Doorgaan naar hoofdcontent

Zoals je bent!

Durf jij echt te zijn?

Echt zijn, voor ons mensen houdt dit in dat je kwetsbaar durft en kan zijn. Want niemand van ons is perfect.  Allemaal bezitten wij sterke kanten, talenten, dingen die ons goed af gaan. Maar daarnaast ook onze zwakke kanten, valkuilen, dingen die ons niet goed af gaan. Echt zijn zoals jij bent?!


Het vraagt moed, en vertrouwen om echt te zijn. Vooral denk ik het vertrouwen. Het diep van binnen weten: Wat ik ook fout doet, wat er ook gebeurd, ik ben veilig. Helaas maken wij allemaal van alles mee in ons leven wat het moeilijk maakt om jezelf te kunnen, of te durven, blijven.

Hoe ontneem jij het jezelf om te zijn zoals jij bent?

Zeker wanneer jij je onveilig voelt kun je makkelijk, en ook heel snel, methodes toepassen waardoor je onecht wordt. Jezelf eigenlijk ontneemt om te zijn zoals jij bent. Hieronder noem ik wat voorbeelden:


  • Masker(s) opzetten. Je probeert goedkeuring te zoeken bij de mensen om je heen. Daarom pas jij je aan, aan de omgeving waarin jij verkeert. Je wilt er zo graag bij horen, of je wilt niet buiten de boot vallen. Door je masker lijk (!) je precies te zijn wat de ander verwacht. Hiermee ontneem je jezelf om te zijn wie jij bent. 
  • Harnas optrekken. Wanneer jij je bedreigd voelt dan trek je een harnas aan. Alles om jezelf te beschermen tegen (vaak opnieuw) pijn. Zo kan niets jouw raken. En je zicht is maar beperkt. Met een pantser aan is het lastig om te leven. Je beweegt niet makkelijk en soepel. En verstopt in dat harnas ben je helemaal alleen.... met jouw angst. En verbinding maken is niet meer mogelijk. Alles ketst af en kan je niet bereiken. Ook niet dat wat jij nodig hebt. Liefde!  Dat is zo eenzaam, het omsluit je helemaal. En zo harnas? Het lijkt of het steeds sneller aan getrokken kan worden.
  • Vurige pijlen afschieten. Wanneer je voelt dat een wond pijn gaat doen. Iets jouw wond weer raakt? Dan pak jij je vurige pijlen op en schiet jij andere mensen af. Niet met DE waarheid, maar met de waarheid vanuit jou pijn. Je wilt zo snel mogelijk andere uit schakelen. En op een veilige afstand van je brengen. Zodat ze niet meer bij je wond kunnen komen. Een ander kan gaan bloeden. Gaan twijfelen en bang worden. Je hebt je eigen wond nog niet verzorgt en kan daardoor ook pijn oplopen, en zo terug gaan slaan. Terwijl het soms zelfs zo kan zijn dat de ander helemaal geen enkele intentie heeft om jou pijn te doen. 

Veilig bij Hem

Gisteren schreef ik bij mijn Bijbelstudie: Mag God overwinnaar zijn?! Het zette mij aan het denken. En het raakte mij heel diep. Want wanneer God overwinnaar is?

Dan is het zo niet meer nodig om jezelf anders voor te doen, of om jezelf te beschermen, of om zelf te gaan strijden. Wanneer God overwinnaar is? Dan ben je veilig!

Durf jij jouw diepste gevoelens toe te laten, er gewoon te laten zijn? Je mag ermee oefenen, terwijl je veilig bent, bij God. Hij zal dat wat je met Hem deelt nooit tegen je gebruiken. En Hij weet wat jij ten diepste nodig hebt. Hij wil overwinnen, strijden voor jou, maar dat betekent dat wij moeten leren om het over te geven aan Hem. Bij mij begon het om het eerlijk te laten bestaan wat ik voelde, wat ik deed, wat ik dacht, door het te delen met God. En het bij Hem te laten. En ik mag weten dat, hoe de omstandigheden van mijn leven ook zijn, hoe gevaarlijk mijn omgeving ook is, Hij met mij zal zijn, en niets zal mij kunnen scheiden van de liefde van God.

