Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe wacht jij?


Loof de Heere, mijn ziel,
en vergeet niet een van Zijn weldaden.
(Psalm 103:2)
Boven Psalm 103 staat er zo mooi: Loflied op Gods genade. Wat is het goed om deze Psalm te lezen, te overdenken en te zingen terwijl je wacht. Vorige week deelde ik in mijn blog dat ik wacht en vroeg ik: Wacht jij ook?



God gaat een nieuw begin maken. Dat heeft Hij beloofd. En vandaag, als ik dit deel, is het 2de Advent. We leven toe naar het herdenken van Zijn komst naar deze aarde als kind. Dwars door alles heen verlang ik naar Zijn wederkomst. Een nieuw begin voor heel Zijn schepping. En God is daar al mee bezig.

Hoe wacht ik op die belofte?

Eerlijk gezegd merk ik op dat dit heel wisselend is. Misschien herken je het ook wel. Er zitten fases in mijn verwachten.

Er zijn tijden geweest waarin ik er eigenlijk niet bij stil stond doordat ik met hele andere dingen bezig was. Ik geloofde het wel...maar was niet bezig met verwachten. Ik ken tijden dat ik bang was voor het moment dat Hij terug zou komen. Angst voor veroordeling beklemde mij, gaf mij een brok in mijn keel en voelde alsof ik zou gaan stikken. Ook was er een tijd dat ik het leven niet aan kon en dat ik dacht hoe lang nog Heer? Ik zag het als de enige weg door mijn problemen. Als God terug zou komen...dan is alles voorbij. Alleen maar vreugde.

Maar ook ken ik de fase zoals nu. Waarin ik terug denk aan de dingen die God in mijn leven heeft gedaan. Herdenken van de daden van de Heer. Hem loven en danken. Als een getuigenis voor onze kinderen. Het is zoveel genade dat Hij schenkt. Ik zing, bidt, lees en dank. Het geeft moed en kracht om door te gaan. Omdat ik weet: God is altijd dezelfde. Gisteren, vandaag en morgen.  Daarnaast wakkert het mijn verlangen aan, naar heelheid! Naar Hem zoeken, nu al. En naar verlangen naar Zijn wederkomst.

Gedenken en delen


In de Bijbel lezen wij ook hoe mensen uitkeken naar Zijn komst, door het gedenken en delen. Jakob zette de steen overeind waar hij had geslapen. God had hem daar beloofd dat hij een groot nageslacht zou krijgen. En God beloofde dat hij naar het land zou terug keren, dat Hij niet van zijn zijde zou wijken. Door de steen overeind te zetten werd dit een gedenkteken. Later toen Jakob hier terug kwam...deelde hij zijn ervaring van die plek en wat God voor hem had gedaan. Vertel het verder aan je kinderen en kleinkinderen. Laat ze zien wat Hij heeft gedaan. En laat ze delen in de vreugde en de goedheid van de Heere.

Toen Jozua het volk van God het beloofde land binnen bracht zette hij stenen rechtop in de rivier. Als de Israëlieten gevraagd werd: Wat hebben die stenen te betekenen? Dan kon het volk van God delen van de vele tekenen en wonderen die God had gedaan. Zodat ze uiteindelijk het beloofde land binnen kwamen. Laat de vreemdelingen en inwoners van je land delen in de vreugde en de goedheid van de Heer.

Uitkijken naar Zijn geboortefeest

Als je het moeilijk hebt deze decembermaand wil ik je hiermee bemoedigen. Het is zo menselijk om te vergeten wat God heeft gedaan, waartoe Hij dus nog steeds in staat is. Dat voor Hem niets onmogelijk is. Vergeet niet Zijn weldaden die Hij aan jou heeft bewezen. En wat Hij beloofd, dat komt Hij na. Want God is niet veranderd. Hoe kijk jij uit naar Zijn geboortefeest? Wat doet dit met jou? Ken jij het feest van Zijn geboorte al in jouw hart?

Hij die komt is de Weg, de Waarheid en het Leven.

Hij wil jou het leven schenken! Laat de weg naar Advent je bemoedigen. Omdat je weet: Hij doet wat Hij beloofd. De Joden moesten wachten. We zien in de Bijbel hoe zij dit deden. Hoe ze keken naar Zijn komst.

Ze hadden kaders en regels gemaakt waar de Messias aan moest voldoen. Om zo grip te houden in het wachten. Alleen was de Zoon van God anders dan bedacht door deze mensen die zo de Schriften hadden bestudeerd. Wil jij het feest van Zijn geboorte vieren? Schuif je menselijke kaders en regels hoe Hij moet zijn maar opzij. Hij is zo anders dan je ooit bedenken kan. 

Geef Hem de sleutel van je hart

Laat hem binnen in je hart als Hij klopt. Ook als je bij jezelf bedacht had dat Hij anders had moeten kloppen. Dat Zijn stem anders zou klinken. Of als je had bedacht welk wonder Hij moest doen zodat jij weet: Ik ben een kind van God. Laat God niet buiten staan door wat jij hebt bedacht. Kom in beweging. Zet de deur van je hart maar open voor dit kind. Weet dat Hij nog steeds plek zoekt om te mogen wonen? Hoe wacht jij?

