Doorgaan naar hoofdcontent

Mijn woord voor 2020


Wees niet bang om iets te zijn dat gebroken is...
- Ann Voskamp - Gebroken leven - 

Ondertussen heb ik dit boek al meerdere keren gelezen en het blijft mij diep raken! Er zitten zoveel diepe lessen in die ik mee kan nemen in mijn leven. Dit boek hielp mij zelfs om bij het woord te komen dat ik mee wil nemen door 2020:

AuthentiekWanneer ik authentiek ben dan kan ik verschil maken in de wereld! Dan komt, wat God in mij heeft gelegd, echt tot Zijn recht. Veel lezers zullen mij zien als al authentiek. Doordat ik een eigen stijl heb en die ook omarmt, ook al heeft de rest van de wereld de overtuiging dat het niet goed is. Of dat het anders moet. Ik durf af te wijken van de massa. Iets wat voor mij een diepgaand proces is geweest. Juist omdat ik al op hele jonge leeftijd ging kopiëren. Niet altijd wist ik wat ik moest doen in situaties. Onbewust dacht ik goed over alle andere mensen...maar niet over mezelf. Dus ging ik andere mensen maar nadoen. Hun houding, gedrag, manieren en manier van spreken.

Effect van kopiëren 

Dit deed veel in mij. Soms ging wat ik hierdoor deed, zo diep tegen mijn natuur in. Door het toch te blijven doen, gaf ik mezelf telkens een boodschap. Wat ik zelf zou willen doen of spreken...dat is niet goed. Ik kon mezelf wegcijferen en mond dood maken. Nog wel het meest wanneer ik spanning voelde. Of als ik voelde dat iemand onterecht mij ergens de schuld van gaf. Ik had als jong meisje al geleerd wat er gebeurd als je die schuld terug legt waar het hoort. Diegene kan de eigen schuld niet dragen, niet aan, en kan dan spannende, gevaarlijke en onvoorspelbare reacties gaan geven.

Dit nam ik mee mijn volwassen leven in. Om dus tot mezelf te komen en mezelf zo te ontplooien daar is veel tijd en werk vooraf gegaan. Verschillende trajecten aan hulpverlening, altijd zelf betaald, omdat de verzekering niet vergoed dat je hulp nodig hebt zonder dat je een stoornis of gedragsprobleem hebt. Nu ik terug kijk ben ik dankbaar voor dat proces. Het gaf mij namelijk de stok achter de deur om eruit te halen wat er in zat. Want ik betaalde er ook goed geld voor.

Verder groeien

Veel manieren van sociaal aanpassen heb ik los kunnen laten, waardoor ik steeds meer mezelf durfde te omarmen. Dat heeft effect gekregen op mijn leven en op hoe ik mij voel als persoon. Toch om verder te groeien is dit nog wel iets waar ik dit jaar mee aan de slag wil gaan. Zoals ik dat eigenlijk in mij voelde, toen ik las: Wees niet bang om iets te zijn dat gebroken is... (Ann Voskamp, Gebroken leven) Durf te zijn!

Ondanks de butsen en scheuren van je leven. Juist vanuit alle gebrokenheid, kan ook zoveel zegen opkomen. Zoals ook in dit boek zo mooi omschreven:

Het zaad breekt om ons het graan te geven.
De aarde breekt om ons de oogst te geven.
De hemel breekt om ons regen te geven.
Het graan breekt om ons brood te geven.
Het Brood breekt…..
Om ons feest te geven!
- Ann Voskamp - Gebroken leven - 

Jezus volgen

Ik voel dat ik nog een laag dieper in mezelf mag 'zijn'. Telkens weer een laagje, om zo tot mijn kern te komen, tot de kern die God in mij heeft gelegd. Ondanks alle gebrokenheid in mijn leven weet ik dat ik daarvoor bedoeld ben. Ik ben dankbaar voor hoe ver ik al gekomen ben. Maar verlang ernaar om meer en meer te groeien naar Gods evenbeeld. Jezus liet maakte dit evenbeeld zichtbaar op aarde. Hem wil ik volgen, van Hem wil ik leren. En als ik kijk naar hoe Hij omging met mensen die Hem:

Openlijk beschuldigde
Hem in de val wilde lokken
Hem wilde vertellen hoe het moest volgens Gods Woord

Dan zie ik dat Hij, vanuit Gods Woord, Zich niet wegcijferde, maar staande hield in Gods waarheid. Authentiek... Bewogen en warmhartig. Maar ook heel scherp en duidelijk. En die kanten...die zitten ook in mij. Ze mogen er zijn, al mijn tegenstrijdigheden, al mijn eigenschappen.Reacties

 1. Ik he het woord bloom, als zijnde ontwikkelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh die las ik inderdaad al op je facebook volgens mij. Heel mooi! Stiekem deed het mij denken aan de klaproos... Ontwikkel maar, ga maar groeien en bloeien. Zo kan je tot jouw bestemming komen en jezelf en anderen zo blij maken! Leuk je reactie!

