Doorgaan naar hoofdcontent

Licht en luchtig

Hoe houdt jij je gedachten licht en luchtig?

In je gedachten kan er van alles ontstaan en gebeuren. Nu heb ik gemerkt dat mijn gedachten ook erg bepalend zijn voor mijn leven. Het heeft invloed op hoe ik mij voel, hoe ik mij gedraag en ook hoe ik mezelf en andere beoordeel. Ik heb donkere dagen gehad, die zwaar aanvoelden, ook waren er dagen zo licht en warm dat alles straalde en een gouden glans kreeg.


Onnodig zwaar 


Op dit moment vecht ik tegen vermoeidheid, een strijd met mijn eigen grenzen en hoe daarmee om te gaan. Iedere keer heb ik de keuze. Welke keuze ik maak, dat word ook erg beïnvloed door mijn gedachten. Wanneer ik slecht denk over mezelf, dan ben ik geneigd nog door te gaan. Niet te luisteren naar mezelf. Ik merk dat ik dan gedachten krijg dat ik het niet waard ben om naar om te zien. Of dat ik niet belangrijk genoeg ben om naar te luisteren. Anderen….. Daar kijk ik dan naar. Voor alles om mij heen kan ik dingen bedenken waardoor anderen belangrijker worden dan mijn persoonlijke grens op dit moment. Zo kan ik dan totaal voorbij gaan aan mezelf. Alleen door mijn gedachten. Mijn gedachten bepalen hoe zwaar ik het heb. Veel zwaarder dan nodig is!

Innerlijk verscheurd


Na mijn scheiding had ik een periode dat ik mij zo verscheurd voelde van binnen. In mij deed het zoveel pijn, dat in de steek gelaten zijn en het gevoel dat je verraden bent had heel veel invloed op mijn gedachten. Zo kwam ik erachter dat mijn gedachten niet vast liggen. Dat ze kunnen veranderen. Alleen deze verandering bracht niet veel goeds. Het gaf een strijd die zo diep ging dat ik durf te vertellen het ging om leven en dood. Door de pijn kreeg ik gedachten dat iedereen beter af was zonder mij, ik was een last, iedereen zou mij zat raken! Ook kon ik niet meer omgaan met de pijn. Zo kreeg ik ideeën om mezelf pijn te gaan doen, stond ik bij de afwas en ging ik denken over wat ik allemaal kon doen, zodat mijn lichaam pijn deed en niet meer mijn binnenste. Niet meer alleen pijn waar ik niet bij kan. Als ik door externe dingen pijn heb kan ik daar op focussen. Voor even zou dat kunnen helpen. Maar het zou niets oplossen. Toen het zover kwam dat ik niet meer hanteerbare temperatuur water gebruikte bij schoonmaken, toen ben ik hulp gaan zoeken. Mijn gedachten konden een gevaar vormen. In de hulpverlening begon ik zoveel te leren!

Een nieuw licht


Ik ging leren hoe ik mijn gedachten kon veranderen. Wat ik er zelf aan kon doen! Want als ik bovenstaande lees, dan lijkt het allemaal extern te liggen. Maar niets is minder waar. De basis van alles lag in mijn grondhouding naar mezelf. Die was slecht, zwaar, hard, bang. Hoe kan je vrij leven als je zo denkt? Ik zadelde mezelf op met negatieve energie, legde mijn lat zo hoog dat geen mens (alleen God) het halen kon, was zo hard naar mezelf dat ieder mens zou breken. Wat kon hulpverlening beginnen met mij? Confronterend was ook dat ze niets kon doen. Mijn hulpverlening begon door te horen: Ik kan het niet voor je doen. Gelukkig stopte het daar niet, ik kreeg een mooie boodschap mee die mij Licht gaf:

God heeft mij alles gegeven om te kunnen leven!

Gods Woord voor mij


Opnieuw moest ik mezelf gaan leren kennen. Alles wat ik tegen mezelf zei, wat ik over mezelf dacht moest ik op een lijstje opschrijven. Daarna gingen we samen kijken wat God daar over zei. Dat kon ik vinden in de Bijbel. Daar vond ik woorden die mij licht en lucht gaven. Een proces kwam in gang. Het is niet allemaal in één keer anders. Wel merkte ik snel resultaat. Alsof ik onder een dikke deken vandaan kwam. God mag oordelen, en Zijn oordeel doet er toe. Geen mens, met een beperkt gedachtengoed en verstand, kan zo rechtvaardig zijn als Hij, ook ik niet. Nog steeds loop ik dus tegen mijn oordeel aan. Wat heerlijk dat ik mag weten wat ik ermee kan doen. God heeft mijn leven Licht en Lucht gegeven. Ik mag Zijn adem inademen, Zijn Licht laten schijnen.

Onder het tabblad: Gelukkig door Zijn Woord heb ik voor bepaalde gedachten Zijn waarheid gezocht. Kijk er gerust eens tussen of er een Bijbeltekst, een Woord van God bij zit die bij jouw situatie, jouw gedachte van toepassing is. Heb je een mooie aanvulling? Zou je deze met mij willen delen?

