Doorgaan naar hoofdcontent

Mijn gelezen boeken in 2017

Wat een heerlijk jaar ligt er achter mij, zeker als ik kijk naar de boeken die ik heb gelezen dit jaar. Het blijft voor mij zo'n rijkdom om heerlijk in een andere wereld te kunnen stappen. Of om inzichten te krijgen doormiddel van zelfhulp of studieboeken. Afgelopen jaar heb ik ontzettend veel gelezen. Studieboeken voor mijn examens, boeken gerelateerd aan mij studie voor mijn essay's, maar ook boeken waar ik zelf voor gekozen heb. Als ik kijk naar mijn gelezen boekenlijst (in google keep), dan valt mij op dat ik veel gelezen heb om te zorgen voor persoonlijke groei. Ook dit jaar zal ik een gedeelte delen van de boeken die ik gelezen heb.
 • Adem in adem uit - Judith Stoker
Een eerlijk boek dat jou als lezer laat zien dat er voor alles een tijd is. Het voelt als thuiskomen. Een boek waar iedereen herkenning in zal vinden. De manier van schrijven zorgt dat het een boek is van vele gezichten. Een lach en een traan verschenen beurtelings op mijn gezicht. Dit was werkelijk een boek dat mij ruimte gaf. 
 • Kracht van kwetsbaarheid - Brené Brown
 • De moed van imperfectie - Brené Brown
Twee boeken waar ik heel veel van geleerd heb. Dit vind ik boeken die ik niet één keer lees, regelmatig pak ik ze er even bij. Mooie is dan dat er telkens ook iets nieuws uit gehaald kan worden. Het is mooi om deze tijd mezelf te durven blijven, met mijn imperfectie en met al mijn kwetsbaarheid.
 • Grenzen in het huwelijk - Dr Henry Cloud & Dr John Townsend
Grenzen zijn van levensbelang, zeker ook binnen het huwelijk. Dit boek geeft vele praktijkvoorbeelden. Van zowel partners die elkaars grenzen begrijpen, als ook van partners die elkaars grenzen niet begrijpen. Het boek is eerlijk, duidelijk en heel makkelijk toepasbaar.
 • Houd me vast - Dr Sue Johnson
Dit boek heeft bij mij veel omhoog gebracht rondom mijn hechting en hoe ik daarmee omga in ons huwelijk. Voor een hechte en veilige relatie is het nodig dat ik lef heb, vertrouwen in mezelf en in mijn lieve man. Ik merk dat ik verbondenheid nodig heb, maar heb inzicht gekregen in hoe ik ervoor kan zorgen, dat ook als het even niet lekker loopt, ik verbonden kan blijven. Ook als iets mijn oude hechtingspijn raakt, of misschien juist dan, kan ik verbonden blijven. De manier waarop ik mijn man dan iets vertel dat is zo belangrijk. Want wat ik ook in mijn studie leer: Het gaat er niet om dat ik begrijp wat ik wil vertellen. Nee veel meer is het belangrijk dat de ander, in dit verhaal mijn man, begrijpt wat ik over wilde brengen. Het is mooi dat ik voor dit boek al De kracht van kwetsbaarheid van Brené Brown had gelezen. Veel boeken die ik rondom relatie heb gelezen zijn hierbij ook een mooie invulling. Al lijken theorieën elkaar te willen overschrijven, zie ik juist hoe deze elkaar mooi aanvullen. Ik vond dit een heel leerzaam boek. 
 • Ons geniale geheugen - Hannah Monyer & Martin Gessmann
Naast de neurobiologische stukken een heel toegankelijk boek wat de verschillende kanten van ons geheugen belicht. Waarom kan je het ene wel goed onthouden en lijkt het of je andere situaties niet meer terug kan halen? Hoe betrouwbaar is je geheugen eigenlijk echt? Ons geheugen heeft een grote invloed, het bepaald onze herinneringen. Maar daarnaast beïnvloed het wie wij zijn en hoe wij ons gedragen. 
 • Emotieregulatie - Nelleke Nicolai
In dit boek kwamen verschillende dingen terug die mij persoonlijk raakten. Ook hier ging het over hechting en de invloed daarvan op emoties. Het heeft mij inzicht gegeven hoe met emoties om te gaan. Iets wat voor mij een heel proces was om weer te durven. Doordat ik emoties ooit op slot had gezet, omdat ik moest overleven, was het moeilijk om hier weer 'gezond' in te worden. Dit is iets wat nog snel uit evenwicht kan zijn. Daarom besloten dit boek te kopen. Ik vond wel dat hiervoor psychologische en biologische kennis nodig was. Het is niet een heel toegankelijk en leesbaar boek. Maar omdat dit aansluit bij mijn studie trok dit boek mij toch. 
