Doorgaan naar hoofdcontent

De Heere is mijn Herder

Psalm 23:1
Een Psalm van David.
De Heere is mijn Herder,
mij ontbreekt niets.Deze tekst las ik in de zomervakantie juist op het moment dat ik dit zo nodig had. Hierdoor raakte het mij diep. In ons samengestelde gezin, met 5 mooie kinderen die echt leuk zijn met elkaar, voelt het bij mij weleens alsof er heel veel aan mij ontbreekt. Ik zou zoveel meer willen voor hen allemaal. Kan zo twijfelen aan mezelf en mijn vaardigheden als moeder. En dan kan ik mij beperkt gaan voelen. Wanneer ik mij daarop ga richten lijkt dat ook alleen maar mijn onrust en een soort van angst te vergroten. Het werkelijk lezen wat David hier heeft opgeschreven. En het voelen en bidden. Ja de tranen stroomde over mijn wangen. Waarom had ik mijn rust en mijn vertrouwen laten roven?


Hij is mijn Herder


De Heere is mijn Herder. Ik ben een schaapje van Zijn kudde. Nu ik afdwaalde, haalde Hij mij terug. Droeg mij en legde mij in grazige weiden. Leidde mij zachtjes naar stille wateren. Om mezelf te voeden en tot rust te komen bij Hem. Door het lezen van deze tekst, kwam Hij zo dichtbij mij, voelde ik mij gedragen als door een herder. Mijn Herder ja, want Hij kent mij door en door. Het meest bijzondere vind ik nog wel dat ik Hem ook heb mogen leren kennen op verschillende gebieden. Als Redder van mijn leven, als Koning en nummer één in mijn leven, als een Vriend.... En nu: Als een Herder!  Ik dwaal niet meer rond, ben niet meer verloren. Ik hoor bij Zijn kudde, en Hij leidt mij naar de stal. Onderweg kan ik gaan door een dal van schaduwen van de dood. Maar Hij gaat met mij mee, Zijn stok en staf bieden mij troost.

Ik een eigenwijs schaap


Deze Herder gaf Zijn leven, zodat ik de dood niet hoef te sterven. Toch kan ik zo  makkelijk naar andere dingen kijken dan naar Hem. Kan ik mij laten afleiden en mijn aandacht richten op iets wat mij bij Zijn kudde wegleidt. Ik ben wel een eigenwijs schaap en kan mij nog zo snel laten misleiden. Door gevoelens en gedachten die mij willen afbreken of kwetsen. Wanneer ik mij daarop ga richten? Dan kan ik de Herder niet meer volgen. Het lukt mij werkelijk niet meer. Want die gevoelens en gedachten verlammen, of ze zorgen ervoor dat ik verstrikt kom te zitten. Als een schaap in een doornenstruik. Zo kan ik mij dan voelen.


De schaduw van een leeuw kan niet verscheuren. 
De schaduw van  een zwaard kan niet doden. 


De schaduw van de dood kan ons niet verderven.
Laat ons dus niet vrezen. 
(C.H. Spurgeon)

Hij draagt mij


En daar is de Herder, juist wanneer ik er niet meer uitkomt. Hij legt mij vol blijdschap over Zijn schouder. In alles van mijn leven ontdek ik en leer ik over wie God is. Maar Hij is zoveel meer dan ooit te bevatten is. En het is waar, echt waar: De Heere is mijn Herder, mij ontbreekt niets! Ik wil leren zien wat Hij geeft. En sinds deze vakantie ben ik dan ook een dankbaarheidsdagboek begonnen. Zo ontdekte ik een stroom aan genade, zoveel kostbare geschenken die Hij geeft, die ik mag uitpakken.

Is de Heere jouw Herder? Heb jij het gevoel dat er iets aan jouw is, of in je leven is, dat er ontbreekt?
Bidt maar mee:

Vader God in de Hemel,

Wilt U mijn Herder zijn? Heere U kent mij door en door. U weet wie ik ben, wat er in mij leeft. Heere ik weet niet of U mijn Herder bent. En ik verlang ernaar om dit te weten. Want er is geen leven voor mij buiten Uw kudde... Heere U ziet wat er aan gebreken zijn aan mij. Wilt U mijn Herder zijn en Uw genade, liefde en vrede uitstorten in mijn hart. Wanneer U mijn Herder bent Heere, dan zal het mij aan niets ontbreken. Wilt U niet alleen God Zijn in de Hemel, maar ook in mijn hart?