Met deze blog wil ik meedoen met de bloghop van deze zomermaanden. Met het onderwerp: Licht en luchtig. Dit thema is bedacht door Lineke van de blog: Kostbaar en geliefd. Wat een schitterende blognaam om onder deze blog te mogen zetten!


Reacties

  1. Inderdaad want dat ben je met al je worstingen. Kostbaar en geliefd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je hebt het heel mooi verwoord. Wat fijn voor je dat je met jouw worstelingen nu mag weten dat je kostbaar en geliefd bent. Ik wens je van harte Gods zegen toe.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Petra voor het compliment over hoe ik dit geschreven heb. Het is een geschenk om te mogen weten wie ik ben in Gods ogen. Dat is het waard om te delen!

      Verwijderen
  3. Ik ga kijken wat er onder je tabblad staat! Dank je wel voor je mooie, openhartige blog.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De worsteling, het Woord en dan de wijze lessen. Dat deze lessen van God steeds meer de basis mogen worden van jouw gedachten. En de mijne want ook ik heb worstelingen in gedachten. Goed om daar bewust van te blijven. Daarom: Dank voor het delen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat.
Wil je wel reageren maar niet dat jouw reactie openbaar staat?
Mail gerust naar:

schrijfgelukjes@gmail.com

Populaire posts van deze blog

Dankbaar in gebrokenheid

Hangt de hoogte van mijn vreugde af van de diepte van mijn dankbaarheid? (Ann Voskamp, Gebroken leven) Uiteindelijk dankte Jezus, brak Hij en deelt Hij zichzelf uit. De gebrokenheid raakte Jezus volledig en Hij zelf laat mij zien waarom de gebrokenheid er is, en welke weg ik ermee kan gaan. Een weg van dankbaarheid (Psalm 50:23). Gebrokenheid waarom? Ik denk dat het woord gebrokenheid altijd een deel van lijden met zich meeneemt. Gebroken, er is iets stuk gegaan, opengescheurd of opengebroken en dat kan veel pijn doen. Hoe kan je verder leven met gebrokenheid? Als je hart verscheurd werd, je toekomst of je droom uit elkaar gespat is? Dan denk ik aan Jezus die op aarde kwam. Weet je waarom Hij kwam? Hij kwam om gebroken te worden! Het bloed uit Zijn wonden red ons! Van nature wil ik lijden voorkomen, of zo snel mogelijk oplossen. Als ik erover nadenk dat Jezus juist hiervoor kwam en er niet voor weg vluchtte, dan word Zijn offer voor mijn leven, nog veel groter! Wij leven i

Gezin om de Bijbel: Waak en bid met mij

In onze gezinstijd om de Bijbel waren we alsnog bezig met gezin zijn, maar ook voor de tweede keer met het kijken naar het lijden van Jezus. Op het moment dat Jezus voelde wat er zou gaan gebeuren. Toen alle spannende dingen dichterbij kwamen nam Hij een hele belangrijke keuze. Een keuze die we mogen gebruiken als een voorbeeld. Een keuze Jezus ging met zijn discipelen naar de hof van Getshemane, daar ging Hij bidden. Petrus, Johannes en Jakobus nam Hij het verste met zich mee de hof in. Hij liet hen daar plaats nemen en zei: Mijn hart breekt van verdriet. Blijf maar hier en waak met mij. Daar ging Jezus om te bidden naar Zijn Vader. Dat was Zijn keuze toen het moeilijk en angstig werd. Wat doen wij? Als het moeilijk is, als we bang zijn? Schreeuwen? Anderen pijn doen? Verstoppen? Koppig zijn? Of opstandig reageren? We mogen ook bidden! Dat zorgt dat we anders naar ons probleem gaan kijken. Want wat gebeurd er als we over onze problemen praten, of in dit geval bidden? Dan

Levenslessen van Noach

Weer een nieuw deel in de serie levenslessen. Vandaag wil ik nadenken over wat wij kunnen leren van het leven van Noach. Dit Bijbelverhaal heeft mij altijd al aangesproken. Want wat is er veel in te vinden. In Genesis 6 beginnen we van Noach te lezen. Nadat God eerst spijt krijgt, spijt dat Hij mensen gemaakt had. En dan die zin: En Hij voelde zich diep gekwetst. Onze God heeft gevoel. De schepping, de aarde, de mensen we gaan Hem aan het hart. En Hij zag hoe alles stuk gemaakt werd en daarom wilde Hij de mensen en al het vee van de aarde weg vagen. Dan zou die ellende stoppen. Totdat Gods oog Noach ziet. Noach alleen vond genade bij de HEER. Les één is eigenlijk dan toch, als God nu rond kijkt, naar hoe wij de wereld stuk maken, vind jij dan genade in Zijn ogen? Hoe vind je genade? Noach was een rechtschapen man, de enige die in zijn tijd een voorbeeldig leven leidde. Maar het dat was niet het belangrijkste. Dit kleine stukje maakt verschil: Hij leefde in nauwe verbondenheid met