Doorgaan naar hoofdcontent

Zoals je bent!

Durf jij echt te zijn?

Echt zijn, voor ons mensen houdt dit in dat je kwetsbaar durft en kan zijn. Want niemand van ons is perfect.  Allemaal bezitten wij sterke kanten, talenten, dingen die ons goed af gaan. Maar daarnaast ook onze zwakke kanten, valkuilen, dingen die ons niet goed af gaan. Echt zijn zoals jij bent?!


Het vraagt moed, en vertrouwen om echt te zijn. Vooral denk ik het vertrouwen. Het diep van binnen weten: Wat ik ook fout doet, wat er ook gebeurd, ik ben veilig. Helaas maken wij allemaal van alles mee in ons leven wat het moeilijk maakt om jezelf te kunnen, of te durven, blijven.

Hoe ontneem jij het jezelf om te zijn zoals jij bent?

Zeker wanneer jij je onveilig voelt kun je makkelijk, en ook heel snel, methodes toepassen waardoor je onecht wordt. Jezelf eigenlijk ontneemt om te zijn zoals jij bent. Hieronder noem ik wat voorbeelden:


 • Masker(s) opzetten. Je probeert goedkeuring te zoeken bij de mensen om je heen. Daarom pas jij je aan, aan de omgeving waarin jij verkeert. Je wilt er zo graag bij horen, of je wilt niet buiten de boot vallen. Door je masker lijk (!) je precies te zijn wat de ander verwacht. Hiermee ontneem je jezelf om te zijn wie jij bent. 
 • Harnas optrekken. Wanneer jij je bedreigd voelt dan trek je een harnas aan. Alles om jezelf te beschermen tegen (vaak opnieuw) pijn. Zo kan niets jouw raken. En je zicht is maar beperkt. Met een pantser aan is het lastig om te leven. Je beweegt niet makkelijk en soepel. En verstopt in dat harnas ben je helemaal alleen.... met jouw angst. En verbinding maken is niet meer mogelijk. Alles ketst af en kan je niet bereiken. Ook niet dat wat jij nodig hebt. Liefde!  Dat is zo eenzaam, het omsluit je helemaal. En zo harnas? Het lijkt of het steeds sneller aan getrokken kan worden.
 • Vurige pijlen afschieten. Wanneer je voelt dat een wond pijn gaat doen. Iets jouw wond weer raakt? Dan pak jij je vurige pijlen op en schiet jij andere mensen af. Niet met DE waarheid, maar met de waarheid vanuit jou pijn. Je wilt zo snel mogelijk andere uit schakelen. En op een veilige afstand van je brengen. Zodat ze niet meer bij je wond kunnen komen. Een ander kan gaan bloeden. Gaan twijfelen en bang worden. Je hebt je eigen wond nog niet verzorgt en kan daardoor ook pijn oplopen, en zo terug gaan slaan. Terwijl het soms zelfs zo kan zijn dat de ander helemaal geen enkele intentie heeft om jou pijn te doen. 

Veilig bij Hem

Gisteren schreef ik bij mijn Bijbelstudie: Mag God overwinnaar zijn?! Het zette mij aan het denken. En het raakte mij heel diep. Want wanneer God overwinnaar is?

Dan is het zo niet meer nodig om jezelf anders voor te doen, of om jezelf te beschermen, of om zelf te gaan strijden. Wanneer God overwinnaar is? Dan ben je veilig!

Durf jij jouw diepste gevoelens toe te laten, er gewoon te laten zijn? Je mag ermee oefenen, terwijl je veilig bent, bij God. Hij zal dat wat je met Hem deelt nooit tegen je gebruiken. En Hij weet wat jij ten diepste nodig hebt. Hij wil overwinnen, strijden voor jou, maar dat betekent dat wij moeten leren om het over te geven aan Hem. Bij mij begon het om het eerlijk te laten bestaan wat ik voelde, wat ik deed, wat ik dacht, door het te delen met God. En het bij Hem te laten. En ik mag weten dat, hoe de omstandigheden van mijn leven ook zijn, hoe gevaarlijk mijn omgeving ook is, Hij met mij zal zijn, en niets zal mij kunnen scheiden van de liefde van God.

