Doorgaan naar hoofdcontent

Vertrouwen Bijbeltekst: Week 2

Laat mij in de morgen Uw liefde horen, in U stel ik mijn vertrouwen, wijs mij de weg die ik gaan moet, mijn ziel verlangt naar U. (Psalm 143:8)


Toevlucht in de nood
 

Dit is de tweede Bijbeltekst die ik uit mijn hoofd leer. Wat een tekst is dit eigenlijk. Ik besloot de hele Psalm te lezen. Wat vond ik herkenning. Zo vaak heb ik God gesmeekt, waarom ging ik met mijn diepste pijn naar Hem? Net als David omdat ik niemand over had waar ik van op aan kon. God is rechtvaardig. David was door de vijand vertrapt, er was strijd op leven en dood. Ook die periode heb ik gekend, doorstaan met God. Wat deed David in die periode? In deze Psalm vind ik dat Hij terug ging denken aan alles wat God in zijn leven had gedaan. En Hij strekt zich uit naar Hem. Mijn geleerde tekst komt na de diepste angst die David deelt. In vers 7 verteld hij God: Houdt U niet voor mij verborgen, ik word als wie afgedaald is in het graf.

Smeekgebed om liefde


En één tekst later vraagt David om Gods liefde te mogen horen. Ja dat was ook zo vaak mijn smeekbede. Juist in de periode dat het moeilijk was. Wat had ik liefde nodig, en nergens vond ik het op aarde. En wanneer ik het vond? Dan was ik het zo niet gewend ermee om te gaan. Daardoor kon het mijn hart niet bereiken. Of het viel in mijn liefdeloze en bodemloze hart. Wat deed die liefde pijn na mijn scheiding. Zelfs een knuffel, lieve woorden deden mij zeer van binnen. Want het liet zo duidelijk voelen wat ik miste. En nergens kon ik voldoende bijtanken. Totdat ik het God durfde vragen. Ziet U mijn gapende gat? Mijn liefdestank is leeg. En door de gaten erin kan die niet gevuld raken. Wilt U toch de bodem Zijn in de liefde. En Hij werd niet de bodem... Hij werd de fundering. Op Hem kon ik gaan opbouwen, niet alleen wat betreft liefde. Maar op zoveel andere manieren ook.

Stel je vertrouwen in Hem?


Daarna spreekt David uit dat hij zijn vertrouwen in God stelt. Het doet mij denken aan een lied van de basisschool: Stel mijn vertrouwen, in de Heer mijn God. Want in Zijn hand, ligt heel mijn levenslot. Het bijzondere is dat ik door mijn leven heen, juist door die moeilijke momenten, heb gezien dat ik God kan vertrouwen. Mijn gebed is dat de stralen van Gods liefde ook mijn gebieden die ik moeilijk los kan laten, wil beschijnen. Want met Zijn liefde lukt het mij om los te laten, in vertrouwen te leven. Er zijn dingen die ik zo graag los wil laten. Waar ik mee kan worstelen door dat ik het wil loslaten, maar ik ben er te vaak nog zo zelf mee bezig. Op de volgende gebieden loop ik hier tegen aan:

  • Mezelf willen beschermen in mijn huwelijk. Veel oude reactiepatronen vanuit mijn eerdere relaties, maar ook een hechtingsprobleem maken dat het moeilijk is om het oude los te laten. Ook al is het voorbij. Het is een proces, maar ik mag het loslaten bij Hem. Dat wil ik sneller leren doen, want alleen wanneer ik dat doe ben ik echt veilig. Mijn reacties vanuit pijn zijn niet meer nodig. Ik had ze om te overleven, maar nu gaan ze het tegenovergestelde doen. Ze kunnen het onmogelijk maken om te leven. Deze wil ik in vertrouwen telkens bij God laten. Niet meer zelf mee worstelen, maar Hem laten helen.
  • Contact met de exen waarvan ik kan zeggen dat het aan mij kant nu zoveel verbeterd is!Toch blijft het kwetsbaar. Aan de zijde van mijn man heb ik zelf het meeste last van het contact. Vooral omdat het niet onder mijn verantwoordelijkheid valt. Ik mag mijn man liefdevol advies geven. Maar het is iets waar ik niet tussen wil gaan zitten. Toch vind ik het moeilijk om het niet over te nemen. Zeker met hoe het afgelopen jaar ging was dit voor mij lastig. Gelukkig had ik op het juiste moment een berichtje van mijn vriendin: Laat het maar los, het ligt in Gods hand. Dat is soms nodig, dat ik dat weer lees. Ik wil ook dit los kunnen laten, mijn zorgen hierin kunnen neerleggen aan Zijn troon, en weten en vertrouwen: God ziet het en hoort mij. Hij weet wat wij nodig hebben. En vooral: Weten dat Hij de enige is die het onmogelijke kan. Want bij Hem zijn alle dingen mogelijk!