Zijn genade maakt van jouw zwakheid een kracht



2 Korinthe 12:9
Mijn genade is voor u genoeg, want Mijn kracht wordt in zwakheid volbracht. Daarom zal ik veel liever roemen in mijn zwakheden, opdat de kracht van Christus in mij komt wonen.
Verstop je zwakheden niet, verberg je angsten of je pijn niet. Want wanneer je het bij God kan brengen? Dan kan Zijn kracht juist daardoor zichtbaar worden. Je hoeft niet meer bang te zijn om ergens bij te horen, want je bent Zijn kind. En nooit meer angst om buiten de boot te vallen... Want Hij laat jou nooit in de steek. Met Hem heb je geen harnas nodig om jezelf te beschermen of te verstoppen, of om te zorgen dat je niets meer voelt. Want dan kan Zijn liefde niet bij jou komen, en delen mag je, door eerst te ontvangen van Hem. En die vurige pijlen? Die kunnen dan veranderen in een gebed vol bewogenheid. Bewogen om de pijn van jezelf, de pijn die dat andere mensen heeft gedaan.


Ontvangen vanuit rust

Stop het idee dat je moet voldoen aan van alles om iemand te zijn. Bij God is het niet nodig om te presteren of om van alles te bereiken. God is op zoek naar jou. Zoals jij bent! Het enige wat er nodig is, is er gewoon 'zijn'!


Mag God jouw overwinnaar zijn? Lukt het jou om te zijn zoals je bent? Ik bid dat God je zegent en dat jij mag ervaren dat Zijn genade voor jou genoeg is. Want alleen door God ben je veilig, terwijl jij 'echt' bent. Ondanks alles wat jij hebt moeten doorstaan in dit leven.






Reacties

  1. Prachtig Petrina. Wat een fijn verhaal en oproep tot echtheid. Ik moet ook aan het woord Puur denken. Puur is ook echt! En ik wil puur zijn. Toch denk ik dat we ons regelmatig een beetje aanpassen aan de situatie waarin we ons bevinden. Wanneer ik bijvoorbeeld met iemand praat die heel vol zit, dan geef ik die persoon de ruimte om zijn/haar hart te luchten terwijl ik zelf misschien ook graag iets wil vertellen. Zolang ik dat in de gaten heb en het niet voortdurend doe, is een beetje aanpassen niet erg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Puur... Ja dat is wat ik bedoel ja. Puur durven zijn. Niet gemaakt. Dank je voor die toevoeging!

      Klopt helemaal. Je mag kiezen voor aanpassen. Als je dat kan is dat heel waardevol! Maar het is belangrijk dat dit een keuze is. En niet vanuit angst een instinctieve overlevingsmodus. Ik denk dat het ook echt een kracht is om op het juiste moment op de juiste manier te kunnen aanpassen!

      Verwijderen
  2. Wat treffend verwoord, ik begin me meer en meer bewust bewust te worden van deze mechanismen, maar ook van het feit dat die mechanismen ook Hem buiten de deur houden en dat wil ik zeker niet. Mogen zijn wie ik echt ben is best nog eng want dat is zo kwetsbaar, maar ik ben ernaar op weg en dat vind ik zo bijzonder.
    Hij is de overwinnaar ook over mijn mechanismen, Hij zal ze compleet overbodig maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Amen en juist daardoor kan je omgeving Christus in jou aan het werk zien.

      Verwijderen
  3. Hoi Petrina, wat mooi, dankjewel! Het raakt me wat je schrijft, ook omdat ik die manieren die je onecht maken wel ken ;) te goed . Ik heb op de stilteretraite onlangs echt gevoeld wat het is om te mogen zijn wie je bent. Om echt te voelen. En te huilen. Die momenten zijn er vaker hoor, maar toen zo intens. En ja, God is op zoek naar mij, dat voelde ik toen. Zo bijzonder en zo intiem. Dankjewel dat je me deze ervaring door jouw blog als het ware laat herbeleven!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooie herinneringen van jezelf zijn en mogen zijn als ik zo lees. Klinkt als een veilige omgeving waar dat ook kon. Dicht bij Hem... Veel zegen

      Verwijderen
  4. Mooi, je kopje : Ontvangen vanuit rust.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooi om te horen. Zo tegenovergesteld aan de wereld. We mogen in rust ontvangen van Hem. Veel zegen!