Niet omdat ik dit verdien, maar om het grote offer dat Jezus bracht. Om Zijn Naam allen,

Amen


Reacties

 1. Amen. Fijn weer een blog van jou! Zo mooi vertel je het. Je zou echt het boek van Philip Keller eens moeten lezen. Zeker weten dat jij het geweldig vindt. Titel is: Hoe een herder Psalm 23 ziet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor dit compliment Aritha. Zo mooi om deze reactie te lezen.

   Ik ga het boek op mijn lijstje zetten. Maakt mij heel nieuwsgierig!

   Verwijderen
 2. Wat fijn dat je je gedragen mag weten door onze goede herder. Ik heb veel met dit beeld van onze heiland. Dank voor deze mooie blog die mij daar weer bij bepaalt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met liefde gedeeld Anne! Blijft bijzonder hè Heiland en Herder....

   Verwijderen
 3. Psalm 119: 176: "I have gone astray like a lost sheep: seek thy servant; for I have not forgotten thy commandments". How great the Shepherd's care is.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat.
Wil je wel reageren maar niet dat jouw reactie openbaar staat?
Mail gerust naar:

schrijfgelukjes@gmail.com

Populaire posts van deze blog

In de stilte

Stilte
Dat is
Waar ik U
Telkens weer kan vinden
Rust

Rust
Is wat
U mij geeft
Als ik kom schuilen
Geborgen

Geborgen
Weet ik
Dat ik ben
Dat geeft mij de 
Vrijheid

Vrijheid
Om over
U te spreken
Of te schrijven in
Stilte

Doorzetten

Afgelopen jaren heb ik weer nieuwe doelen in mijn leven gekregen.
Het is gaaf om weer dingen te hebben om naar toe te werken.
Zelfs al is het een reis die echt een uitdaging is.
Was ik drie jaar geleden nog gebroken, zag ik mezelf als iemand die niets kon en ook nooit zou kunnen.
Nu ben ik al aardig op reis.
Echt niet altijd een gemakkelijke weg die ik ga.
Merk dat het best pittig is.
In mijn hoofd sta ik voor veel dingen alleen.
Een hele verantwoordelijkheid als alleenstaande mama, en veel ballen in de lucht houden.
Toch besloot ik mijn kans te pakken.

Na de scheiding was HET moment.
Eindelijk was er ruimte, en kon ik aan mezelf werken.
Samen met een coach en later ook nog iemand van De Hoop, ging ik aan de slag.
Ondanks de moeilijke uitdagingen waar ze mij voorzette, deed ik het.
Ik wilde verandering.
En dat is pittig, dat vraagt doorzettingsvermogen en innerlijke kracht.
Zoveel patronen waren er gelegd, en die veranderen zit zoveel tijd in.
Maar nu kan ik zeggen, wat ben ik gegroei…

Mezelf liefhebben (Deel 2)

Heb je naaste lief als jezelf, en dan vooral het laatste stuk. Het heeft mijn ogen geopend voor een deel in mijn hart. Een deel wat ik graag afgesloten liet, waar ook nog niet echt de tijd voor was gekomen. Sinds twee weken, durf ik er wel in te kijken. Dat was eng, spannend en heel kwetsbaar. Wat zou het met mij doen. Om eerlijk onder ogen te komen dat ik mezelf niet liefhad. Het zorgde voor een innerlijk proces. Op mijn vorige blog heb ik vele reacties gehad, via verschillende wegen. Nog niet alle antwoorden heb ik beantwoord, maar dat gaat zeker komen! Ik heb beloofd jullie, als lezers, mee te nemen in mijn proces. Waarvan ik wel eerlijk zeg dat ik sommige dingen heel moeilijk vind om nog in woorden te vangen.

Op onderzoek uit
Ja dan kom je er achter dat je niet echt jezelf lief hebt. Ik gedoog mezelf en kan best trots zijn wanneer ik iets nieuws doe, of iets heel goed gedaan heb. Vooral dan heb ik weleens het idee: Ik hou van mezelf. Dat bedoelen ze er zeker mee! Zo hield ik mezel…