Doorgaan naar hoofdcontent

Genade alleen...

Geloven is geen prestatie van ons.
Niemand kan het zelf verdienen!
Het is genade. Een spontane, niet zelf verdiende Goddelijke gunst.Het is genade door God geschonken, die de weg van geloof opent. Hij begint deze weg niet alleen, Hij houdt het ook in stand! Dwars door alle problemen die dit leven kan geven.

Efeze 2:8-9
Want uit genade zijt gij zalig geworden door het geloof, en dat niet uit u, het is Gods gave. Niet uit de werken, opdat niemand roeme. (Statenvertaling 1618-1619)


                              Brede en smalle weg

Genade niet verdiend

Het is juist die genade die je leven totaal omkeert! Ik mocht Zijn genade aannemen, en niet eenmalig maar telkens opnieuw, mag ik dat overweldigende gevoel ontvangen. Ik kon het niet grijpen, nemen of eisen. Het kon alleen aan mij geschonken worden, en door mij worden ontvangen. Om niets van mij, en door alles van God! Want wanneer je het verdiend hebt, dan is het een 'logisch' vervolg dat je een beloning krijgt. Nee ik had het tegenovergestelde van genade verdiend.

Het was God die naar mij omkeek, en die mij gratie verleende. Niet om wie ik ben, of om wat ik heb gepresteerd. Maar alleen om hoe groot Hij is! Dat maakt een relatie, een weg van geloof, die ik kan gaan met een hart dat ook die weg wil lopen. Want van nature? Lopen wij mensen de andere kant op. Weg van God. Door Zijn genade, wil ik lopen, steeds dichter naar het licht van mijn Verlosser!

Welke wegen zijn er?

Van nature lopen wij heel makkelijk op de brede weg. Nu weet ik dat veel gelovigen bij de brede weg denken aan:

 • Afgoden
 • Geld
 • Egoïsme 
 • Stelen
 • Doden
 • Verslaving
 • Plezier en vertier
Maar wat ik heb ervaren kan geloof net zo goed de brede weg zijn. Zolang alles draait om het presteren. Zoals de Schriftgeleerden en de Farizeeën liepen. Ze hielden de wetten niet. Want ze waren de liefde verloren. De regels? Die vonden zij belangrijker dan het maaksel van Gods hand met liefde en compassie behandelen. Is het Jezus niet die zegt: Wanneer je één van deze wetten niet houdt, dan heb je ze allen niet gehouden? Het vinden van genade bij God, het brengt relatie met God. Daarnaast nog iets heel moois...

Zijn diepe liefde 

Lukas 7:47
Daarom zeg Ik u: Haar zonden zijn haar vergeven, die vele waren, want zij heeft veel liefgehad;
(Statenvertaling 1618-1619)

Gods genade raakte deze zondares, die de voeten van Jezus nat huilde met haar tranen. Aan Zijn voeten, het is de beste plaats om je tranen te laten gaan. Bij deze vrouw zorgde haar tranen ervoor dat de voeten van Jezus schoon werden. Want niemand had Zijn voeten nog gewassen. De zondares droogde Zijn voeten af met haar haren. Iets wat niet gebruikelijk of gepast was voor een vrouw, in een huis met mannen, volgens de regels en de wetten. Ze was in overtreding! Na het drogen van Zijn voeten, zalfde deze vrouw ook Zijn voeten in.

Als ik het lees dan denk ik: Wat een dappere vrouw! Maar het gaat niet om haar prestaties. Het is wat Jezus over haar zegt in reactie op de veroordeling van Simon, de man bij wie Jezus in huis was. Het antwoord van Jezus, dat brengt haar genade, vergeving van zonde! Die vergeving? Dat is de oorzaak van liefde.  Door vergeving mogen wij liefde op zo'n ongekende diepe manier proeven.

Presteren? Vanuit ons zelf alleen, is dat zo beperkt, zoveel kleiner als dat God voor ons in gedachten had. Als je tot Zijn doel wilt komen, het werk wilt doen dat Zijn vuurproef kan doorstaan? Dan  begint het bij genade mogen ontvangen en met Hem leven. Waardoor je Hem, zolang je leeft beperkt, mag leren kennen. Van daaruit kan Hij door jou heen werken. Dan mag je weten: Zijn werk houdt stand in eeuwigheid! Mag Hij werken, presteren, door jou heen?

Kniel verlangend neer

Wij hoeven niet meer te lopen naar de boom van goed en kwaad. Niet te oordelen over anderen, of over ons zelf. Het is ook niet nodig om enkel en alleen de wetten te gaan houden. Want Zijn grote gebod is liefde. En liefde ervaar je pas echt en persoonlijk, wanneer je Zijn genade hebt mogen ontvangen. Het begint met aan Zijn voeten neervallen. Dwars tegen de regels en de wetten in. Met eerbied bij Hem knielen. En huilen! Door het inzicht dat je ontvangt over jezelf, wanneer je aan Zijn voeten zit. Vol verlangen...

naar een kruimeltje van Zijn genade, omdat je weet.... Een kruimeltje van Hem, het zal voor mij voldoende zijn. 