 • Jezus leven - Henk Stoorvogel
Dit boek geeft inzicht in Jezus. Wie Hij was op aarde. Door dit boek is Hij voor mij nog groter geworden, tegelijk ging Hij daarmee niet verder van mij af staan. Het voelde juist alsof Hij dichterbij was dan ooit. Alsof door het hele boek de fluistering ging: Mijn dochter....volg mij. Ik heb dit boek afgelopen jaar in één keer uit gelezen, in een heerlijk weekend alleen op vakantie. Een aanrader!
 • Handboek voor cathecheten - Meerdere schrijvers hebben hieraan gewerkt
Een praktisch boek wat inzichten gaf voor mij als cathecheet. Helder en duidelijk omschreven. Veel was enorm herkenbaar vanuit de praktijk. 
 • Ik ben Pelgrim - Terry Hayes
Ik zag dit boek staan en dacht: O heerlijk! Want het is een lekkere dikke pil van 757 blz. Daar hou ik wel van.. Het boek was soms best ingewikkeld om te lezen, het heeft mij uitgedaagd, verbaasd en de adem meerdere malen ontnomen. 
 • Breekbaar verbonden - Hanneke Schaap-Jonker
Ook dit boek ging over hechting. Het mooie van dit boek was dat de schrijver het niet alleen had over aardse relaties, ze durfde ook de uitdaging aan om te onderzoeken en te omschrijven wat hechting voor invloed kan hebben op je geloofsleven. Niet alleen relaties met mensen komt hechting in voor, maar ook in geloofsleven. Dat herken ik ook uit de praktijk van mijn eigen leven. Wanneer het vertrouwen in jezelf, of in anderen, of mogelijk in jezelf en anderen niet ontwikkeld is dan heeft dat een grote invloed op je vertrouwen in God. Dit boek was erg leerzaam en een aanrader eigenlijk voor iedereen. Want wie kent er nu nog mensen die geen problemen hebben met hechting en/of vertrouwen?
 • Op naar geluk - Ap Dijksterhuis
Wat maakt ons nu echt gelukkig? Handelen we ook op een manier die ons uiteindelijk gelukkig maakt? Veel van dit boek begreep ik goed, en was zeker waar. Toch miste ik iets omdat het maar bleef bij het gebroken geluk dat aarde je kan geven. Zeker wel een aanrader, veel goede onderzoeken worden aangehaald en een duidelijke boodschap: Geluk is niet te koop. Het zit veel meer in herinneringen maken dan in spullen. 
 • Echtpaar naar Gods hart - Jim & Elizabeth George
Aan de hand meelopen met tien echtparen uit de Bijbel. Wat een rijke inzichten delen Jim & Elizabeth daardoor. Het opende mijn ogen voor al het moois wat de Bijbel bied. Er zit zoveel in, ook voor het huwelijk is er zoveel te vinden. God maakte Adam en Eva, maar daarmee heeft hij getrouwde stellen niet laten staan. Zoveel meer relaties werden beschreven waar wij van kunnen leren. In dit boek, met diepe lessen, word dit beschreven op een manier dat je ze toe kan passen in je eigen leven. Een huwelijk waar je mee door kunt, waarmee je God de eer kan geven die Hij toekomt. 
 • Gebroken leven - Ann Voskamp
Hoe kan je omgaan met een leven vol gebrokenheid. Een boek dat je raakt, uitdaagt en kwetsbaar maakt. De vraag: Is er een weg van gebrokenheid en lijden naar heelheid en genade? Die word beantwoord, met een teken op haar pols. Buigend onder Zijn kruis is er een weg te vinden. Iedere keer wanneer ik last heb dat de gebrokenheid of het lijden mij neer wil drukken dan mag ik denken aan het Jezus offer aan het kruis wat de weg heeft gemaakt voor mij... Om dit voor  mezelf tastbaar te maken, en makkelijker toepasbaar wanneer nodig, heb ik een kruisje gekocht wat mij herinnert aan Hij die alles heeft gedragen voor mij. Niet het kruisje in mijn hand, of aan mijn nek. Nee enkel Hij die de weg is gegaan. 
 • De kracht van een biddende vrouw - Stormie Omartian
