authentiek, integer en oprecht kon reageren. Dit is heel verwarrend kom ik achter. Want hoe meer ik authentiek ging leven...hoe sterker dit aan mij ging trekken. Zeker nu ik afgelopen jaren in mijn leven ben opgestaan en stap voor stap mijn weg, met God, ben gaan wandelen.


Verrassende woorden uit mijn pen

Ik ben niet slechter of minder als ik een andere weg ga dan mensen waar ik van hou.

Over deze zin wil ik verder schrijven, ik schreef dit, met iets andere woorden, in mijn schrijfoefening om alles uit mijn hoofd eens op te schrijven. Omdat mijn hoofd niet uit een bepaalde situatie kon, ik bleef dezelfde cirkels afleggen, en ik weet dat alles uitschrijven voor mij dan help. Tijdens deze oefening voelde ik bij deze zin, ja hier mag ik iets mee. Deze zin leidt tot dieper, tot iets nog heel anders... Deze zin gaf mij inzicht, waarom ik worstelde, en niet voor het eerst, en dat kwam vooral doordat ik mezelf:

Veroordeel
Klein en veilig wil houden
Schuldig voel
Vreemd vind
Afwijs

Niet de ander keurt mij af... Dat doe ik op zo'n moment zelf. En daardoor voel ik mij minder dat ik dit pad in mijn leven kies. Niets wat ik doe maakt mij minder of slechter als mens. Wel de dingen die ik dus over mezelf ga denken of naar mezelf toe ga verwoorden...

Accepteren wat er is en wie ik ben

Het opschrijven dat ik niet slechter of minder ben. Het deed innerlijk iets met mij, toen ik dit voor het eerst opschreef. Het is het verhaal van eigenlijk al heel mijn leven. Telkens ben ik een laag dieper gegaan met: Mezelf net zo oké vinden als anderen. Toch voel ik dat er weer een stap te gaan is.

Het is oké
Zij zijn oké
Ik ben oké

Bijzonder eigenlijk want wat anderen om mij heen ook doen, ik blijf het goede zien en ik blijf van mensen houden die dicht om mij heen staan. Mijn uitdaging is om ook van mezelf te blijven houden ondanks alles wat ik doe of misschien juist laat.

Een eigen pad te gaan

Ik ben ik, en ik mag mezelf zijn. De weg die ik kies, de dingen die ik doe, die passen bij wie ik ben.

Mijn weg past bij mijn verlangen om verschil te maken
Mijn weg past bij mijn manier van willen groeien
Mijn weg past bij mijn onderzoekende en reflectieve aard
Mijn weg past bij mijn doel hier op aarde

Ik mag gewoon mijn weg gaan, zonder dat ik daar iemands vriendelijke goedkeurende blik voor nodig heb. Weet je wat ik zo voor mij zie...nu ik hierover schrijf?

Gods vriendelijke blik

Hoe mijn Vader in de hemel kijkt, naar mij. Wanneer ik doe waarvoor Hij mij maakte. Als ik steeds dieper en dieper tot mijn doel mag komen. Als Hij ziet hoe ik zoveel meer geniet van mijn leven en de wereld kan en mag raken met mijn hart. Het hart waar Hij woont. Waardoor Hij andere mensen kan bereiken. Ik zie zo voor mij, dat Hij mij die vriendelijke blik geeft...Zelfs als ik andere keuzes maak als Hij van mij vraagt.

Zijn liefde is onvoorwaardelijk

Zijn liefde is niet afhankelijk van wat ik doe of hoe goed ik mij gedraag. Niets wat ik doe zal Zijn liefde voor mij veranderen. Want Hij koos er al voor mij lief te hebben:

Ver voordat ik bestond
Wetend tot wat ik allemaal in staat ben
Ziende wie ik tot diep in mijn hart ben

Hij geeft mij een vriendelijke blik, mijn goedkeuring mag rusten bij Hem. Zoals Hij mij aankijkt, zo mag ik ook mezelf aankijken.

Onschuldig willen blijven


Ik weet dat zolang ik leef ik te maken zal krijgen met momenten waarop ik schuld zal moeten dragen.

Keuzes die ik maak, ze zullen invloed hebben op andere mensen. Ik zal, om echt en authentiek te kunnen zijn, dit moeten dragen. In een wereld vol gebrokenheid is het namelijk onmogelijk om buiten de dynamiek van kwaad te blijven. Eigenlijk raakt het nu ik dit schrijft in deze blog nog iets.

