Doorgaan naar hoofdcontent

Liefde is het antwoord....ook op de Nashville verklaring

Wat doen we elkaar toch makkelijk pijn.
Omdat we denken dat we de waarheid achter ons hebben.
Met de hand op de Bijbel zijn zoveel mensen diep geraakt in hun mens zijn....

Is dat God die vraagt om dat te doen? Om je Bijbel te gebruiken om een mens, van vlees en bloed, pijn te doen met Zijn woorden?

Gelukkig gaat het soms nog onbewust. Maar de reactie is hetzelfde. Afgelopen week merk ik het weer heel erg op.

Er is een jij en 'wij' en daar hoor jij niet bij....


Vele mensen uit de kerk voelen zich genoodzaakt om een duidelijke verklaring neer te leggen over wat de Bijbel wel of niet zou zeggen over mensen die net zo goed gemaakt zijn door onze Maker. Zo is er weer zo'n onderscheid bij gekomen, vroeger ging het over het 'ware' geloof en dwaalleer. Nu gaat het over geaardheid en identiteit. Het werkt als een meetlat, die ook nog eens uit de Bijbel gehaald is. En ten diepste zit er in de pijn een kostbaar geheim.

Niemand wil veroordeeld worden...

Wij oordelen zonder het hart te kennen


Zeker niet zonder gehoord te worden, zonder gezien te worden of gekend te zijn. Deze manier van meten van de ander of jezelf, is veel te kort door de bocht. Doet geen recht aan God, en aan Zijn wil! Het zou toch overbodig mogen zijn, een meetlat voor de kerk wat er wel of niet door de Bijbel, door God dus, wel of niet aangenomen wordt als waar. Wie bouwt de kerk? Wie bekeert er mensen?

God!

Hij regeert

Hij houdt de wereld, ons leven en de kerk in Zijn hand. Wij kleine, nietige, sterfelijke mensen zijn daar niet eens toe in staat. Wij mensen kunnen in de Bijbel een persoonlijke opdracht vinden, waar wij onze handen aan vol hebben:

Heb de Heer je God lief boven alles en met alles en daaraan gelijk heb je naaste lief als jezelf.

Als ik daaraan denk, aan God liefhebben boven alles van deze wereld, en met alles wat in mij is. Dan doe ik Hem zoveel tekort. En dan nog het gedeelte om de ander, iedere ander, net zoveel lief te hebben als mezelf. Ja het is duidelijk de hele wet wordt vervult door de liefde! Als wij werkelijk leren om deze opdracht te vervullen, dan is er geen behoefte aan een Nashville verklaring, van onderscheid, dan is er liefde. En het mooie is, die liefde drijft angst uit. Wanneer je angst kent, dan ken je de ware liefde niet. Want angst veronderstelt straf. De Nashville verklaring veronderstelt dat er een mogelijk gevaar dreigt...Waar ben je bang voor? Wat zou er nu kunnen gebeuren waar God niet allang vanaf wist? Laten wij toch van Gods troon af gaan en stoppen met oordelen. Hij alleen weet wat goed en fout is. Vanaf de zondeval zijn wij ermee geraakt dat wij het denken te weten. Maar we mogen erkennen, dat wij het zelf, voor ons zelf niet eens weten. Eerst de balk uit onze ogen.... dan richten op de splinter bij de ander.

Zijn liefde drijft angst uit...


Geen angst voor mensen die anders geaard zijn als ik, of die een andere identiteit ervaren dan waarmee ze geboren zijn. Geen angst voor God en geen angst voor mezelf. Laat er liefde zijn! Zoals God mij heeft voorgedaan, en zoals Hij ook voor u voor heeft gedaan:

Afbeeldingsresultaat voor Romeinen 5 liefde

Ik doe een oproep om te stoppen, in het algemeen (ook op andere vlakken bijvoorbeeld kleur, afkomst etc) met zij/hij en ik. Maar beginnen met wij..... We zijn allemaal mensen, leven met elkaar in deze gebroken wereld en zijn gemaakt naar Zijn evenbeeld. Zo zijn er nog veel meer overeenkomsten, uiteindelijk veel meer dan de verschillen. Laten we elkaar liefhebben, en het beste in elkaar naar boven halen. Zoals Gods liefde, het beste bij ons naar boven kan brengen in ons.

Wij zijn gemaakt, geschapen om in verbinding te leven. Met God, met de naaste en met ons zelf. Juist in relatie(s) zien we zoveel strijd. Dat is van alle tijden.... Slavernij, racisme, echtscheiding, één ware kerk en dwaalkerken, en nu kan de Nashville verklaring ook bij de lijst.

We zijn allemaal mens, leven op dezelfde wereld, en ademen lucht. Gemaakt door dezelfde Maker.