Wat voor verschil kan ik maken voor mijn man? Hoe kan ik hem helpen bij alles wat hij doorstaat, zonder druk op hem te leggen, belerend of manipulatief bezig te zijn? Dit boek geeft een groot cadeau aan mannen. Het geeft vrouwen inzicht over de kracht van gebed voor je man. Want wij vrouwen mogen weten: Wat bij ons vrouwen onmogelijk is, dat is mogelijk bij God! Stop met je man de richting op te duwen die jij wilt, zonder respect. Of hem terug te trekken van keuzes die hij wilt maken, koste wat het kost. Je maakt er zoveel mee stuk. Lees dit boek niet alleen, ga het doen, pas het toe. Bid voor je man, want in Gods handen is hij veilig!
 • How to talk to kids - Adele Faber & Elaine Mazlish
Een opvoedboek met een heel eigen karakter. Makkelijk leesbaar, grappige voorbeelden zelfs met strips. Wat het luchtig houd. Het richt zich vooral op hoe communiceer je met kinderen. Heb je daarbij respect voor je kind, is het duidelijk voor het kind wat je bedoeld, is wat je zegt passend, opbouwend of goed voor je kind. Het omschrijft ook de lastige zaken van het opvoeden, problemen die zich voor kunnen doen en geeft eigenlijk makkelijke oplossingen waarbij er telkens gelet word op autonomie van je kind, de grenzen van je kind maar ook van jouw als ouders en hoe je hier geweldloos mee om kan gaan. 
 • Mijn moeders hoop - Francine Rivers
 • Mijn dochters droom - Francine Rivers
Deze boeken beschrijven de pijn die door familie's of generaties door kunnen sijpelen. Hoeveel invloed die pijn heeft op de rest van je leven. Maar ook hoe je dwars door de pijn kan gaan en jezelf, maar ook je familie en nageslacht hiervan kan beschrijven. En dat allemaal op een meeslepende manier, uit het leven gegrepen.
 • Schuilplaats - Kirsten Heitzmann
 • Sleutelkind - Kirsten Heitzmann
Twee adembenemende boeken die ik allebei in één stuk heb uitgelezen. De kracht van de liefde, die kan pijn genezen. Ingrijpende en meeslepende boeken, over het diepste verdriet, de ergste angst. Maar ook tegelijk een bron van kracht en troost als je leest hoe hiermee omgegaan word. 
 • Vrijheid leven als de dochter van de koning - Sheri Rose Shepherd
Vrij zijn, het lijkt voor ons in Nederland vanzelfsprekend. Maar toch laat dit boekje zien hoeveel, in dit boekje worden specifiek vrouwen beschreven, vrouwen er helemaal niet vrij zijn. Ze zitten vast. Het leven van nu vraagt veel van vrouwen, daarnaast deelt het leven ook veel klappen uit. Leven als een dochter van de Koning? Dat is eigenlijk een droom maar niet in werkelijkheid mogelijk.... Dit boekje bevat 30 boodschappen voor jou, je zou het als dagboekje kunnen gebruiken voor een maand. Levenslessen, rijkdom, vrijheid en vooral Zijn waarheid over hoe Hij het heeft bedoeld voor jou! Je vind kostbare schatten, praktische lessen en het kan je helpen om te leren leven in de vrijheid waarvoor onze Verlosser gestorven is.
 • Mijn naam is Asher Lev - Chaim Potok
 • Davita's harp - Chaim Potok
 • Het boek van het licht - Chaim Potok
Deze schrijver beschrijft de tradities en de cultuur van het Jodendom, maar daarin ook hoe hier door de generaties mee omgegaan is. Hoeveel invloed heeft het als de cultuur of de traditie niet nageleefd word. Ik vond het ergens toch heel herkenbaar om te lezen. De strijd die gevoerd word in zoveel gezinnen, tussen traditie/cultuur/religie en de wereld buiten zo'n gezin word heel bijzonder door deze schrijver neergezet. Kwetsbaar en tegelijk ruw. Klein en dan weer heel groot. Bijzonder om te lezen!
 • Vrij van schaamte - Christene Caine
Schaamtegevoelens, ik denk dat we die allemaal wel eens hebben. Maar wat nu als dit zo je leven beheerst dat je klem komt te zitten. Het kan een hele worsteling worden om dan te leven. Ik herken dat heel erg. Dit boek is zo opbouwend, zonder oordeel en met zoveel kracht geschreven. Het heeft mij geholpen om mezelf vrij te maken en is zeker een aanrader!
 • De ongetemde man - John Eldredge