De illusie dat ik geen schuld draag, voor God als ik: Mij lief gedraag, geen conflicten veroorzaak, luister naar iedereen (wat ze dan ook zeggen over mij), als ik kwaliteit lever of niet zeur.... . Maar dit is op geestelijk gebied zo niet waar. Wat ik opmerkte is: Zolang als ik onschuldig wilde blijven, kon ik niet groeien, bleef ik klein en leefde ik niet echt. Het is alsof ik door op die manier prestatie van mezelf te vragen mijn plekje wilde bereiken in de hemel... Ergens diep in mij zit dit systeem. Om zo van beneden naar boven te willen klimmen. Zo braaf en onschuldig en goed meisje ben...Kijk dan naar mij. Als je ziet wat ik doe dan kan je toch niet om mij heen... Dit voelend brengt het mij weer op de plek waar ik hoor. De plek van overgave.

Aan Zijn voeten

Het brengt mij aan de voeten van Hem die zelf zei: Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven.

Uiteindelijk mag ik weten dat het niet gaat om hoe ik naar mezelf kijk, of hoe anderen mij mogelijk zullen bestempelen of veroordelen. Het enige waar het in mijn leven werkelijk om zou moeten gaan is: Hoe ziet Hij mij?

En dan te bedenken dat ik voor mij zag...hoe Hij als Vader genietend, met een lach op Zijn gezicht keek op het moment dat ik tot mijn doel kwam. Op het moment dat Hij ziet hoe ik geniet van alles wat Hij mij zelf geschonken heeft. Wanneer ik talenten die Hij in mij heeft gelegd durf te ontwikkelen en ontplooien.

Ga je mee op reis

Ik wil dit met jullie, als lezers van mijn blog, delen. Omdat dit voor zoveel mensen bekend voorkomt en ik hoop dat je de moed vind om de weg te gaan die God voor je heeft gelegd. Dat je in beweging durft te komen. Durf te geloven en te gaan. Gewoon zoals je gemaakt bent.

Mag jij zijn zoals je bent? Of herken jij misschien wat ik hier deel. We mogen op reis en oefenen om de oude natuur van de wereld, van prestatie, geld en macht, los te laten. Leven vanuit de nieuwe natuur en daarin wortelen en groeien. Vol liefde, zonder angst, want ware liefde heeft geen ruimte voor angst!
Ps: Juist zo'n schrijfoefening en de manier waarop ik met mijn emoties om heb leren gaan zorgt dat ik volledig mijn hart kan open voor ook de vreugde in mijn leven. Zoals je zit op de foto.

Reacties

 1. Mooi stukje waarin je je worstelingen beschrijft. Je vraagt je af hoe God je ziet. Ik heb mogen leren in alles wat ik doe God mij ziet IN Christus. Welke keuzes je ook maakt, het is vaak moeilijk te zien of dit naar Gods wil is, God ziet jou IN Christus. Dat heeft mij veel rust gegeven en lef om te leven. Ik lees graag Efeze 1 waarin dit bevestigd wordt. Gods zegen in je groei.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat mooi dat je dit deelt, ik weet het, mijn vraag is meer: Het enige dat belangrijk is, dat is hoe God het vindt.... En daar heb ik het antwoord op. Juist dat helpt mij om authentiek te zijn. Maar ik kan mij nog zo druk maken (soms) om wat mensen vinden. Prachtige reactie en mooi in Efeze hoe dat beschreven staat voor ons. Dank je wel voor je zegen en liefdevolle reactie

   Verwijderen
 2. Oei wat kom je weer binnen met je blog, je geeft woorden aan een herkenbare strijd, weg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt met liefde gedeeld Danielle, vooral ook omdat het zo herkenbaar is voor velen, wilde ik het toch kwetsbaar delen.

   Verwijderen
 3. Ik heb toch wel moeite met dit: "Ik zie zo voor mij, dat Hij mij die vriendelijke blik geeft...Zelfs als ik andere keuzes maak als Hij van mij vraagt." God is niet alleen vriendelijk, zeker niet wanneer men maar doen wat goed is in eigen ogen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet dat God niet alleen vriendelijk is. Dat schrijf ik ook niet. Maar voor mij is Hij wel vriendelijk, doordat Jezus stierf voor mij: Zijn al mijn zonde aan Zijn kruis geslagen en heeft Jezus die voor mij de wereld uitgedragen. Al mijn fouten en zonde...God wist ze allang, want dit gebeurde allemaal al... al ver voordat ik geboren was. God ziet mij vriendelijk aan: Om wat Jezus deed en doet voor mij.

