Doorgaan naar hoofdcontent

Mezelf liefhebben (5)

Wat hebben we als mensen warmte nodig. Een omgeving die je accepteert zoals je bent. Jou uitdaagt om het beste uit jezelf te halen. En daarom op een positieve manier over en tegen je spreekt. Dit zorgt voor een warme omgeving. Vanmiddag zat ik te schrijven op een bankje in de zon. De warmte die ik voelde die deed mijn lichaam goed! Terwijl ik mijn ogen sloot genoot ik hier dan ook bewust van. Zo zittend kwamen er allemaal gedachten en situaties door mijn hoofd dwarrelen. Totdat ik erbij bepaald werd wat een contrast dit is in mijn leven! Wat heb ik een warmte om mij heen! Nee niet alleen de zon die nu zo heerlijk schijnt, zeker ook heerlijk. Maar ik dacht meer aan een liefdevolle man die naast mij staat, waar ik van op aan kan en die mij omringd met zijn liefde en vertrouwen. Daarnaast heb ik waardevolle vriendschappen die mijn leven allemaal op eigen wijzen verwarmen, opfleuren en bekrachtigen.

Overleven in de winter van mijn leven


Die warmte om mij heen, daar heb ik jaren op moeten wachten. De winter periode van mijn leven heeft erg lang geduurd. Zolang dat ik accepteerde dat het voor mij zeker altijd winter zou blijven. Nee niet buiten in de wereld. Ik heb het over mijn wereld, mijn omgeving en uiteindelijk ook mijn innerlijk. 

De negatieve woorden, de oordelen over mij en de uitspraken over mij. Ik voelde mij waardeloos, een lastpost, een nietsnut. Dat maakte het winter in mij. Veel dingen moest ik loslaten om te overleven. Eigenlijk waren dat allemaal dingen die hoorde bij de warmte. Mijn positieve gedachten over mezelf, mijn zelfwaardering en mijn zelfbeeld ze waren ver onder het vriespunt gezakt. Ik was na jaren zelfs verloren wie ik was en wat ik wilde.

Aanpassen aan een nieuw seizoen


Vier jaar geleden veranderde mijn omgeving radicaal. Ik kwam er alleen voor te staan met de kindjes. Mijn omgeving werd warmer, God zelf maakte een eerste baan van warmte in mijn hart. Hij die zegt: Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven bracht een teken van Leven bij mij, met mij! Zo mocht ik mijn waardevolle vriendinnen ontmoeten en in mijn leven omarmen, een fijne en warme kerkelijke gemeente/familie, en twee jaar geleden ook mijn man. Maar van binnen ging het opwarmen niet radicaal. Het was niet zo van: Nu is het allemaal anders dus ik voel mij anders. Het was een proces. Een weg van vallen en opstaan. Vele keuze momenten waarop ik bewust of onbewust moest bepalen: Ga ik verder op de manier waarmee ik de winter overleefde of maak ik een nieuwe keuze. 

  • Ik leerde opnieuw naar mezelf te luisteren, zonder oordeel over mezelf te vellen.
  • Telkens weer streed ik tegen automatische reacties, die nog hoorde bij de winter, ik koos om die achter mijn rug te laten maar moest heel vaak opnieuw die keuze maken.
  • Er kwamen enorm veel angsten op mijn pad maar degene die ik als diepste heb ervaren en mij heel erg raakte was: wat als ik opnieuw in de steek gelaten word. Zo voelde ik mij. Telkens weer in de steek gelaten. Niet alleen bij de scheiding die ik heb meegemaakt. Dat in de steek gelaten gevoel dateert al van vele jaren eerder. Het was mijn hechtingsstijl/probleem.
  • Er kwamen veel dingen omhoog die mij verdriet of pijn hadden gedaan. Dit koste veel energie om weer een plek te geven zodat ik door kon.
  • Moest ik veel angsten onder ogen zien en opnieuw bekijken om te zien of de angst wel reëel was. Zo voelde het telkens wel, daarom voelde ook dit soms best zwaar. Maar alleen hierdoor kon ik opnieuw starten. 
Vier jaar lang heb ik gewerkt aan mezelf. Nog steeds kan ik niet zeggen: ik ben er. Maar gelukkig maar! Ik kan nu wel zeggen: wat geniet ik, wat ben ik blij maar vooral rijk! De warmte is niet meer enkel vanuit mijn omgeving. Het is echt zo dat ik het nu van binnen ook ervaar. Afgelopen weken schreef ik over mezelf liefhebben. Ook dit is voor mij een proces. Wat een wonderlijke puzzelstukjes heb ik hierover mogen vinden. Ik merk dat ik gegroeid ben!



Ruimte over voor groei


Gisteren heb ik examen gedaan. De uitslag maakte mij zo blij: geslaagd. Normaal zou ik met het cijfer wat ik had niet tevreden zijn. Perfectionist als ik was huilde ik vanaf groep 3 al als ik een 9 haalde, dus zeker om het cijfer wat ik nu heb. Maar wat merk ik? Nu ben ik vooral blij met dit resultaat. Het laat mij zien dat ik veranderd ben. Want ik ben blij en trots! Mijn punten binnen en module afgerond. Ik ben voor dit deel geslaagd. Het was voldoende!  Daarnaast geeft het aan dat ik nog groeien kan en dat doe ik graag! 

