Doorgaan naar hoofdcontent

Genade alleen...

Geloven is geen prestatie van ons.
Niemand kan het zelf verdienen!
Het is genade. Een spontane, niet zelf verdiende Goddelijke gunst.Het is genade door God geschonken, die de weg van geloof opent. Hij begint deze weg niet alleen, Hij houdt het ook in stand! Dwars door alle problemen die dit leven kan geven.

Efeze 2:8-9
Want uit genade zijt gij zalig geworden door het geloof, en dat niet uit u, het is Gods gave. Niet uit de werken, opdat niemand roeme. (Statenvertaling 1618-1619)


                              Brede en smalle weg

Genade niet verdiend

Het is juist die genade die je leven totaal omkeert! Ik mocht Zijn genade aannemen, en niet eenmalig maar telkens opnieuw, mag ik dat overweldigende gevoel ontvangen. Ik kon het niet grijpen, nemen of eisen. Het kon alleen aan mij geschonken worden, en door mij worden ontvangen. Om niets van mij, en door alles van God! Want wanneer je het verdiend hebt, dan is het een 'logisch' vervolg dat je een beloning krijgt. Nee ik had het tegenovergestelde van genade verdiend.

Het was God die naar mij omkeek, en die mij gratie verleende. Niet om wie ik ben, of om wat ik heb gepresteerd. Maar alleen om hoe groot Hij is! Dat maakt een relatie, een weg van geloof, die ik kan gaan met een hart dat ook die weg wil lopen. Want van nature? Lopen wij mensen de andere kant op. Weg van God. Door Zijn genade, wil ik lopen, steeds dichter naar het licht van mijn Verlosser!

Welke wegen zijn er?

Van nature lopen wij heel makkelijk op de brede weg. Nu weet ik dat veel gelovigen bij de brede weg denken aan:

 • Afgoden
 • Geld
 • Egoïsme 
 • Stelen
 • Doden
 • Verslaving
 • Plezier en vertier
Maar wat ik heb ervaren kan geloof net zo goed de brede weg zijn. Zolang alles draait om het presteren. Zoals de Schriftgeleerden en de Farizeeën liepen. Ze hielden de wetten niet. Want ze waren de liefde verloren. De regels? Die vonden zij belangrijker dan het maaksel van Gods hand met liefde en compassie behandelen. Is het Jezus niet die zegt: Wanneer je één van deze wetten niet houdt, dan heb je ze allen niet gehouden? Het vinden van genade bij God, het brengt relatie met God. Daarnaast nog iets heel moois...

Zijn diepe liefde 

Lukas 7:47
Daarom zeg Ik u: Haar zonden zijn haar vergeven, die vele waren, want zij heeft veel liefgehad;
(Statenvertaling 1618-1619)

Gods genade raakte deze zondares, die de voeten van Jezus nat huilde met haar tranen. Aan Zijn voeten, het is de beste plaats om je tranen te laten gaan. Bij deze vrouw zorgde haar tranen ervoor dat de voeten van Jezus schoon werden. Want niemand had Zijn voeten nog gewassen. De zondares droogde Zijn voeten af met haar haren. Iets wat niet gebruikelijk of gepast was voor een vrouw, in een huis met mannen, volgens de regels en de wetten. Ze was in overtreding! Na het drogen van Zijn voeten, zalfde deze vrouw ook Zijn voeten in.

Als ik het lees dan denk ik: Wat een dappere vrouw! Maar het gaat niet om haar prestaties. Het is wat Jezus over haar zegt in reactie op de veroordeling van Simon, de man bij wie Jezus in huis was. Het antwoord van Jezus, dat brengt haar genade, vergeving van zonde! Die vergeving? Dat is de oorzaak van liefde.  Door vergeving mogen wij liefde op zo'n ongekende diepe manier proeven.

Presteren? Vanuit ons zelf alleen, is dat zo beperkt, zoveel kleiner als dat God voor ons in gedachten had. Als je tot Zijn doel wilt komen, het werk wilt doen dat Zijn vuurproef kan doorstaan? Dan  begint het bij genade mogen ontvangen en met Hem leven. Waardoor je Hem, zolang je leeft beperkt, mag leren kennen. Van daaruit kan Hij door jou heen werken. Dan mag je weten: Zijn werk houdt stand in eeuwigheid! Mag Hij werken, presteren, door jou heen?

Kniel verlangend neer

Wij hoeven niet meer te lopen naar de boom van goed en kwaad. Niet te oordelen over anderen, of over ons zelf. Het is ook niet nodig om enkel en alleen de wetten te gaan houden. Want Zijn grote gebod is liefde. En liefde ervaar je pas echt en persoonlijk, wanneer je Zijn genade hebt mogen ontvangen. Het begint met aan Zijn voeten neervallen. Dwars tegen de regels en de wetten in. Met eerbied bij Hem knielen. En huilen! Door het inzicht dat je ontvangt over jezelf, wanneer je aan Zijn voeten zit. Vol verlangen...

naar een kruimeltje van Zijn genade, omdat je weet.... Een kruimeltje van Hem, het zal voor mij voldoende zijn. 