Gods weg gaan

In deze punten wil ik Gods weg volgen. Dat Hij mij de weg wijst. Niet meer zelf rennen, op mijn oude ingesleten wegen. Maar wat ga ik weer makkelijk dat pad op.

Mijn ziel heeft Hem nodig, het kan niet zonder Hem goed functioneren. Ik ben zo dankbaar dat Hij mij Zijn Geest gegeven heeft. En daarbij valt mij een krachtige Bijbeltekst te binnen. Die zo goed past bij wat ik hier, kwetsbaar, heb gedeeld. Ik wil die tekst ook met jullie delen, misschien worstelen jullie rondom vertrouwen wel weer met hele andere dingen in jullie leven. Maar weet dan in elke worsteling het volgende:

God heeft ons niet een geest van lafhartigheid gegeven, maar een geest van kracht, liefde en bezonnenheid. ( 2 Timotheüs 1: 7)




  • Mijn tekst van vorige week, en wat die tekst mij vorige week leerde kun je vinden door de volgende klikbare link: Vertrouwen Bijbeltekst: Week 1.
  • Ik heb ook een tabblad aangemaakt, een eigen pagina voor de Bijbelteksten van de week. Deze kun je vinden boven mijn blogs, of via de volgende klikbare link: pagina Bijbeltekst van de week




Reacties

  1. Dank je wel voor deze prachtige kwetsbare blog die ik net vandaag nodig had. Ook ik merk bij mezelf dat ik vertrouwen zo moeilijk vind. En zo herkenbaar om oude wegen in te gaan, maar dat wil ik niet meer. Ik wil steeds opnieuw mijn hand in Zijn handen leggen en op weg gaan met Hem!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Johanneke,

      Wat mooi dat het je zo raakte en je aangaf dat je het nodig had. Vertrouwen is iets waar veel strijd om is, als je daar namelijk niet meer mee uitkomt dan is je leven behoorlijk lam gelegd. Als ik om mij heen kijk is de wereld, het duister hard aan het werk om alle mensen te raken in vertrouwen.... Dat is waarom ik dit jaar daarmee aan de slag ga als werkwoord voor 2018. God heeft voor mij overwonnen! En... Ik kan met Hem, door Hem dit overwinnen.

      Veel zegen bij jou proces op Zijn nieuwe weg Johanneke!

      Verwijderen
  2. Dank je voor het delen van je hart.

    Ik heb vertrouwen nodig rond de zorg voor mijn vader, met wie het niet goed gaat (zie mijn laatste blog). Ik merk dat ik hier echt veel voor moet bidden, anders probeer ik alles zelf op te lossen. Een deel moet ik praktisch wel aanpakken maar het emotionele stuk kan alleen God - in mij - doen.

    Ik wens je Zijn zegen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. O wat is dat kwetsbaar hè Anne! Ik begrijp wat je aangeeft. Er word dan iets wakker gemaakt in je, verantwoordelijkheid/zorgzaamheid. En het is zo lastig dan balans te houden. Het lijkt alsof we er makkelijker voor kiezen om zelf te worstelen, dan het over te geven in Zijn hand... Sterkte hierbij Anne!

      Verwijderen
  3. Dankjewel Petrina, ook voor je reactie onder mijn blog. De balans is echt zoek merk ik. Ik ben de enige contactpersoon en ze bellen zelfs om onbenullige dingen. Dingen die niet mijn verantwoording zijn. Door mijn verleden ben ik erg gevoelig voor stress. Ik heb jouw blog nogmaals gelezen. Hij is erg mooi en bepaalt me bij mijn Krachtbron. Hij helpt ons en staat ons bij. Succes met nieuwe patronen en nieuwe paden aanleggen. Liefs!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat maakt het extra lastig he. Veel kracht en zegen gewenst. Via welke weg dan ook, maar zolang we weten dat Hij de bron is.