Deze periode is een gedenkteken dat Hij Zijn belofte houdt. We leven toe naar het feest van Zijn geboorte. Hij kwam op deze aarde. Ben jij klaar van Zijn wederkomst? En hoe voel jij dat je wacht op die belofte? Want Hij komt!
Wacht jij met een hart vol genade en blijdschap, die de wereld je niet geven kan. Alleen Hij die kwam voor jou!

Reacties

  1. Hij houd Zijn belofte, Hij doet wat Hij gezegd heeft, wat Hij tot ons hart moet heeft gesproken. Het hangt niet af van wat wij goed of fout doen. Het komt allemaal van Hem, daarom kwam Hij als een kwetsbaar kind. Er was niets romantisch of zoets aan, Hij kwam in een land wat leed onder een wrede onderdrukker. En toch, toch kwam Hij terwijl Hij wist hoe wij mensen zijn en zouden reageren.
    Ik bid dat Hij dit heel diep in mijn wezen test en dat ik het nooit zal vergeten of "gewoon" zal vinden waarvoor Hij kwam en wat Hij deed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja wonderlijk he Danielle, mooi hoe je dit zo omschrijft. Een prachtige getuigenis en reminder. Dat het nooit normaal zal worden en het wonder blijft dat het is. Dank je wel voor je reactie!

      Verwijderen

Een reactie posten

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat.
Wil je wel reageren maar niet dat jouw reactie openbaar staat?
Mail gerust naar:

schrijfgelukjes@gmail.com

Populaire posts van deze blog

Dankbaar in gebrokenheid

Hangt de hoogte van mijn vreugde af van de diepte van mijn dankbaarheid? (Ann Voskamp, Gebroken leven) Uiteindelijk dankte Jezus, brak Hij en deelt Hij zichzelf uit. De gebrokenheid raakte Jezus volledig en Hij zelf laat mij zien waarom de gebrokenheid er is, en welke weg ik ermee kan gaan. Een weg van dankbaarheid (Psalm 50:23). Gebrokenheid waarom? Ik denk dat het woord gebrokenheid altijd een deel van lijden met zich meeneemt. Gebroken, er is iets stuk gegaan, opengescheurd of opengebroken en dat kan veel pijn doen. Hoe kan je verder leven met gebrokenheid? Als je hart verscheurd werd, je toekomst of je droom uit elkaar gespat is? Dan denk ik aan Jezus die op aarde kwam. Weet je waarom Hij kwam? Hij kwam om gebroken te worden! Het bloed uit Zijn wonden red ons! Van nature wil ik lijden voorkomen, of zo snel mogelijk oplossen. Als ik erover nadenk dat Jezus juist hiervoor kwam en er niet voor weg vluchtte, dan word Zijn offer voor mijn leven, nog veel groter! Wij leven i

Gezin om de Bijbel: Waak en bid met mij

In onze gezinstijd om de Bijbel waren we alsnog bezig met gezin zijn, maar ook voor de tweede keer met het kijken naar het lijden van Jezus. Op het moment dat Jezus voelde wat er zou gaan gebeuren. Toen alle spannende dingen dichterbij kwamen nam Hij een hele belangrijke keuze. Een keuze die we mogen gebruiken als een voorbeeld. Een keuze Jezus ging met zijn discipelen naar de hof van Getshemane, daar ging Hij bidden. Petrus, Johannes en Jakobus nam Hij het verste met zich mee de hof in. Hij liet hen daar plaats nemen en zei: Mijn hart breekt van verdriet. Blijf maar hier en waak met mij. Daar ging Jezus om te bidden naar Zijn Vader. Dat was Zijn keuze toen het moeilijk en angstig werd. Wat doen wij? Als het moeilijk is, als we bang zijn? Schreeuwen? Anderen pijn doen? Verstoppen? Koppig zijn? Of opstandig reageren? We mogen ook bidden! Dat zorgt dat we anders naar ons probleem gaan kijken. Want wat gebeurd er als we over onze problemen praten, of in dit geval bidden? Dan

Ervaringen van God in mijn leven

Als ik denk aan God ervaren? Dan voel ik mij rijk... Gouden tip Ik heb op heel veel momenten in mijn leven God mogen ervaren. Iedere keer weer raakte het mij en het heeft mij gevormd tot wie ik nu ben. In mijn leven heb ik veel moeilijke dingen meegemaakt. Dat is waarom iemand mij ooit een geweldige tip gaf: Schrijf de ontmoetingen en ervaringen met God op! Want ja, moeilijkheden zullen blijven komen. Doordat ik zoveel mooie momenten met God mocht ervaren en opschrijven, had ik iets tastbaars voor als het tegen zat. Als ik dan mijn notitieboek erbij pakte waarin ik deze momenten had opgeschreven, dan lukte het mij om mijn focus te veranderen. Ik kon kijken naar God en Zijn werk in mijn leven. Daardoor zakte alle angst en alle zorgen. Want het liet mij zien: God is erbij in jouw leven. Altijd! God in de diepte van mijn leven Al jong mocht ik God voor het eerst ervaren. Op een dieptepunt in mijn geloofsleven. Ik was twaalf jaar, en had toen al zó'n drie