Zijn genade maakt van jouw zwakheid een kracht2 Korinthe 12:9
Mijn genade is voor u genoeg, want Mijn kracht wordt in zwakheid volbracht. Daarom zal ik veel liever roemen in mijn zwakheden, opdat de kracht van Christus in mij komt wonen.
Verstop je zwakheden niet, verberg je angsten of je pijn niet. Want wanneer je het bij God kan brengen? Dan kan Zijn kracht juist daardoor zichtbaar worden. Je hoeft niet meer bang te zijn om ergens bij te horen, want je bent Zijn kind. En nooit meer angst om buiten de boot te vallen... Want Hij laat jou nooit in de steek. Met Hem heb je geen harnas nodig om jezelf te beschermen of te verstoppen, of om te zorgen dat je niets meer voelt. Want dan kan Zijn liefde niet bij jou komen, en delen mag je, door eerst te ontvangen van Hem. En die vurige pijlen? Die kunnen dan veranderen in een gebed vol bewogenheid. Bewogen om de pijn van jezelf, de pijn die dat andere mensen heeft gedaan.


Ontvangen vanuit rust

Stop het idee dat je moet voldoen aan van alles om iemand te zijn. Bij God is het niet nodig om te presteren of om van alles te bereiken. God is op zoek naar jou. Zoals jij bent! Het enige wat er nodig is, is er gewoon 'zijn'!


Mag God jouw overwinnaar zijn? Lukt het jou om te zijn zoals je bent? Ik bid dat God je zegent en dat jij mag ervaren dat Zijn genade voor jou genoeg is. Want alleen door God ben je veilig, terwijl jij 'echt' bent. Ondanks alles wat jij hebt moeten doorstaan in dit leven.


Reacties

 1. Prachtig Petrina. Wat een fijn verhaal en oproep tot echtheid. Ik moet ook aan het woord Puur denken. Puur is ook echt! En ik wil puur zijn. Toch denk ik dat we ons regelmatig een beetje aanpassen aan de situatie waarin we ons bevinden. Wanneer ik bijvoorbeeld met iemand praat die heel vol zit, dan geef ik die persoon de ruimte om zijn/haar hart te luchten terwijl ik zelf misschien ook graag iets wil vertellen. Zolang ik dat in de gaten heb en het niet voortdurend doe, is een beetje aanpassen niet erg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Puur... Ja dat is wat ik bedoel ja. Puur durven zijn. Niet gemaakt. Dank je voor die toevoeging!

   Klopt helemaal. Je mag kiezen voor aanpassen. Als je dat kan is dat heel waardevol! Maar het is belangrijk dat dit een keuze is. En niet vanuit angst een instinctieve overlevingsmodus. Ik denk dat het ook echt een kracht is om op het juiste moment op de juiste manier te kunnen aanpassen!

   Verwijderen
 2. Wat treffend verwoord, ik begin me meer en meer bewust bewust te worden van deze mechanismen, maar ook van het feit dat die mechanismen ook Hem buiten de deur houden en dat wil ik zeker niet. Mogen zijn wie ik echt ben is best nog eng want dat is zo kwetsbaar, maar ik ben ernaar op weg en dat vind ik zo bijzonder.
  Hij is de overwinnaar ook over mijn mechanismen, Hij zal ze compleet overbodig maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Amen en juist daardoor kan je omgeving Christus in jou aan het werk zien.

   Verwijderen
 3. Hoi Petrina, wat mooi, dankjewel! Het raakt me wat je schrijft, ook omdat ik die manieren die je onecht maken wel ken ;) te goed . Ik heb op de stilteretraite onlangs echt gevoeld wat het is om te mogen zijn wie je bent. Om echt te voelen. En te huilen. Die momenten zijn er vaker hoor, maar toen zo intens. En ja, God is op zoek naar mij, dat voelde ik toen. Zo bijzonder en zo intiem. Dankjewel dat je me deze ervaring door jouw blog als het ware laat herbeleven!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooie herinneringen van jezelf zijn en mogen zijn als ik zo lees. Klinkt als een veilige omgeving waar dat ook kon. Dicht bij Hem... Veel zegen

   Verwijderen
 4. Mooi, je kopje : Ontvangen vanuit rust.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi om te horen. Zo tegenovergesteld aan de wereld. We mogen in rust ontvangen van Hem. Veel zegen!

   Verwijderen
 5. Heel waardevol Petrina. Ik merk dat als ik moe ben, dat ik dan terugval in mijn oude houding. Goed slapen is zo belangrijk! Dan zijn je gedachten meer helder en je gevoelens meer in evenwicht. Heb jij dat ook?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Aritha, ja dat is voor mij heel herkenbaar. Als ik moe ben ga ik toch gemakkelijker in mijn oude patronen terug. En die oude patronen maken het niet makkelijker, ze brengen mij ook uit balans. Wat weer zorgt dat ik nog meer moe word... Niet zo handig. Merk wel dat ik het steeds sneller mag herkennen en dan ook kan stoppen.