   Verwijderen
 2. Wat zal de Vader blij zijn met jouw voornemen om nog meer te worden zoals Hij je heeft bedoeld. Authentiek en uniek: zo helemaal Petrina!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wauw Anne, wat een prachtige reactie deel je met mij. Dank je wel! Je bent een schat!

   Verwijderen
 3. Wat een mooi blog. Bedankt voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je het hebt gelezen Juliette en dat je reageert. Dank je wel! Ik heb dit met liefde gedeeld.

   Verwijderen
 4. Wat een bijzonder woord, ik wens je een heel bijzonder jaar daarmee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Danielle... Ik zal de ervaringen onderweg delen!

   Verwijderen

Een reactie posten

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat.
Wil je wel reageren maar niet dat jouw reactie openbaar staat?
Mail gerust naar:

schrijfgelukjes@gmail.com

Populaire posts van deze blog

Mijn gelezen boeken in 2017

Wat een heerlijk jaar ligt er achter mij, zeker als ik kijk naar de boeken die ik heb gelezen dit jaar. Het blijft voor mij zo'n rijkdom om heerlijk in een andere wereld te kunnen stappen. Of om inzichten te krijgen doormiddel van zelfhulp of studieboeken. Afgelopen jaar heb ik ontzettend veel gelezen. Studieboeken voor mijn examens, boeken gerelateerd aan mij studie voor mijn essay's, maar ook boeken waar ik zelf voor gekozen heb. Als ik kijk naar mijn gelezen boekenlijst (in google keep), dan valt mij op dat ik veel gelezen heb om te zorgen voor persoonlijke groei. Ook dit jaar zal ik een gedeelte delen van de boeken die ik gelezen heb.
Adem in adem uit - Judith Stoker Een eerlijk boek dat jou als lezer laat zien dat er voor alles een tijd is. Het voelt als thuiskomen. Een boek waar iedereen herkenning in zal vinden. De manier van schrijven zorgt dat het een boek is van vele gezichten. Een lach en een traan verschenen beurtelings op mijn gezicht. Dit was werkelijk een boek da…

Hoop!

Alles wordt te duur denkt de regering nog wel aan de burger?
De zorg wordt steeds minder hebben we daarom zo ons best gedaan om Nederland op te bouwen?

Zoveel uitspraken die ik hoor.
Wat verdrietig, dat we zo bezig zijn met onze tekorten.
Zoveel bezig zijn met wat wij, voor ons zelf, anders zouden willen, dat we vergeten te kijken naar de mensen die echt niets hebben.

Hele landen slaan op de vlucht!
Wat zien wij?
Een probleem....

Waar moeten we al die mensen laten?
Ik wil er niet nog meer voor gaan betalen, ik betaal al zoveel!

Waarom zijn we zo met ons zelf bezig?
Zijn we zo erg geworden dat we het leed van anderen niet meer zien?

Ooit moest ik mijn tas inpakken, midden in de nacht, wat was ik blij dat mijn opa meeging, dat ik wist dat ik ergens kon slapen, dat ik wist dat het daar goed en veilig was.
Maar daarnaast, wat was het moeilijk.
Je huis verlaten!
Je thuis, je eigen plekje!
Je kunt er niet blijven.

Dan deze mensen, die geen idee hebben waar ze gaan belanden.
Of ze er überhau…

Ervaringen van God in mijn leven

Als ik denk aan God ervaren? Dan voel ik mij rijk...


Gouden tip
Ik heb op heel veel momenten in mijn leven God mogen ervaren. Iedere keer weer raakte het mij en het heeft mij gevormd tot wie ik nu ben. In mijn leven heb ik veel moeilijke dingen meegemaakt. Dat is waarom iemand mij ooit een geweldige tip gaf:

Schrijf de ontmoetingen en ervaringen met God op!
Want ja, moeilijkheden zullen blijven komen. Doordat ik zoveel mooie momenten met God mocht ervaren en opschrijven, had ik iets tastbaars voor als het tegen zat. Als ik dan mijn notitieboek erbij pakte waarin ik deze momenten had opgeschreven, dan lukte het mij om mijn focus te veranderen. Ik kon kijken naar God en Zijn werk in mijn leven. Daardoor zakte alle angst en alle zorgen. Want het liet mij zien: God is erbij in jouw leven. Altijd!
God in de diepte van mijn leven
Al jong mocht ik God voor het eerst ervaren. Op een dieptepunt in mijn geloofsleven. Ik was twaalf jaar, en had toen al zó'n drie jaar gebeden voor de genezing…