Het is lente, ik leef en durf mijn leven te leven! In welk seizoen leef jij?



Reacties

  1. Mooi om jouw groei te kunnen volgen dmv jouw blog. Ik vind jou al een geslaagd persoon en nu ben je ook nog eens geslaagd: proficiat!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hahaha Anne geweldig om dit te lezen. Ik ben geslaagd voor een module van mijn HBO opleiding. Heerlijk gevoel om 8 ECT punten binnen te halen. Maar is best pittig.

      Verwijderen
  2. Ja, een pittige opleiding zo te lezen in je laatste blog. Maar ook heel boeiend. Wens je veel zegen toe bij het vervolg.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nog van harte gefeliciteerd, Petrina.
    Dank je wel dat je ons zo meeneem op je levensreis.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel voor je felicitatie Rita! Bijna alweer volgende examen. Ben lekker bezig.

      Verwijderen

Een reactie posten

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat.
Wil je wel reageren maar niet dat jouw reactie openbaar staat?
Mail gerust naar:

schrijfgelukjes@gmail.com

Populaire posts van deze blog

Ervaringen van God in mijn leven

Als ik denk aan God ervaren? Dan voel ik mij rijk... Gouden tip Ik heb op heel veel momenten in mijn leven God mogen ervaren. Iedere keer weer raakte het mij en het heeft mij gevormd tot wie ik nu ben. In mijn leven heb ik veel moeilijke dingen meegemaakt. Dat is waarom iemand mij ooit een geweldige tip gaf: Schrijf de ontmoetingen en ervaringen met God op! Want ja, moeilijkheden zullen blijven komen. Doordat ik zoveel mooie momenten met God mocht ervaren en opschrijven, had ik iets tastbaars voor als het tegen zat. Als ik dan mijn notitieboek erbij pakte waarin ik deze momenten had opgeschreven, dan lukte het mij om mijn focus te veranderen. Ik kon kijken naar God en Zijn werk in mijn leven. Daardoor zakte alle angst en alle zorgen. Want het liet mij zien: God is erbij in jouw leven. Altijd! God in de diepte van mijn leven Al jong mocht ik God voor het eerst ervaren. Op een dieptepunt in mijn geloofsleven. Ik was twaalf jaar, en had toen al zó'n drie

God zorgt voor mij!

Vertrouw op God Hij zorgt voor je! Dit staat op een kaartje dat ik al een paar weken geleden mocht ontvangen. Dit kaartje heb ik bij de foto van mijn moeder gezet. Als bemoediging, maar ook als reminder aan beloften die God gedaan heeft. Wat ik merkte is dat ik heel snel achter deze quote het volgende zeg: Als ik. Hier wat voorbeelden van wat ik bedoel: Als ik maar bid Als ik maar Bijbel lees Als ik Hem vraag Als ik Gisteren kreeg ik een inzicht dat ik met jullie wil delen. Ik las deze Bijbeltekst: Want ieder die zijn leven wil behouden, zal het verliezen, maar wie zijn leven verliest omwille van mij, zal het behouden. Mattheüs 16:25 Het gaat niet om mijn ik, het gaat niet om wat ik doe. Pasen 2018 leerde mij: Het gaat om wat God doet, om wat Jezus heeft gedaan! Mijn ik, of in deze situatie als ik.... Het maakt God alleen maar kleiner. Zolang ik denk, geloof of mezelf voorhou dat ik iets van God heb ontvangen door mijn ik, dan maak ik mijn ik te groot. Er is niets wat ik

God voert de strijd voor mij!

Ik heb de goede strijd gestreden. Ik heb de loop tot een einde gebracht. Ik heb het geloof behouden. ( 2 Timotheus 4:7) Afgelopen weken heb ik strijd ervaren. Hierover schreef ik al eerder, licht en luchtig , het maakte mij zo moe. Alsof het mij verlamde. Het was geen strijd tegen andere mensen. Heel eerlijk? Het was meer een innerlijke strijd tegen mezelf. Dat ik een strijd ervaar in mijn denken heb ik al vaker gedeeld op deze blog. Ook in de link die ik nu deel lees je hier iets over. Die strijd maakte dat er een soort mist in mijn hoofd aanwezig was. Hoe leuk het ook is in mijn leven, ik zat met dingen in mijn hoofd die het zwaar maakte om te genieten, om rust te ervaren. Totdat ik twee geleden de Bijbeltekst in 2 Timotheus las. Nieuw inzicht Ik strijd tegen mezelf. Het is niet alleen strijd in mijn denken, maar ook strijd om te mogen zijn. Heel vaak schoof ik mezelf opzij. Zo wrong ik mij voor alles en iedereen in bochten. Zonder iets te zeggen. Dit gaf moeite en gedoe bij