   Verwijderen
 6. Mooi, dank je wel!
  Ik merk ook dat met het ouder worden het zijn-die-ik-ben makkelijker wordt, al blijft het soms ook afhankelijk van.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat.
Wil je wel reageren maar niet dat jouw reactie openbaar staat?
Mail gerust naar:

schrijfgelukjes@gmail.com

Populaire posts van deze blog

Zoekend naar het Licht (deel 2)

Verlangend naar het Licht
In mijn leven was ik al heel jong op zoek naar het Licht. Maar de manier waarop Hij aan mij werd gepresenteerd maakte mij bang. Niet alleen voor wie ik ben, maar vooral voor het feit dat het Licht er niet voor mij zou zijn. Door dingen die gebeurt zijn in mijn leven voelde ik mij niet geliefd, niet gezien door mensen waar ik mijn vertrouwen op gesteld had. Dat maakte dat er diepe duisternis in mijn leven kwam.

Mijn leven in duisternis
Vooral wat ik leerde over de Redder, Jezus. Gods verlossingswerk, dat was alleen voor de mensen die door God, ver van tevoren, uitgekozen waren. Dat God het verlossingswerk door mensen heen wilt werken, maar dat het iets is wat je mag ontvangen. Je kan er zelf niets aan doen. Nou als mensen waar ik van hield, waar ik zo goed mijn best voor deed, mij niet zagen...... Waarom zou God dan naar mij om zien?Dit te bedenken, als jonge vrouw, maakte mij zo eenzaam. Geen verbinding merken met mensen om mij heen, maar ook geloven dat het…

Zoekend naar het Licht (deel 1)

Dolend in het duister
Na de zondeval is er een breuk gekomen in de relatie tussen God en de mensen. Daarom leven wij in duisternis, doordat we geestelijk dood zijn gegaan. God was de bron van leven.

Omdat wij al langere tijd in duisternis leven, zijn wij ons gaan aanpassen aan deze staat van zijn. We zijn steeds meer onwetend over de ellende waarin wij verkeren. Daardoor kunnen wij zelfs zekerheid gaan zoeken in deze onzekere en onveilige wereld. Hiermee bedoel ik de wereld in ons zelf en ook letterlijk de wereld waarin wij leven. Zo zijn wij al snel houvast aan het zoeken of cre√ęren in bijvoorbeeld:

Carri√®reGeldPrestatieGoedkeuringControleBezittingenStatusEer (je goede naam)RelatiesGezondheid Zolang dit goed gaat? Biedt het ons een zekerheid, en zie je niet hoe kwetsbaar je werkelijk bent. Op het moment dat het door je vingers glipt dan voel je hoe het duister om je hart kan grijpen. Dan voel je wel weer je werkelijke staat van het aardse leven. 
Alle bovenstaande punten hebben nameli…

Is er iets onmogelijk voor Hem?!

Zie, Ik ben de HEERE de God van alle vlees; zou Mij enig ding te wonderlijk zijn?
Jeremia 32:27
Observatie van de tekst
Wauw wat een gebed van Jeremia tot God, in hoofdstuk 32 vanaf vers 16, wat een verheerlijking van wie Hij is en wat Hij kan. Ook belijdt Jeremia oprecht de misstappen van Zijn volk en hij omschrijft de situatie zoals deze is. Jeremia geeft aan dat wat God voorzegt had ook geschied is. De Heere zelf antwoord Jeremia hierop dat Hem niets te wonderlijk is.

Hoe bijzonder is dit?! Het doet mij denken aan Job, en hoe hij sprak tot God, en tegen zijn vrienden.

Voor God is niets onmogelijk, daar wordt in mijn kanttekeningen verwezen naar vers 17, het gebed van Jeremia:

Ach HEERE HEERE, zie, Gij hebt de hemelen en de aarde gemaakt, door Uw grote kracht, en door Uw uitgestrekten arm; geen ding is U te wonderlijk.

En in het vers van vandaag bevestigd God wat Jeremia aanhaalt. Als belofte om ook in deze angstige zaak op te mogen vertrouwen.

Want wees eerlijk? Als God de hemel en …