Doorgaan naar hoofdcontent

Zoekend naar het Licht (deel 1)

Dolend in het duister

Na de zondeval is er een breuk gekomen in de relatie tussen God en de mensen. Daarom leven wij in duisternis, doordat we geestelijk dood zijn gegaan. God was de bron van leven.

Omdat wij al langere tijd in duisternis leven, zijn wij ons gaan aanpassen aan deze staat van zijn. We zijn steeds meer onwetend over de ellende waarin wij verkeren. Daardoor kunnen wij zelfs zekerheid gaan zoeken in deze onzekere en onveilige wereld. Hiermee bedoel ik de wereld in ons zelf en ook letterlijk de wereld waarin wij leven. Zo zijn wij al snel houvast aan het zoeken of creëren in bijvoorbeeld:

 • Carrière
 • Geld
 • Prestatie
 • Goedkeuring
 • Controle
 • Bezittingen
 • Status
 • Eer (je goede naam)
 • Relaties
 • Gezondheid
Zolang dit goed gaat? Biedt het ons een zekerheid, en zie je niet hoe kwetsbaar je werkelijk bent. Op het moment dat het door je vingers glipt dan voel je hoe het duister om je hart kan grijpen. Dan voel je wel weer je werkelijke staat van het aardse leven. 

Alle bovenstaande punten hebben namelijk het nadeel dat het geen blijvende zaken zijn. We dolen in deze wereld rond. En zolang je houvast zoekt in de genoemde punten kan dat veel gevoelens met zich meebrengen.

 • Angst
 • Hoogmoed
 • Schaamte
 • Egoïsme                                                                                                                           
 • Grenzeloosheid                                                       
 • Eenzaamheid                                                          
 • Falen                                                                      
 • Elkaar pijn doen
 • Dood  
 • Hopeloosheid
Juist als je in het duister leeft, kan licht een groot effect geven. En er is een Licht dat ervoor kan zorgen dat je nooit meer in duisternis hoeft te leven. Dit Licht is er ook voor jou! God heeft redding mogelijk gemaakt voor alle mensen. Niet voor even, zoals de aardse zekerheid je biedt. Nee, wat je dan mag vinden is houvast voor eeuwig. Er is een Verlosser voor jou! Vandaag wordt Zijn geboorte aangekondigd:
Wees niet bang, Maria, God heeft je Zijn gunst geschonken.
Luister, je zult zwanger worden en een Zoon baren, en je moet Hem Jezus noemen.
Lukas 1: 30-31
Maria moet haar Zoon Jezus noemen. Dat betekent Redder. Verlang jij naar een Redder? Volg dan deze blog serie.Reacties

 1. Dank je wel voor je blogpost. Een lichtje in de duisternis.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo waar, alleen Jezus geeft blijvende redding.
  Mooi blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Reacties
  1. Met liefde gedeeld! Leuk een reactie weer van je te zien Rita. Ik lees jouw blog ook nog steeds maar vergeet weleens te reageren.

   Verwijderen
  2. Voel je niet bezwaard hoor, Petrina, ik reageer ook niet altijd.
   Heb momenteel ook niet zoveel tijd, dus ben al blij als ik een beetje bij kan blijven met lezen naast het schrijven.

   Verwijderen

Een reactie posten

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat.
Wil je wel reageren maar niet dat jouw reactie openbaar staat?
Mail gerust naar:

schrijfgelukjes@gmail.com

Populaire posts van deze blog

Ervaar jij innerlijke bewogenheid voor jouw verdriet?

En de Heere, haar ziende, werd innerlijk met ontferming over haar bewogen, en zeide tot haar: Ween niet.
We huilen wat af in deze tijd. Maar welke tranen huilen wij? Daarnaast een hele belangrijke andere vraag:

Wie is er door jouw tranen innerlijk bewogen zoals onze Heer?Onze Heere in de Hemel, maar ook God in ons hart, Hij voelt met ons mee. Zo mogen wij, als gemeente en familie door het bloed van Christus, met elkaar mee voelen. Voel jij het verdriet van de ander mee?

De bewogenheid die God toont die gaat verder dan wat de tv biedt. Dan wat de wereld biedt. Het lijkt misschien dan ook wel vreemd dat Jezus hier spreekt met de volgende woorden:

Ween niet!

Hiermee bedoelde Jezus niet dat wij niet mogen huilen. Gelukkig maar, want ik heb menig traan gelaten. En de moeilijkste en zwaarste tranen? Dat waren de tranen die niet naar buiten mochten komen. Als mijn hart verscheurd werd van verdriet. Maar er was geen ruimte voor, geen plek, niemand die met bewogenheid naar mij keek. Eenzaam drag…

Ons samengestelde gezin met tips van ons samen

Laat je niet overwinnen door het kwade,
maar overwin het kwade met het goede.
Romeinen 12:21

Deze tekst kregen James (mijn man) en ik mee toen wij gingen trouwen. Een tekst die al vanaf mijn twaalfde belangrijk is in mijn leven. Ongelofelijk, ik dacht niet dat het mogelijk was. Maar echt twee jaar geleden, op onze trouwdag, kwam er nog meer waardevols uit deze ene tekst. Dit is voor mij echt een tekst vol zegen.


Een nieuw huwelijk Op 16-11-'16 zijn James en ik samen getrouwd. De start die wij hadden, was zo anders. Er was al zoveel wat wij hadden meegemaakt. Wat al begon in een jeugd, bij ons allebei, die niet heel soepel was gelopen, waarin veel was gebeurt. Ook hadden we al een huwelijk achter ons.

Huwelijken die gestart waren vol hoop, maar toch pijnlijk zijn geëindigd.  Mijn man had drie kindjes in zijn huwelijk ontvangen. In mijn huwelijk heb ik twee kindjes mogen krijgen. Gezegende huwelijken, maar toch gebroken. Niet alleen pijnlijk voor James, of mij, maar nog wel het mee…

Liefde is het antwoord....ook op de Nashville verklaring

Wat doen we elkaar toch makkelijk pijn.
Omdat we denken dat we de waarheid achter ons hebben.
Met de hand op de Bijbel zijn zoveel mensen diep geraakt in hun mens zijn....
Is dat God die vraagt om dat te doen? Om je Bijbel te gebruiken om een mens, van vlees en bloed, pijn te doen met Zijn woorden?

Gelukkig gaat het soms nog onbewust. Maar de reactie is hetzelfde. Afgelopen week merk ik het weer heel erg op.

Er is een jij en 'wij' en daar hoor jij niet bij....
Vele mensen uit de kerk voelen zich genoodzaakt om een duidelijke verklaring neer te leggen over wat de Bijbel wel of niet zou zeggen over mensen die net zo goed gemaakt zijn door onze Maker. Zo is er weer zo'n onderscheid bij gekomen, vroeger ging het over het 'ware' geloof en dwaalleer. Nu gaat het over geaardheid en identiteit. Het werkt als een meetlat, die ook nog eens uit de Bijbel gehaald is. En ten diepste zit er in de pijn een kostbaar geheim.

Niemand wil veroordeeld worden...
Wij oordelen zonder het …