   Overigens staat er nergens dat ik doe wat goed is in mijn eigen ogen.

   Waar komt uw moeite vandaan? Wat raakt u precies? Zelfs zo dat u geen vragen aan mij stelt maar dit meedeelt...

   God is rechtvaardig en barmhartig, vergevend en heilig, liefdevol en niet 1 voor 1 maar alles tegelijk....

   Verwijderen

Een reactie posten

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat.
Wil je wel reageren maar niet dat jouw reactie openbaar staat?
Mail gerust naar:

schrijfgelukjes@gmail.com

Populaire posts van deze blog

Doorzetten

Afgelopen jaren heb ik weer nieuwe doelen in mijn leven gekregen.
Het is gaaf om weer dingen te hebben om naar toe te werken.
Zelfs al is het een reis die echt een uitdaging is.
Was ik drie jaar geleden nog gebroken, zag ik mezelf als iemand die niets kon en ook nooit zou kunnen.
Nu ben ik al aardig op reis.
Echt niet altijd een gemakkelijke weg die ik ga.
Merk dat het best pittig is.
In mijn hoofd sta ik voor veel dingen alleen.
Een hele verantwoordelijkheid als alleenstaande mama, en veel ballen in de lucht houden.
Toch besloot ik mijn kans te pakken.

Na de scheiding was HET moment.
Eindelijk was er ruimte, en kon ik aan mezelf werken.
Samen met een coach en later ook nog iemand van De Hoop, ging ik aan de slag.
Ondanks de moeilijke uitdagingen waar ze mij voorzette, deed ik het.
Ik wilde verandering.
En dat is pittig, dat vraagt doorzettingsvermogen en innerlijke kracht.
Zoveel patronen waren er gelegd, en die veranderen zit zoveel tijd in.
Maar nu kan ik zeggen, wat ben ik gegroei…

Wacht jij ook?

'k blijf den HEER verwachten; Mijn ziel wacht ongestoord; Ik hoop, in al mijn klachten, Op Zijn onfeilbaar woord; Mijn ziel, vol angst en zorgen, Wacht sterker op den HEER, Dan wachters op den morgen; Den morgen, ach, wanneer? (Psalm 130:3 berijmd) Bovenstaande psalm raakt mij en omschrijft zo diep hoe het voor mij voelt. Nu het einde van het jaar er aan komt besef ik pas wat een jaar het is geweest. Het was zo bewogen en heeft veel met mij gedaan en van mij gevraagd!Vorig jaar voor eeuwigheidszondag kreeg ik bericht dat ik voor het overlijden van mijn moeder een kaarsje mocht branden in onze gemeente. Haar naam herdenken en gedenken, omdat God geen naam vergeten zal. En ik kon het niet. Het voelde niet veilig. Ik durfde niet... Wie was er eigenlijk die vroeg: Hoe gaat het Petrina? Er was geen ruimte of aandacht voor gemaakt en daardoor voelde ik in de gemeente de rouw heel sterk.

Die zondag keek ik thuis de dienst mee. Er ging wel een kaarsje aan, in de kerk, voor ma, maar niet…

Strijd tussen goed en kwaad

Eerder deze week schreef ik een blog over rein en onrein.
Ingewikkelde stof, bij het woord rein, denk ik aan: zuiver, aan iets puurs, niet bevlekt.
De dingen die we doen, die laten zien of we rein of onrein zijn.
Je kan er meer over lezen in de blog: Rein of onrein
We worden niet onrein door de dingen buiten ons, maar de dingen die in ons gebeuren.
Die vanuit ons hart op borrelen.
En elke dag hebben wij de keuze om te volgen de dingen van ons hart, de stem die het goede met ons voor heeft.
Zo heeft niemand het excuus straks, dat hij/zij niet wist wat God wilt dat wij doen.
Want we zijn met Zijn stem, in ons, geboren.
Hier moet ik aan denken als ik bezig ben met mijn Bijbelstudie.
De Goede Herder, kent Zijn schapen, en Zijn schapen kennen Hem.
Herken jij de Goede Herder (nog)?
En weet jij hoe Hij spreekt tot jou?

Hoe herken jij Zijn stem?
Vaak heb je in je leven te maken met twee stemmen in je hoofd.
De stem van

- Afwijzing, eenzaamheid, angst, negativiteit, onvermogen
- Vergeving, gen…