Eigenlijk ben ik dit boek gaan lezen door een ander boek, waarin het ging over hechting, een onderwerp wat in De ongetemde man ook aan de orde komt. Het is voor een jongen heel belangrijk hoe een vader, of mannelijke opvoeder, hem aanspreekt, ziet en/of beoordeeld. Wat mij veel opvalt is in dit soort boeken: De kracht van woorden. Mannen kunnen afgebroken worden door woorden die ze altijd gehoord hebben. Overigens geld dit uiteraard ook voor vrouwen. Ik vond dit wel een verhelderend boek, maar soms vond ik de argumentatie wel zwak voor bepaalde onderdelen.
 • De vierde musketier - Henk Stoorvogel & Theo van den Heuvel
Dit boek roept mannen op na te denken over hun doel. Ik heb dit boek gelezen omdat ik er eigenlijk al heel lang nieuwsgierig naar was. Wat is dan het doel, en hoe ga je om met alles wat God aan jouw heeft toevertrouwd. Ik vond dit  boek echt een mooie richtingaanwijzer.
 • Liefdesbang - Hannah Cuppen
Op de voorkant stond al heel groot: Overwin verlatingangst en bindingsangst. Ook dit boek ging over hechting, hoe die zich uit. Dit boek lezen voor, of na, Houd me vast van Dr Sue Johnson, is heel verhelderend. Dat is wat ik bedoel met aanvullende theorieën. Niet alles zijn ze het over eens, daarom verwerpt de één de theorie van de ander. Maar als je uit beide haalt, wat onderbouwd kan worden. Dan heb je een krachtig, opbouwende en heldere visie voor een relatie in liefdevolle en respectvolle verbinding (dat is dan weer een deel vanuit: Liefde en Respect geschreven door Emerson Eggerichs. Vanuit hechtingspijn kan je verlatingsangst, of bindingsangst, ervaren. Dit kan zich ook afwisselen. Waardoor is het ontstaan en hoe kan je er opbouwend mee omgaan? Vragen die behandeld worden in dit boek. Met praktische voorbeelden is dit een heel leesbaar en leerzaam boek.
 • Je bent waardevol - Carianne Ros
Anderen liefhebben zoals jezelf. Dat lijkt erg makkelijk zolang we bij het gedeelte blijven voor anderen. Maar in deze zin staat ook het gedeelte: Zoals jezelf! Dat kan moeilijk zijn. Ik heb daar, zoals op mijn blog al te lezen is, veel mee geworsteld. Wat had ik dit boek van Carianne Ros eerder willen lezen. Ook dit boek zal ik er vaker bij pakken, om weer even op te frissen, of omdat er gewoon zoveel instaat dat er groei door kan blijven. Een boek vol tips, vragen en opdrachten om met de Heilige Geest te gaan ontdekken hoe waardevol je bent. 
 • Samengesteld - Hans Groeneboer
Nu ik een onderdeel ben van een samengesteld gezin sprak dit boek(je) mij zo aan! Wat een handige tips, trouwens ook als je een oorsprong gezin heb en niet een samengesteld gezin. Een oorsprong gezin omschrijft Hans Groeneboer in zijn boek als een gezin waar de biologische vader en moeder samen zijn en zorgen voor hun 'eigen' kindjes. Samengestelde gezinnen kunnen door veel situaties ontstaan. En in de maatschappij van nu, zullen er steeds meer komen. Daarom is dit een boek(je) wat ik echt aanraad. De volwassenen om de kinderen heen kunnen volgens Hans Groeneboer, veel verschil maken. Niet alleen de volwassen ouders/stiefouders etc.. Maar ook zeker: Ooms, tantes, opa's en oma's, vrienden en andere familieleden. Het boek beschrijft verschillende valkuilen, maar ook de kansen voor een samengesteld gezin. 
 • Wachten op de morgen - Karen Kingsbury
 • Nooit te laat - Karen Kingsbury
 • Kostbaar geschenk - Karen Kingsbury
Deze boeken vormen een trilogie genaamd: Vol vertrouwen. Boeken waarin Karen Kingsbury op haar eigen, krachtige en schitterende wijze, je meeneemt door rouw, verdriet, verschillende processen van vergeving en telkens opnieuw zoeken naar vertrouwen. Ik vond het heerlijk om te lezen, en ging ook als een speer door deze serie. Vooral omdat het zo echt beschreven is, zo uit het leven gegrepen. Daarnaast zaten er zoveel lessen ook in voor mijn leven. Deze serie vind ik dan ook echt een aanrader.