      Verwijderen
  5. Heel waardevol Petrina. Ik merk dat als ik moe ben, dat ik dan terugval in mijn oude houding. Goed slapen is zo belangrijk! Dan zijn je gedachten meer helder en je gevoelens meer in evenwicht. Heb jij dat ook?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Aritha, ja dat is voor mij heel herkenbaar. Als ik moe ben ga ik toch gemakkelijker in mijn oude patronen terug. En die oude patronen maken het niet makkelijker, ze brengen mij ook uit balans. Wat weer zorgt dat ik nog meer moe word... Niet zo handig. Merk wel dat ik het steeds sneller mag herkennen en dan ook kan stoppen.

      Verwijderen
  6. Mooi, dank je wel!
    Ik merk ook dat met het ouder worden het zijn-die-ik-ben makkelijker wordt, al blijft het soms ook afhankelijk van.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat.
Wil je wel reageren maar niet dat jouw reactie openbaar staat?
Mail gerust naar:

schrijfgelukjes@gmail.com

Populaire posts van deze blog

Ervaringen van God in mijn leven

Als ik denk aan God ervaren? Dan voel ik mij rijk... Gouden tip Ik heb op heel veel momenten in mijn leven God mogen ervaren. Iedere keer weer raakte het mij en het heeft mij gevormd tot wie ik nu ben. In mijn leven heb ik veel moeilijke dingen meegemaakt. Dat is waarom iemand mij ooit een geweldige tip gaf: Schrijf de ontmoetingen en ervaringen met God op! Want ja, moeilijkheden zullen blijven komen. Doordat ik zoveel mooie momenten met God mocht ervaren en opschrijven, had ik iets tastbaars voor als het tegen zat. Als ik dan mijn notitieboek erbij pakte waarin ik deze momenten had opgeschreven, dan lukte het mij om mijn focus te veranderen. Ik kon kijken naar God en Zijn werk in mijn leven. Daardoor zakte alle angst en alle zorgen. Want het liet mij zien: God is erbij in jouw leven. Altijd! God in de diepte van mijn leven Al jong mocht ik God voor het eerst ervaren. Op een dieptepunt in mijn geloofsleven. Ik was twaalf jaar, en had toen al zó'n drie

God voert de strijd voor mij!

Ik heb de goede strijd gestreden. Ik heb de loop tot een einde gebracht. Ik heb het geloof behouden. ( 2 Timotheus 4:7) Afgelopen weken heb ik strijd ervaren. Hierover schreef ik al eerder, licht en luchtig , het maakte mij zo moe. Alsof het mij verlamde. Het was geen strijd tegen andere mensen. Heel eerlijk? Het was meer een innerlijke strijd tegen mezelf. Dat ik een strijd ervaar in mijn denken heb ik al vaker gedeeld op deze blog. Ook in de link die ik nu deel lees je hier iets over. Die strijd maakte dat er een soort mist in mijn hoofd aanwezig was. Hoe leuk het ook is in mijn leven, ik zat met dingen in mijn hoofd die het zwaar maakte om te genieten, om rust te ervaren. Totdat ik twee geleden de Bijbeltekst in 2 Timotheus las. Nieuw inzicht Ik strijd tegen mezelf. Het is niet alleen strijd in mijn denken, maar ook strijd om te mogen zijn. Heel vaak schoof ik mezelf opzij. Zo wrong ik mij voor alles en iedereen in bochten. Zonder iets te zeggen. Dit gaf moeite en gedoe bij

Geef je verleden over

Heel vaak hoor ik mensen praten met elkaar. Er word gesproken over het verleden. Zelf doe en deed ik dat ook heel veel. Maar telkens kom ik er achter dat als ik dat gedaan heb, dat ik iets voed. Mijn verleden werd er alleen maar groter door, de last voelde zwaarder, de wond was opengegaan door er over te praten. En daar was het dan gestopt... Op die manier praten, dat lost niets op! Het verleden werd gevoed, het werd zo groot, dat het mijn heden overschaduwde, mijn heden was niet sterk genoeg tegen het onkruid dat mijn verleden werd. Als ik niet uitkeek zou het onkruid uit mijn verleden, de groeiende bloem die gemaakt is om te bloeien op Zijn tijd, gaan verstikken. De weg van herstel Ik heb geleerd hoe ik mijn wonden goed kan verzorgen, iets kan doen om ze te laten genezen. Al moet ik zeggen, genezen was ook eng. Wat als de wond dicht was, er een mooi litteken gekomen was, wie zou ik dan zijn? Wie zou ik zijn zonder die pijn? Het hele proces om te herste