Doorgaan naar hoofdcontent

De Heere is mijn Herder

Psalm 23:1
Een Psalm van David.
De Heere is mijn Herder,
mij ontbreekt niets.Deze tekst las ik in de zomervakantie juist op het moment dat ik dit zo nodig had. Hierdoor raakte het mij diep. In ons samengestelde gezin, met 5 mooie kinderen die echt leuk zijn met elkaar, voelt het bij mij weleens alsof er heel veel aan mij ontbreekt. Ik zou zoveel meer willen voor hen allemaal. Kan zo twijfelen aan mezelf en mijn vaardigheden als moeder. En dan kan ik mij beperkt gaan voelen. Wanneer ik mij daarop ga richten lijkt dat ook alleen maar mijn onrust en een soort van angst te vergroten. Het werkelijk lezen wat David hier heeft opgeschreven. En het voelen en bidden. Ja de tranen stroomde over mijn wangen. Waarom had ik mijn rust en mijn vertrouwen laten roven?


Hij is mijn Herder


De Heere is mijn Herder. Ik ben een schaapje van Zijn kudde. Nu ik afdwaalde, haalde Hij mij terug. Droeg mij en legde mij in grazige weiden. Leidde mij zachtjes naar stille wateren. Om mezelf te voeden en tot rust te komen bij Hem. Door het lezen van deze tekst, kwam Hij zo dichtbij mij, voelde ik mij gedragen als door een herder. Mijn Herder ja, want Hij kent mij door en door. Het meest bijzondere vind ik nog wel dat ik Hem ook heb mogen leren kennen op verschillende gebieden. Als Redder van mijn leven, als Koning en nummer één in mijn leven, als een Vriend.... En nu: Als een Herder!  Ik dwaal niet meer rond, ben niet meer verloren. Ik hoor bij Zijn kudde, en Hij leidt mij naar de stal. Onderweg kan ik gaan door een dal van schaduwen van de dood. Maar Hij gaat met mij mee, Zijn stok en staf bieden mij troost.

Ik een eigenwijs schaap


Deze Herder gaf Zijn leven, zodat ik de dood niet hoef te sterven. Toch kan ik zo  makkelijk naar andere dingen kijken dan naar Hem. Kan ik mij laten afleiden en mijn aandacht richten op iets wat mij bij Zijn kudde wegleidt. Ik ben wel een eigenwijs schaap en kan mij nog zo snel laten misleiden. Door gevoelens en gedachten die mij willen afbreken of kwetsen. Wanneer ik mij daarop ga richten? Dan kan ik de Herder niet meer volgen. Het lukt mij werkelijk niet meer. Want die gevoelens en gedachten verlammen, of ze zorgen ervoor dat ik verstrikt kom te zitten. Als een schaap in een doornenstruik. Zo kan ik mij dan voelen.


De schaduw van een leeuw kan niet verscheuren. 
De schaduw van  een zwaard kan niet doden. 


De schaduw van de dood kan ons niet verderven.
Laat ons dus niet vrezen. 
(C.H. Spurgeon)

Hij draagt mij


En daar is de Herder, juist wanneer ik er niet meer uitkomt. Hij legt mij vol blijdschap over Zijn schouder. In alles van mijn leven ontdek ik en leer ik over wie God is. Maar Hij is zoveel meer dan ooit te bevatten is. En het is waar, echt waar: De Heere is mijn Herder, mij ontbreekt niets! Ik wil leren zien wat Hij geeft. En sinds deze vakantie ben ik dan ook een dankbaarheidsdagboek begonnen. Zo ontdekte ik een stroom aan genade, zoveel kostbare geschenken die Hij geeft, die ik mag uitpakken.

Is de Heere jouw Herder? Heb jij het gevoel dat er iets aan jouw is, of in je leven is, dat er ontbreekt?
Bidt maar mee:

Vader God in de Hemel,

Wilt U mijn Herder zijn? Heere U kent mij door en door. U weet wie ik ben, wat er in mij leeft. Heere ik weet niet of U mijn Herder bent. En ik verlang ernaar om dit te weten. Want er is geen leven voor mij buiten Uw kudde... Heere U ziet wat er aan gebreken zijn aan mij. Wilt U mijn Herder zijn en Uw genade, liefde en vrede uitstorten in mijn hart. Wanneer U mijn Herder bent Heere, dan zal het mij aan niets ontbreken. Wilt U niet alleen God Zijn in de Hemel, maar ook in mijn hart?

Niet omdat ik dit verdien, maar om het grote offer dat Jezus bracht. Om Zijn Naam allen,

Amen


Reacties

 1. Amen. Fijn weer een blog van jou! Zo mooi vertel je het. Je zou echt het boek van Philip Keller eens moeten lezen. Zeker weten dat jij het geweldig vindt. Titel is: Hoe een herder Psalm 23 ziet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor dit compliment Aritha. Zo mooi om deze reactie te lezen.