Wil je meerdere boeken bekijken die ik gelezen heb? Je kan een gelezen boekenlijst van mij vinden via de volgende klikbare link: Gelezen boeken

Welke boeken heb jij dit jaar gelezen? Welk boek heeft jouw geraakt en kan je schrijven waarom? Wie weet vind ik zo mooie tips voor volgend jaar!

Reacties

 1. Prachtige boeken! Ik ken er ook ee aantal van.
  Tip: de uitnodiging van paul young
  En liefde en respect van emerson eggerichs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Sonja! Beide boeken heb ik gelezen en beaam ik van dat het schitterende boeken zijn. Mooie tips. Hier zie je een lijst met alle gelezen boeken: https://schrijfgelukjes.blogspot.nl/p/gebedspunten.html

   Verwijderen

Een reactie posten

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat.
Wil je wel reageren maar niet dat jouw reactie openbaar staat?
Mail gerust naar:

schrijfgelukjes@gmail.com

Populaire posts van deze blog

In de stilte

Stilte
Dat is
Waar ik U
Telkens weer kan vinden
Rust

Rust
Is wat
U mij geeft
Als ik kom schuilen
Geborgen

Geborgen
Weet ik
Dat ik ben
Dat geeft mij de 
Vrijheid

Vrijheid
Om over
U te spreken
Of te schrijven in
Stilte

Doorzetten

Afgelopen jaren heb ik weer nieuwe doelen in mijn leven gekregen.
Het is gaaf om weer dingen te hebben om naar toe te werken.
Zelfs al is het een reis die echt een uitdaging is.
Was ik drie jaar geleden nog gebroken, zag ik mezelf als iemand die niets kon en ook nooit zou kunnen.
Nu ben ik al aardig op reis.
Echt niet altijd een gemakkelijke weg die ik ga.
Merk dat het best pittig is.
In mijn hoofd sta ik voor veel dingen alleen.
Een hele verantwoordelijkheid als alleenstaande mama, en veel ballen in de lucht houden.
Toch besloot ik mijn kans te pakken.

Na de scheiding was HET moment.
Eindelijk was er ruimte, en kon ik aan mezelf werken.
Samen met een coach en later ook nog iemand van De Hoop, ging ik aan de slag.
Ondanks de moeilijke uitdagingen waar ze mij voorzette, deed ik het.
Ik wilde verandering.
En dat is pittig, dat vraagt doorzettingsvermogen en innerlijke kracht.
Zoveel patronen waren er gelegd, en die veranderen zit zoveel tijd in.
Maar nu kan ik zeggen, wat ben ik gegroei…

Mezelf liefhebben (Deel 2)

Heb je naaste lief als jezelf, en dan vooral het laatste stuk. Het heeft mijn ogen geopend voor een deel in mijn hart. Een deel wat ik graag afgesloten liet, waar ook nog niet echt de tijd voor was gekomen. Sinds twee weken, durf ik er wel in te kijken. Dat was eng, spannend en heel kwetsbaar. Wat zou het met mij doen. Om eerlijk onder ogen te komen dat ik mezelf niet liefhad. Het zorgde voor een innerlijk proces. Op mijn vorige blog heb ik vele reacties gehad, via verschillende wegen. Nog niet alle antwoorden heb ik beantwoord, maar dat gaat zeker komen! Ik heb beloofd jullie, als lezers, mee te nemen in mijn proces. Waarvan ik wel eerlijk zeg dat ik sommige dingen heel moeilijk vind om nog in woorden te vangen.

Op onderzoek uit
Ja dan kom je er achter dat je niet echt jezelf lief hebt. Ik gedoog mezelf en kan best trots zijn wanneer ik iets nieuws doe, of iets heel goed gedaan heb. Vooral dan heb ik weleens het idee: Ik hou van mezelf. Dat bedoelen ze er zeker mee! Zo hield ik mezel…