Doorgaan naar hoofdcontent

De Heere is mijn Herder

Psalm 23:1
Een Psalm van David.
De Heere is mijn Herder,
mij ontbreekt niets.Deze tekst las ik in de zomervakantie juist op het moment dat ik dit zo nodig had. Hierdoor raakte het mij diep. In ons samengestelde gezin, met 5 mooie kinderen die echt leuk zijn met elkaar, voelt het bij mij weleens alsof er heel veel aan mij ontbreekt. Ik zou zoveel meer willen voor hen allemaal. Kan zo twijfelen aan mezelf en mijn vaardigheden als moeder. En dan kan ik mij beperkt gaan voelen. Wanneer ik mij daarop ga richten lijkt dat ook alleen maar mijn onrust en een soort van angst te vergroten. Het werkelijk lezen wat David hier heeft opgeschreven. En het voelen en bidden. Ja de tranen stroomde over mijn wangen. Waarom had ik mijn rust en mijn vertrouwen laten roven?


Hij is mijn Herder


De Heere is mijn Herder. Ik ben een schaapje van Zijn kudde. Nu ik afdwaalde, haalde Hij mij terug. Droeg mij en legde mij in grazige weiden. Leidde mij zachtjes naar stille wateren. Om mezelf te voeden en tot rust te komen bij Hem. Door het lezen van deze tekst, kwam Hij zo dichtbij mij, voelde ik mij gedragen als door een herder. Mijn Herder ja, want Hij kent mij door en door. Het meest bijzondere vind ik nog wel dat ik Hem ook heb mogen leren kennen op verschillende gebieden. Als Redder van mijn leven, als Koning en nummer één in mijn leven, als een Vriend.... En nu: Als een Herder!  Ik dwaal niet meer rond, ben niet meer verloren. Ik hoor bij Zijn kudde, en Hij leidt mij naar de stal. Onderweg kan ik gaan door een dal van schaduwen van de dood. Maar Hij gaat met mij mee, Zijn stok en staf bieden mij troost.

Ik een eigenwijs schaap


Deze Herder gaf Zijn leven, zodat ik de dood niet hoef te sterven. Toch kan ik zo  makkelijk naar andere dingen kijken dan naar Hem. Kan ik mij laten afleiden en mijn aandacht richten op iets wat mij bij Zijn kudde wegleidt. Ik ben wel een eigenwijs schaap en kan mij nog zo snel laten misleiden. Door gevoelens en gedachten die mij willen afbreken of kwetsen. Wanneer ik mij daarop ga richten? Dan kan ik de Herder niet meer volgen. Het lukt mij werkelijk niet meer. Want die gevoelens en gedachten verlammen, of ze zorgen ervoor dat ik verstrikt kom te zitten. Als een schaap in een doornenstruik. Zo kan ik mij dan voelen.


De schaduw van een leeuw kan niet verscheuren. 
De schaduw van  een zwaard kan niet doden. 


De schaduw van de dood kan ons niet verderven.
Laat ons dus niet vrezen. 
(C.H. Spurgeon)

Hij draagt mij


En daar is de Herder, juist wanneer ik er niet meer uitkomt. Hij legt mij vol blijdschap over Zijn schouder. In alles van mijn leven ontdek ik en leer ik over wie God is. Maar Hij is zoveel meer dan ooit te bevatten is. En het is waar, echt waar: De Heere is mijn Herder, mij ontbreekt niets! Ik wil leren zien wat Hij geeft. En sinds deze vakantie ben ik dan ook een dankbaarheidsdagboek begonnen. Zo ontdekte ik een stroom aan genade, zoveel kostbare geschenken die Hij geeft, die ik mag uitpakken.

Is de Heere jouw Herder? Heb jij het gevoel dat er iets aan jouw is, of in je leven is, dat er ontbreekt?
Bidt maar mee:

Vader God in de Hemel,

Wilt U mijn Herder zijn? Heere U kent mij door en door. U weet wie ik ben, wat er in mij leeft. Heere ik weet niet of U mijn Herder bent. En ik verlang ernaar om dit te weten. Want er is geen leven voor mij buiten Uw kudde... Heere U ziet wat er aan gebreken zijn aan mij. Wilt U mijn Herder zijn en Uw genade, liefde en vrede uitstorten in mijn hart. Wanneer U mijn Herder bent Heere, dan zal het mij aan niets ontbreken. Wilt U niet alleen God Zijn in de Hemel, maar ook in mijn hart?