   Ik ga het boek op mijn lijstje zetten. Maakt mij heel nieuwsgierig!

   Verwijderen
 2. Wat fijn dat je je gedragen mag weten door onze goede herder. Ik heb veel met dit beeld van onze heiland. Dank voor deze mooie blog die mij daar weer bij bepaalt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met liefde gedeeld Anne! Blijft bijzonder hè Heiland en Herder....

   Verwijderen
 3. Psalm 119: 176: "I have gone astray like a lost sheep: seek thy servant; for I have not forgotten thy commandments". How great the Shepherd's care is.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat.
Wil je wel reageren maar niet dat jouw reactie openbaar staat?
Mail gerust naar:

schrijfgelukjes@gmail.com

Populaire posts van deze blog

Zoals je bent!

Durf jij echt te zijn?
Echt zijn, voor ons mensen houdt dit in dat je kwetsbaar durft en kan zijn. Want niemand van ons is perfect.  Allemaal bezitten wij sterke kanten, talenten, dingen die ons goed af gaan. Maar daarnaast ook onze zwakke kanten, valkuilen, dingen die ons niet goed af gaan. Echt zijn zoals jij bent?!


Het vraagt moed, en vertrouwen om echt te zijn. Vooral denk ik het vertrouwen. Het diep van binnen weten: Wat ik ook fout doet, wat er ook gebeurd, ik ben veilig. Helaas maken wij allemaal van alles mee in ons leven wat het moeilijk maakt om jezelf te kunnen, of te durven, blijven.

Hoe ontneem jij het jezelf om te zijn zoals jij bent? Zeker wanneer jij je onveilig voelt kun je makkelijk, en ook heel snel, methodes toepassen waardoor je onecht wordt. Jezelf eigenlijk ontneemt om te zijn zoals jij bent. Hieronder noem ik wat voorbeelden:


Masker(s) opzetten. Je probeert goedkeuring te zoeken bij de mensen om je heen. Daarom pas jij je aan, aan de omgeving waarin jij verkeer…

De kracht van Gods Woord

Gods Woord kan mij zo verwonderen.
De veranderende kracht die het bezit, door de werking van Gods Geest. Een boek, dat al zoveel jaren geleden geschreven is, dat ondanks de leeftijd, nog steeds die kracht bezit. Ik heb de Bijbel al heel wat keren helemaal van voor naar achter gelezen (of gehoord). En toch is het nog steeds zo vaak alsof ik het voor het eerst lees. Dan mag ik weer nieuwe lagen ontdekken.


Mijn eerste transformatie
Door de werking van de Heilige Geest, kan ik Zijn Woord lezen op een manier dat het mij transformeert. Zo heeft het mij mogen laten zien wie ik werkelijk ben, in Christus. Dat heeft een hele grote verandering bij mij teweeg gebracht. Ik voelde mij namelijk waardeloos, niet gezien, en de gedachte die ik had over mezelf was: Ik ben niets, ik kan niets en zal nooit iets worden. Ik kan echt zeggen dat Gods Woord, toen ik het mijn hart binnen kon komen, mij leven heeft gegeven. Want niet alleen mijn ziel was dood, mijn leven voelde doods. Koud, donker en hopeloos.…

Is er iets onmogelijk voor Hem?!

Zie, Ik ben de HEERE de God van alle vlees; zou Mij enig ding te wonderlijk zijn?
Jeremia 32:27
Observatie van de tekst
Wauw wat een gebed van Jeremia tot God, in hoofdstuk 32 vanaf vers 16, wat een verheerlijking van wie Hij is en wat Hij kan. Ook belijdt Jeremia oprecht de misstappen van Zijn volk en hij omschrijft de situatie zoals deze is. Jeremia geeft aan dat wat God voorzegt had ook geschied is. De Heere zelf antwoord Jeremia hierop dat Hem niets te wonderlijk is.

Hoe bijzonder is dit?! Het doet mij denken aan Job, en hoe hij sprak tot God, en tegen zijn vrienden.

Voor God is niets onmogelijk, daar wordt in mijn kanttekeningen verwezen naar vers 17, het gebed van Jeremia:

Ach HEERE HEERE, zie, Gij hebt de hemelen en de aarde gemaakt, door Uw grote kracht, en door Uw uitgestrekten arm; geen ding is U te wonderlijk.

En in het vers van vandaag bevestigd God wat Jeremia aanhaalt. Als belofte om ook in deze angstige zaak op te mogen vertrouwen.

Want wees eerlijk? Als God de hemel en …