Heb jij Zijn genade al mogen ontvangen? Zo niet: Kniel bij Zijn voeten neer, wanneer je echt naar Hem verlangd. Laat alles van je leven vallen, vergeet de regels en de wetten van hoe het hoort, staak je strijd. Maar rust niet voordat je aan Zijn voeten heb mogen uithuilen, heb mogen inzien wie je werkelijk bent en heb mogen beseffen.... Ik ben tot niets in staat, ik ben niet waardig Uw zoon te zijn, maak mij maar tot Uw dienstknecht Heer. Geef jezelf maar over in Zijn hand!


Reacties

 1. Dank je wel! Heel erg mooi. Ik was altijd een beetje bang voor die plaat trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je compliment. Was het zien misschien confronterend nu daardoor? Mooi dat je het wel deelt. Hoe een plaat kan binnenkomen en wat het kan doen...

   Verwijderen

Een reactie posten

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat.
Wil je wel reageren maar niet dat jouw reactie openbaar staat?
Mail gerust naar:

schrijfgelukjes@gmail.com

Populaire posts van deze blog

Doorzetten

Afgelopen jaren heb ik weer nieuwe doelen in mijn leven gekregen.
Het is gaaf om weer dingen te hebben om naar toe te werken.
Zelfs al is het een reis die echt een uitdaging is.
Was ik drie jaar geleden nog gebroken, zag ik mezelf als iemand die niets kon en ook nooit zou kunnen.
Nu ben ik al aardig op reis.
Echt niet altijd een gemakkelijke weg die ik ga.
Merk dat het best pittig is.
In mijn hoofd sta ik voor veel dingen alleen.
Een hele verantwoordelijkheid als alleenstaande mama, en veel ballen in de lucht houden.
Toch besloot ik mijn kans te pakken.

Na de scheiding was HET moment.
Eindelijk was er ruimte, en kon ik aan mezelf werken.
Samen met een coach en later ook nog iemand van De Hoop, ging ik aan de slag.
Ondanks de moeilijke uitdagingen waar ze mij voorzette, deed ik het.
Ik wilde verandering.
En dat is pittig, dat vraagt doorzettingsvermogen en innerlijke kracht.
Zoveel patronen waren er gelegd, en die veranderen zit zoveel tijd in.
Maar nu kan ik zeggen, wat ben ik gegroei…

Wacht jij ook?

'k blijf den HEER verwachten; Mijn ziel wacht ongestoord; Ik hoop, in al mijn klachten, Op Zijn onfeilbaar woord; Mijn ziel, vol angst en zorgen, Wacht sterker op den HEER, Dan wachters op den morgen; Den morgen, ach, wanneer? (Psalm 130:3 berijmd) Bovenstaande psalm raakt mij en omschrijft zo diep hoe het voor mij voelt. Nu het einde van het jaar er aan komt besef ik pas wat een jaar het is geweest. Het was zo bewogen en heeft veel met mij gedaan en van mij gevraagd!Vorig jaar voor eeuwigheidszondag kreeg ik bericht dat ik voor het overlijden van mijn moeder een kaarsje mocht branden in onze gemeente. Haar naam herdenken en gedenken, omdat God geen naam vergeten zal. En ik kon het niet. Het voelde niet veilig. Ik durfde niet... Wie was er eigenlijk die vroeg: Hoe gaat het Petrina? Er was geen ruimte of aandacht voor gemaakt en daardoor voelde ik in de gemeente de rouw heel sterk.

Die zondag keek ik thuis de dienst mee. Er ging wel een kaarsje aan, in de kerk, voor ma, maar niet…

Strijd tussen goed en kwaad

Eerder deze week schreef ik een blog over rein en onrein.
Ingewikkelde stof, bij het woord rein, denk ik aan: zuiver, aan iets puurs, niet bevlekt.
De dingen die we doen, die laten zien of we rein of onrein zijn.
Je kan er meer over lezen in de blog: Rein of onrein
We worden niet onrein door de dingen buiten ons, maar de dingen die in ons gebeuren.
Die vanuit ons hart op borrelen.
En elke dag hebben wij de keuze om te volgen de dingen van ons hart, de stem die het goede met ons voor heeft.
Zo heeft niemand het excuus straks, dat hij/zij niet wist wat God wilt dat wij doen.
Want we zijn met Zijn stem, in ons, geboren.
Hier moet ik aan denken als ik bezig ben met mijn Bijbelstudie.
De Goede Herder, kent Zijn schapen, en Zijn schapen kennen Hem.
Herken jij de Goede Herder (nog)?
En weet jij hoe Hij spreekt tot jou?

Hoe herken jij Zijn stem?
Vaak heb je in je leven te maken met twee stemmen in je hoofd.
De stem van

- Afwijzing, eenzaamheid, angst, negativiteit, onvermogen
- Vergeving, gen…