We mogen er allemaal zijn


We hebben allemaal recht op bestaan, op leven en op er zijn. God wist al ver voordat wij geboren waren wie wij zouden zijn en hoe. En Hij koos jouw om te leven. Hij gunt jou een leven in volheid. En dat is waar de Bijbel voor gemaakt is. Niet om jouw het leven af te nemen, dat wil satan, die komt om te roven en te stelen, als een dief. Maar God geeft de volheid van het leven. Wie je ook bent en hoe je ook bent: Je mag er zijn!

verbonden in liefde, vertrouwend op de macht van God. 

Reacties

 1. Heel mooi verwoord en ik ben het helemaal met je eens.
  Wat een prachtige slotzin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo fijn dat we het allemaal niet alleen hoeven te dragen, dat Hij het voor ons draagt en leidt. Dat wilde ik overbrengen. Mooi dat het bij jou zo binnen/over kwam.

   Verwijderen
 2. Mooi Petrina. Liefde is het enige antwoord op wat nu gebeurt. Bedankt voor je reactie onder mijn blog-brief. Ik heb hem voor stichting Verscheurd geschreven. Hem delen op mijn eigen site vind ik best een beetje eng. Ik heb zo´n hekel aan discussies, vooral onder gelovigen. Maar ik wilde toch iets van me laten horen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lastig he, om het zelf zo te schrijven dat je bij je eigen mening blijft, zonder daar weer iemand mee te kwetsen. Ik heb vorige week echt 7 keer getypt en alles weer weg gehaald. Maar uiteindelijk voelde ik de drang het toch te delen..

   Met liefde ook op jouw blog-brief gereageerd.

   Verwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat.
Wil je wel reageren maar niet dat jouw reactie openbaar staat?
Mail gerust naar:

schrijfgelukjes@gmail.com

Populaire posts van deze blog

In de stilte

Stilte
Dat is
Waar ik U
Telkens weer kan vinden
Rust

Rust
Is wat
U mij geeft
Als ik kom schuilen
Geborgen

Geborgen
Weet ik
Dat ik ben
Dat geeft mij de 
Vrijheid

Vrijheid
Om over
U te spreken
Of te schrijven in
Stilte

Doorzetten

Afgelopen jaren heb ik weer nieuwe doelen in mijn leven gekregen.
Het is gaaf om weer dingen te hebben om naar toe te werken.
Zelfs al is het een reis die echt een uitdaging is.
Was ik drie jaar geleden nog gebroken, zag ik mezelf als iemand die niets kon en ook nooit zou kunnen.
Nu ben ik al aardig op reis.
Echt niet altijd een gemakkelijke weg die ik ga.
Merk dat het best pittig is.
In mijn hoofd sta ik voor veel dingen alleen.
Een hele verantwoordelijkheid als alleenstaande mama, en veel ballen in de lucht houden.
Toch besloot ik mijn kans te pakken.

Na de scheiding was HET moment.
Eindelijk was er ruimte, en kon ik aan mezelf werken.
Samen met een coach en later ook nog iemand van De Hoop, ging ik aan de slag.
Ondanks de moeilijke uitdagingen waar ze mij voorzette, deed ik het.
Ik wilde verandering.
En dat is pittig, dat vraagt doorzettingsvermogen en innerlijke kracht.
Zoveel patronen waren er gelegd, en die veranderen zit zoveel tijd in.
Maar nu kan ik zeggen, wat ben ik gegroei…

Mezelf liefhebben (Deel 2)

Heb je naaste lief als jezelf, en dan vooral het laatste stuk. Het heeft mijn ogen geopend voor een deel in mijn hart. Een deel wat ik graag afgesloten liet, waar ook nog niet echt de tijd voor was gekomen. Sinds twee weken, durf ik er wel in te kijken. Dat was eng, spannend en heel kwetsbaar. Wat zou het met mij doen. Om eerlijk onder ogen te komen dat ik mezelf niet liefhad. Het zorgde voor een innerlijk proces. Op mijn vorige blog heb ik vele reacties gehad, via verschillende wegen. Nog niet alle antwoorden heb ik beantwoord, maar dat gaat zeker komen! Ik heb beloofd jullie, als lezers, mee te nemen in mijn proces. Waarvan ik wel eerlijk zeg dat ik sommige dingen heel moeilijk vind om nog in woorden te vangen.

Op onderzoek uit
Ja dan kom je er achter dat je niet echt jezelf lief hebt. Ik gedoog mezelf en kan best trots zijn wanneer ik iets nieuws doe, of iets heel goed gedaan heb. Vooral dan heb ik weleens het idee: Ik hou van mezelf. Dat bedoelen ze er zeker mee! Zo hield ik mezel…