      Dank je voor je mooie wens!

      Verwijderen
  4. Prachtig! Amen. Dankjewel voor je open- en eerlijkheid.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met liefde gedeeld, dat Hij ermee mag werken en het mag laten groeien. Door en voor Hem!

      Verwijderen

Een reactie posten

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat.
Wil je wel reageren maar niet dat jouw reactie openbaar staat?
Mail gerust naar:

schrijfgelukjes@gmail.com

Populaire posts van deze blog

Dankbaar in gebrokenheid

Hangt de hoogte van mijn vreugde af van de diepte van mijn dankbaarheid? (Ann Voskamp, Gebroken leven) Uiteindelijk dankte Jezus, brak Hij en deelt Hij zichzelf uit. De gebrokenheid raakte Jezus volledig en Hij zelf laat mij zien waarom de gebrokenheid er is, en welke weg ik ermee kan gaan. Een weg van dankbaarheid (Psalm 50:23). Gebrokenheid waarom? Ik denk dat het woord gebrokenheid altijd een deel van lijden met zich meeneemt. Gebroken, er is iets stuk gegaan, opengescheurd of opengebroken en dat kan veel pijn doen. Hoe kan je verder leven met gebrokenheid? Als je hart verscheurd werd, je toekomst of je droom uit elkaar gespat is? Dan denk ik aan Jezus die op aarde kwam. Weet je waarom Hij kwam? Hij kwam om gebroken te worden! Het bloed uit Zijn wonden red ons! Van nature wil ik lijden voorkomen, of zo snel mogelijk oplossen. Als ik erover nadenk dat Jezus juist hiervoor kwam en er niet voor weg vluchtte, dan word Zijn offer voor mijn leven, nog veel groter! Wij leven i

Gezin om de Bijbel: Waak en bid met mij

In onze gezinstijd om de Bijbel waren we alsnog bezig met gezin zijn, maar ook voor de tweede keer met het kijken naar het lijden van Jezus. Op het moment dat Jezus voelde wat er zou gaan gebeuren. Toen alle spannende dingen dichterbij kwamen nam Hij een hele belangrijke keuze. Een keuze die we mogen gebruiken als een voorbeeld. Een keuze Jezus ging met zijn discipelen naar de hof van Getshemane, daar ging Hij bidden. Petrus, Johannes en Jakobus nam Hij het verste met zich mee de hof in. Hij liet hen daar plaats nemen en zei: Mijn hart breekt van verdriet. Blijf maar hier en waak met mij. Daar ging Jezus om te bidden naar Zijn Vader. Dat was Zijn keuze toen het moeilijk en angstig werd. Wat doen wij? Als het moeilijk is, als we bang zijn? Schreeuwen? Anderen pijn doen? Verstoppen? Koppig zijn? Of opstandig reageren? We mogen ook bidden! Dat zorgt dat we anders naar ons probleem gaan kijken. Want wat gebeurd er als we over onze problemen praten, of in dit geval bidden? Dan

Levenslessen van Noach

Weer een nieuw deel in de serie levenslessen. Vandaag wil ik nadenken over wat wij kunnen leren van het leven van Noach. Dit Bijbelverhaal heeft mij altijd al aangesproken. Want wat is er veel in te vinden. In Genesis 6 beginnen we van Noach te lezen. Nadat God eerst spijt krijgt, spijt dat Hij mensen gemaakt had. En dan die zin: En Hij voelde zich diep gekwetst. Onze God heeft gevoel. De schepping, de aarde, de mensen we gaan Hem aan het hart. En Hij zag hoe alles stuk gemaakt werd en daarom wilde Hij de mensen en al het vee van de aarde weg vagen. Dan zou die ellende stoppen. Totdat Gods oog Noach ziet. Noach alleen vond genade bij de HEER. Les één is eigenlijk dan toch, als God nu rond kijkt, naar hoe wij de wereld stuk maken, vind jij dan genade in Zijn ogen? Hoe vind je genade? Noach was een rechtschapen man, de enige die in zijn tijd een voorbeeldig leven leidde. Maar het dat was niet het belangrijkste. Dit kleine stukje maakt verschil: Hij leefde in nauwe verbondenheid met