Heb jij Zijn genade al mogen ontvangen? Zo niet: Kniel bij Zijn voeten neer, wanneer je echt naar Hem verlangd. Laat alles van je leven vallen, vergeet de regels en de wetten van hoe het hoort, staak je strijd. Maar rust niet voordat je aan Zijn voeten heb mogen uithuilen, heb mogen inzien wie je werkelijk bent en heb mogen beseffen.... Ik ben tot niets in staat, ik ben niet waardig Uw zoon te zijn, maak mij maar tot Uw dienstknecht Heer. Geef jezelf maar over in Zijn hand!


Reacties

 1. Dank je wel! Heel erg mooi. Ik was altijd een beetje bang voor die plaat trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je compliment. Was het zien misschien confronterend nu daardoor? Mooi dat je het wel deelt. Hoe een plaat kan binnenkomen en wat het kan doen...

   Verwijderen

Een reactie posten

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat.
Wil je wel reageren maar niet dat jouw reactie openbaar staat?
Mail gerust naar:

schrijfgelukjes@gmail.com

Populaire posts van deze blog

Ervaar jij innerlijke bewogenheid voor jouw verdriet?

En de Heere, haar ziende, werd innerlijk met ontferming over haar bewogen, en zeide tot haar: Ween niet.
We huilen wat af in deze tijd. Maar welke tranen huilen wij? Daarnaast een hele belangrijke andere vraag:

Wie is er door jouw tranen innerlijk bewogen zoals onze Heer?Onze Heere in de Hemel, maar ook God in ons hart, Hij voelt met ons mee. Zo mogen wij, als gemeente en familie door het bloed van Christus, met elkaar mee voelen. Voel jij het verdriet van de ander mee?

De bewogenheid die God toont die gaat verder dan wat de tv biedt. Dan wat de wereld biedt. Het lijkt misschien dan ook wel vreemd dat Jezus hier spreekt met de volgende woorden:

Ween niet!

Hiermee bedoelde Jezus niet dat wij niet mogen huilen. Gelukkig maar, want ik heb menig traan gelaten. En de moeilijkste en zwaarste tranen? Dat waren de tranen die niet naar buiten mochten komen. Als mijn hart verscheurd werd van verdriet. Maar er was geen ruimte voor, geen plek, niemand die met bewogenheid naar mij keek. Eenzaam drag…

Ons samengestelde gezin met tips van ons samen

Laat je niet overwinnen door het kwade,
maar overwin het kwade met het goede.
Romeinen 12:21

Deze tekst kregen James (mijn man) en ik mee toen wij gingen trouwen. Een tekst die al vanaf mijn twaalfde belangrijk is in mijn leven. Ongelofelijk, ik dacht niet dat het mogelijk was. Maar echt twee jaar geleden, op onze trouwdag, kwam er nog meer waardevols uit deze ene tekst. Dit is voor mij echt een tekst vol zegen.


Een nieuw huwelijk Op 16-11-'16 zijn James en ik samen getrouwd. De start die wij hadden, was zo anders. Er was al zoveel wat wij hadden meegemaakt. Wat al begon in een jeugd, bij ons allebei, die niet heel soepel was gelopen, waarin veel was gebeurt. Ook hadden we al een huwelijk achter ons.

Huwelijken die gestart waren vol hoop, maar toch pijnlijk zijn geëindigd.  Mijn man had drie kindjes in zijn huwelijk ontvangen. In mijn huwelijk heb ik twee kindjes mogen krijgen. Gezegende huwelijken, maar toch gebroken. Niet alleen pijnlijk voor James, of mij, maar nog wel het mee…

Liefde is het antwoord....ook op de Nashville verklaring

Wat doen we elkaar toch makkelijk pijn.
Omdat we denken dat we de waarheid achter ons hebben.
Met de hand op de Bijbel zijn zoveel mensen diep geraakt in hun mens zijn....
Is dat God die vraagt om dat te doen? Om je Bijbel te gebruiken om een mens, van vlees en bloed, pijn te doen met Zijn woorden?

Gelukkig gaat het soms nog onbewust. Maar de reactie is hetzelfde. Afgelopen week merk ik het weer heel erg op.

Er is een jij en 'wij' en daar hoor jij niet bij....
Vele mensen uit de kerk voelen zich genoodzaakt om een duidelijke verklaring neer te leggen over wat de Bijbel wel of niet zou zeggen over mensen die net zo goed gemaakt zijn door onze Maker. Zo is er weer zo'n onderscheid bij gekomen, vroeger ging het over het 'ware' geloof en dwaalleer. Nu gaat het over geaardheid en identiteit. Het werkt als een meetlat, die ook nog eens uit de Bijbel gehaald is. En ten diepste zit er in de pijn een kostbaar geheim.

Niemand wil veroordeeld worden...
Wij oordelen zonder het …