Doorgaan naar hoofdcontent

Tussen een oud en nieuw gezin!

Tussen oud en nieuw!

Dat is het nieuwe thema van de bloghop. Deze keer mocht Marc Volgers, van de blog Gloriaenkyrie.wordpress.com, het thema bedenken. Afgelopen weken was ik er voortdurend mee bezig. Wat kan ik hierover bijdragen? We leven tussen het oude en het nieuwe. Zoals Marc zelf omschreef, zijn we nog geen volmaakte schepping. Is er nog steeds gebrokenheid en lijden. Maar een oude schepping zijn we ook niet meer. Dit zijn allemaal delen waar ik eigenlijk heel veel over zou kunnen schrijven. Toch kwam er maar niets.

Ik zocht het op de verkeerde plek. Het graven in mezelf, als schrijfster, kan soms wel mooie dingen opleveren. Maar veel vaker heb ik gemerkt, dat de onderwerpen die mij 'opeens' in lijken te vallen kracht bevatten. Vaak loop ik dan al een tijdje tegen  onderwerpen aan in mijn leven. Wanneer ik dit deel doe ik vaak nieuwe inzichten op, vind ik (h)erkenning of mag ik rust ervaren. Het onderwerp waar ik afgelopen periode aan werk, tegen aanloop en in groei wil ik met jullie als lezers delen. Het oude is voorbij, maar het nieuwe is nog niet volledig gekomen, mede doordat het oude altijd een onderdeel blijft.


Oude oorsprong gezin


Vanaf 2005 vorm ik een gezin. Daar lag het oorsprongsgezin van mij en mijn kindjes. Tot 2013 was dit gezin werkzaam als één team. Maar dat oude gezin, dat is er niet meer. Wat over is, dat was een gebroken gezin. Gescheurd, verdeeld over twee huizen. Samen met mijn kindjes vormde ik een incompleet oorsprongsgezin. Hoe dit gegaan is, wat wij hebben meegemaakt heeft een grote invloed gehad op onze levens. Wat er was, dat is voorbij. Er waren zoveel emoties, die zorgde voor bepaalde reacties. Ik heb echt een rouwperiode gehad. Pijn en verdriet, werden afgewisseld met woede. Het heeft heel veel gedaan met mij persoonlijk. Een diepe weg was voor mij vooral aanwezig door de aantasting van mijn zelfbeeld hierdoor. Het gevoel van gebruikt, en weggesmeten en niets waard te zijn het vulde eigenlijk mijn gehele hart, gedachten en handelen. Het oude was voorbij, het nieuwe dat ging komen? Ik had nog geen idee!

Nieuw samengesteld gezin


Nu heb ik een samengesteld gezin. Het nieuwe is gekomen! Het oorsprongsgezin is voorbij gegaan en
verbroken. Het incomplete gezin ook dat is voorbij. Twee incomplete gezinnen zijn bij elkaar gekomen. Hebben elkaar gevonden en zijn op zoek gegaan naar hoe ze als één gezin verder kunnen gaan. Ook hierin zit voor mij een grote oud en nieuw. Want het oude? Het gaat nooit echt voorbij voor ons allemaal. We hebben zoveel al meegemaakt. Zo nemen we allemaal onze patronen, ervaringen en gevoelens mee. Maar ook zullen biologische ouders, altijd (!) samen ouders blijven. Je kan geen ex- moeder of ex-vader worden.

Eigenlijk zijn er in ons gezin nu verschillende ouder teams. Samen met mijn man, vorm ik één team. In liefde met elkaar verbonden, dichtbij elkaar om er te kunnen zijn voor elkaar. Daarnaast vormen wij ook allebei een ander team. Een biologisch ouderteam. Met patronen van communicatie, met ervaringen die sporen hebben nagelaten, met manieren om elkaar te willen bereiken. Ik voel mij afgelopen maanden zitten tussen het oude en nieuwe.

Respectvol ouderschap


Ik zit tussen beide gezinnen, en als ik er van bovenaf op kijk zie ik vooral de volgende dilemma's: Welke positie bekleed ik als vrouw in het biologische ouderteam? En welke positie heb ik in het nieuwe, samengestelde ouderteam. En nog belangrijker hoe kan ik deze in combineren met respect voor beide teams?

In het biologische ouderteam is het afgelopen jaar veel veranderd en hierin is hard gewerkt. Na een jaar, zie ik hoe groot de invloed van de communicatie is. Ik zie de uitwerking daarvan bij onze twee kindjes. Er is nu respect en ruimte voor elkaar, en we doen echt ons best om respectvolle ouders te zijn, ook al zijn we een ouderteam dat niet meer bij elkaar woont.

In ons samengestelde ouderteam is het ook werken geweest. Waar ik vooral tegenaan liep voor mezelf was dat er, ondanks drie jaar aan werken aan oude pijn, toch nog weer nieuwe pijn naar boven kwam. Juist doordat er nu weer een relatie is, gebaseerd op liefde en respect. Door eerdere ervaringen vond ik dat niet meer eng, of spannend. Ik had geleerd van het oude en daardoor kon ik vele lessen meenemen om hieraan te werken. Samen met mijn man, positieve en respectvolle patronen maken. Elkaar ruimte geven, pijn en ervaringen vanuit het verscheurde oorsprongsgezin met elkaar durven delen en daarmee samen leren leven. Het lastigste stukje voor mij is: vertrouwen. Liefde vraagt vertrouwen, overgave. Daarin ben ik wel door mijn leven heen erg beschadigd. Daarom is vertrouwen het woord dat ik mee wil nemen naar het nieuwe jaar. Want het oude is voorbij, het nieuwe en volmaakte zal er komen. Maar tussen het oude en het nieuwe, zal God mij dragen. Ik ben veilig, zolang ik in Zijn liefde blijf.