Niet omdat ik dit verdien, maar om het grote offer dat Jezus bracht. Om Zijn Naam allen,

Amen


Reacties

 1. Amen. Fijn weer een blog van jou! Zo mooi vertel je het. Je zou echt het boek van Philip Keller eens moeten lezen. Zeker weten dat jij het geweldig vindt. Titel is: Hoe een herder Psalm 23 ziet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor dit compliment Aritha. Zo mooi om deze reactie te lezen.

   Ik ga het boek op mijn lijstje zetten. Maakt mij heel nieuwsgierig!

   Verwijderen
 2. Wat fijn dat je je gedragen mag weten door onze goede herder. Ik heb veel met dit beeld van onze heiland. Dank voor deze mooie blog die mij daar weer bij bepaalt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met liefde gedeeld Anne! Blijft bijzonder hè Heiland en Herder....

   Verwijderen
 3. Psalm 119: 176: "I have gone astray like a lost sheep: seek thy servant; for I have not forgotten thy commandments". How great the Shepherd's care is.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat.
Wil je wel reageren maar niet dat jouw reactie openbaar staat?
Mail gerust naar:

schrijfgelukjes@gmail.com

Populaire posts van deze blog

Mijn werkwoord voor 2019

Vertrouwen was mijn 'werk' woord voor 2018
Vertrouwen in mezelf, in andere mensen en in God. Daarbij had ik mezelf uitgedaagd om Bijbelteksten uit mijn hoofd te leren die met dit thema te maken hebben. Zodat ik groei in vertrouwen vanuit de Bron. Ik heb schitterende teksten geleerd, je kan deze teksten en de blogs die ik hierbij schreef lezen via de volgende klikbare link: Bijbelteksten van de week overzicht. In maart ben ik gestopt met de Bijbelteksten.Wortels geven vertrouwen Toch kan ik nu aan het einde van het jaar getuigen dat mijn vertrouwen zich heeft verdiept en dat het gegroeid is. Het voelt alsof ik, toen ik tot God kwam, nieuwe wortels kreeg voor mijn levensboom. Ik mag die wortels plaatsen in de Bron van Levend water. Waardoor ik vrucht mag dragen, en als er hitte komt of storm, het zal mij niet omver blazen. Ik mag staan, zolang als God wilt dat ik sta. En dat? Dat is voor mij precies lang genoeg.

Dat is ook wat ik mocht leren van mijn moeder. Voor het eerst ker…

Liefde is het antwoord....ook op de Nashville verklaring

Wat doen we elkaar toch makkelijk pijn.
Omdat we denken dat we de waarheid achter ons hebben.
Met de hand op de Bijbel zijn zoveel mensen diep geraakt in hun mens zijn....
Is dat God die vraagt om dat te doen? Om je Bijbel te gebruiken om een mens, van vlees en bloed, pijn te doen met Zijn woorden?

Gelukkig gaat het soms nog onbewust. Maar de reactie is hetzelfde. Afgelopen week merk ik het weer heel erg op.

Er is een jij en 'wij' en daar hoor jij niet bij....
Vele mensen uit de kerk voelen zich genoodzaakt om een duidelijke verklaring neer te leggen over wat de Bijbel wel of niet zou zeggen over mensen die net zo goed gemaakt zijn door onze Maker. Zo is er weer zo'n onderscheid bij gekomen, vroeger ging het over het 'ware' geloof en dwaalleer. Nu gaat het over geaardheid en identiteit. Het werkt als een meetlat, die ook nog eens uit de Bijbel gehaald is. En ten diepste zit er in de pijn een kostbaar geheim.

Niemand wil veroordeeld worden...
Wij oordelen zonder het …

Strijd tussen goed en kwaad

Eerder deze week schreef ik een blog over rein en onrein.
Ingewikkelde stof, bij het woord rein, denk ik aan: zuiver, aan iets puurs, niet bevlekt.
De dingen die we doen, die laten zien of we rein of onrein zijn.
Je kan er meer over lezen in de blog: Rein of onrein
We worden niet onrein door de dingen buiten ons, maar de dingen die in ons gebeuren.
Die vanuit ons hart op borrelen.
En elke dag hebben wij de keuze om te volgen de dingen van ons hart, de stem die het goede met ons voor heeft.
Zo heeft niemand het excuus straks, dat hij/zij niet wist wat God wilt dat wij doen.
Want we zijn met Zijn stem, in ons, geboren.
Hier moet ik aan denken als ik bezig ben met mijn Bijbelstudie.
De Goede Herder, kent Zijn schapen, en Zijn schapen kennen Hem.
Herken jij de Goede Herder (nog)?
En weet jij hoe Hij spreekt tot jou?

Hoe herken jij Zijn stem?
Vaak heb je in je leven te maken met twee stemmen in je hoofd.
De stem van

- Afwijzing, eenzaamheid, angst, negativiteit, onvermogen
- Vergeving, gen…