Het nieuwe jaar in


Het aankomende jaar wil ik elke week een Bijbeltekst uit mijn hoofd leren, die mij helpen, die inzicht geven of die een krachtige boodschap van vertrouwen weerspiegelen. Ik zal elke week dan ook de Bijbeltekst delen op mijn blog. Donderdag 28 December heb ik een begin gemaakt en heb ik twee teksten uit mijn hoofd geleerd. Om deze als tekens onderweg te blijven gebruiken heb ik beide uitgewerkt doormiddel van Bijbel Journaling.



Met deze blog wil ik meedoen aan de bloghop van December/Januari. Voor deze bloghop is het thema: Tussen oud en nieuw. Dit is bedacht door de vorige bloghop winnaar: Marc Volgers op zijn blog: gloriaenkyrie.wordpress.com

Reacties

  1. Mooi dat je alles zo bewust doorleeft en naar het goede streeft, in Zijn kracht. Wens jou en je gezin een gezegend nieuw jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat bijzonder hoe je dit schrijft. Dank je wel. Ook voor je lieve wens. Jij/jullie samen ook een gezegend jaar!

      Verwijderen
  2. Wat een open en mooie blog. Ken je het boek 'Samengesteld' van Hans Groeneboer? Is echt een heel leerzaam boek. Geschreven voor samengestelde gezinnen, maar volgens mij zou iedereen die trouwplannen heeft het moeten lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Heleen,

      Je geeft een hele mooie tip. Ik heb het boekje gelezen inderdaad! Heel herkenbaar hoe het omschreven werd. Ben het dan ook met je eens dat iedereen het zou moeten lezen bij het trouwen. Het is echt zo dat wanneer je trouwt zonder kinderen er ook verschillende culturen bij elkaar komen! Dank je wel voor je mooie complimenten!

      Verwijderen

Een reactie posten

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat.
Wil je wel reageren maar niet dat jouw reactie openbaar staat?
Mail gerust naar:

schrijfgelukjes@gmail.com

Populaire posts van deze blog

Dankbaar in gebrokenheid

Hangt de hoogte van mijn vreugde af van de diepte van mijn dankbaarheid? (Ann Voskamp, Gebroken leven) Uiteindelijk dankte Jezus, brak Hij en deelt Hij zichzelf uit. De gebrokenheid raakte Jezus volledig en Hij zelf laat mij zien waarom de gebrokenheid er is, en welke weg ik ermee kan gaan. Een weg van dankbaarheid (Psalm 50:23). Gebrokenheid waarom? Ik denk dat het woord gebrokenheid altijd een deel van lijden met zich meeneemt. Gebroken, er is iets stuk gegaan, opengescheurd of opengebroken en dat kan veel pijn doen. Hoe kan je verder leven met gebrokenheid? Als je hart verscheurd werd, je toekomst of je droom uit elkaar gespat is? Dan denk ik aan Jezus die op aarde kwam. Weet je waarom Hij kwam? Hij kwam om gebroken te worden! Het bloed uit Zijn wonden red ons! Van nature wil ik lijden voorkomen, of zo snel mogelijk oplossen. Als ik erover nadenk dat Jezus juist hiervoor kwam en er niet voor weg vluchtte, dan word Zijn offer voor mijn leven, nog veel groter! Wij leven i

Gezin om de Bijbel: Waak en bid met mij

In onze gezinstijd om de Bijbel waren we alsnog bezig met gezin zijn, maar ook voor de tweede keer met het kijken naar het lijden van Jezus. Op het moment dat Jezus voelde wat er zou gaan gebeuren. Toen alle spannende dingen dichterbij kwamen nam Hij een hele belangrijke keuze. Een keuze die we mogen gebruiken als een voorbeeld. Een keuze Jezus ging met zijn discipelen naar de hof van Getshemane, daar ging Hij bidden. Petrus, Johannes en Jakobus nam Hij het verste met zich mee de hof in. Hij liet hen daar plaats nemen en zei: Mijn hart breekt van verdriet. Blijf maar hier en waak met mij. Daar ging Jezus om te bidden naar Zijn Vader. Dat was Zijn keuze toen het moeilijk en angstig werd. Wat doen wij? Als het moeilijk is, als we bang zijn? Schreeuwen? Anderen pijn doen? Verstoppen? Koppig zijn? Of opstandig reageren? We mogen ook bidden! Dat zorgt dat we anders naar ons probleem gaan kijken. Want wat gebeurd er als we over onze problemen praten, of in dit geval bidden? Dan

Levenslessen van Noach

Weer een nieuw deel in de serie levenslessen. Vandaag wil ik nadenken over wat wij kunnen leren van het leven van Noach. Dit Bijbelverhaal heeft mij altijd al aangesproken. Want wat is er veel in te vinden. In Genesis 6 beginnen we van Noach te lezen. Nadat God eerst spijt krijgt, spijt dat Hij mensen gemaakt had. En dan die zin: En Hij voelde zich diep gekwetst. Onze God heeft gevoel. De schepping, de aarde, de mensen we gaan Hem aan het hart. En Hij zag hoe alles stuk gemaakt werd en daarom wilde Hij de mensen en al het vee van de aarde weg vagen. Dan zou die ellende stoppen. Totdat Gods oog Noach ziet. Noach alleen vond genade bij de HEER. Les één is eigenlijk dan toch, als God nu rond kijkt, naar hoe wij de wereld stuk maken, vind jij dan genade in Zijn ogen? Hoe vind je genade? Noach was een rechtschapen man, de enige die in zijn tijd een voorbeeldig leven leidde. Maar het dat was niet het belangrijkste. Dit kleine stukje maakt verschil: Hij leefde in nauwe verbondenheid met