Doorgaan naar hoofdcontent

Hechtingsprobleem overwonnen door God

Welke hechtingsstijl heb jij in jouw leven?

Het is een vraag die mij vaak werd gesteld afgelopen jaar. In mijn studie was hier veel aandacht voor.  Dat snap ik wel, hechting en je hechtingsstijl is heel belangrijk. Je hechtingsstijl heeft een grote invloed op je overtuigingen over jezelf en over andere (belangrijke) mensen in je omgeving. Onbewust kunnen ze veel van jouw gedrag aansturen.

Nu ik erover geleerd heb kan ik zeggen dat ik dit ook terug zie in mijn leven. Bijzondere is zelfs dat, als ik zo terugkijk, ik kan zien dat ik verschillende hechtingsstijlen heb mogen ervaren. Nu ik heb geleerd hoe hechtingsstijlen kunnen ontstaan, heb ik mezelf hierdoor ook beter leren begrijpen. Daar waar ik eerst terug keek met een bepaalde veroordeling naar mezelf:

Hoe kon je dat nu zover laten komen? 
Waarom was je zo naïef?
Of nog belangrijker: Waarom kwam je niet gewoon wat eerder voor jezelf op? 


Die vragen van veroordeling hebben mij nooit geholpen. Ik deed mezelf er nog meer pijn mee. Ook hiermee laadde ik weer alle schuld op mij. Zoals ik eerder aangaf in mijn blog: Leven naar Gods doel. Doordat ik geleerd heb hoe deze manier van hechting kan ontstaan kreeg ik opeens allemaal antwoorden op de vragen waarmee ik mezelf onderuit haalde.

Het gaf mezelf erkenning en het bracht mij in een verwerkingsproces. Het heeft mij geholpen om mezelf te begrijpen. De keuzes die ik maakte werden door de antwoorden verklaart en waren niet langer grote vraagtekens die mij alleen maar nog banger maakte. Daarnaast gaf het inzicht waar het mis was gegaan. Daardoor kon ik doelgericht aan de slag voor herstel.




Hechtingsstijlen


Er zijn vier verschillende hechtingsstijlen met allemaal een eigen karakter en andere aangeleerde overtuigingen. Ik zet ze hieronder voor je op een rij:


1) Veilige hechting = Positieve overtuigingen ontwikkelen over jezelf en over anderen. Je leert dat je goed bent zoals je bent, en tegelijk ook dat je anderen kunt vertrouwen. Deze hechting ontstaat door ouders/relaties waarin er voldoende responsief (attent, lief en begripvol) op jou word gereageerd, en dat er, wanneer je dat nodig mocht hebben, mensen voor je klaar staan.

2) Gepreoccupeerde hechting = Negatieve overtuigingen ontwikkelen over jezelf, maar positieve overtuigingen over anderen hebben. Je leert dat je zelf niet goed genoeg bent maar dat anderen in je omgeving (beter) weten. Deze hechting ontstaat wanneer er wisselend responsief (alleen als er tijd of zin voor is word er op jouw behoefte ingespeeld) op jouw word gereageerd.

3) Afwijzend-vermijdende hechting = positieve overtuigingen over jezelf, maar negatieve  overtuigingen bij anderen. Je leert dat je slim en sterk bent en dat jij het goed kan. Tegelijk leer je dat je niet op anderen kunt vertrouwen. Deze hechting word aangeleerd door weinig responsief (afstandelijk, kil en afwijzend. In extreme gevallen verwaarlozing, mishandeling en/of misbruik) reageren op jou, je krijgt onbewust of expliciet de boodschap: Bij ons kun je niet terecht, en je zult het zelf moeten doen.

4) Angstig-vermijdende hechting = Negatieve overtuigingen over jezelf als ook over anderen. Je leert  dat je niks kan maar ook nog eens dat je anderen niet kunt vertrouwen. Je zult hierdoor toenadering zoeken maar tegelijk afstand willen bewaren. Je hebt wel een behoefte aan steun, hulp en hechting maar je vind die niet, of als die word geboden hou je die op afstand omdat dit eng is. Deze hechting ontstaat net als bij de vorige hechtingsstijl door weinig responsieve manier van reageren op jouw behoeftes. 


Een confronterende lijst met hechtingsstijlen. Maar laat het liefdevol confronterend voor jouw zijn. Want waar jij jezelf nu herkent, daar hoef je niet te blijven! Wij hebben allemaal iets in ons dat kan zorgen voor herstel, groei en genezing van deze hechtingsstijl. Juist wanneer je weet welke stijl past bij jouw overtuigingen, kan je gaan werken of genieten. Werken om bij die veilige hechting te gaan komen. Of genieten dat je die al mocht leren en toepassen in jouw leven.

Mijn hechtingsstijlen


Zoals ik eerder aangaf zijn er in verschillende fases van mijn leven ook verschillende hechtingsstijlen voor mij van toepassing geweest. Ik begon gepreoccupeerd, dit voor jarenlang, tot zeker mijn 26ste. Ik zag anderen veel hoger dan mezelf. Plaatste mensen op een voetstuk. En heel langzaam groef ik een kuil voor mezelf. Want wat schaamde ik mij voor wie ik dacht dat ik was. Ik voelde mij niet gezien en niet gehoord en daardoor eigenlijk ook een niks. Waardeloos. Een last voor ieder die met mij leefde. Allemaal zaken die ik had opgepikt met mijn hooggevoeligheid, of die mij duidelijk gemaakt werden door woorden en/of daden. 

Op mijn 26ste veranderde mijn hechtingsstijl door wat er gebeurde. Door de scheiding verloor ik namelijk ook nog het vertrouwen dat ik had in anderen. Wat was dat een nare en eenzame periode. Het leek alsof ik in een diepe put viel. Donker, niet wetend waar het eindigen zou, en alles was eng. Er was niets meer over! Maar in die put stond geen water, want ik verdronk er niet. Ik viel hard op die bodem, en dat deed pijn. Maar ik overleefde het. En daar op die bodem van de put, begon er iets nieuws te groeien. Iets waarvan ik nu kan zeggen dat het een begin vormde voor een veilige hechtingsstijl. Daar in het donker, in die eenzaamheid en angst vond ik wat ik het allermeeste nodig had! De basis van de veilige hechtingsstijl!

Liefde


Niet zomaar liefde als daad. Ik vond de Liefde als een persoon, in God. Door Hem mocht ik een begin maken van wat liefde is. Hemelse liefde, groter en meer dan ik aan kon. Waardoor die put wel overspoelde, en ik eruit kon. Daar buiten die put, waarin ik mij figuurlijk bevond op aarde, vond ik mijn man. Daardoor kon mijn aardse behoefte van liefde worden voorzien. Ik werd gezien, vanuit de hemel en op aarde. Dit was een kostbaar en heel rijk proces, wat toen als heel emotioneel en kwetsbaar voelde. Maar waardoor ik iets heel belangrijks heb geleerd.

Er is altijd hoop, want er is Iemand die jouw ziet, en die jouw ziet zitten. Hoe hopeloos jij ook over jezelf of over anderen denkt. Hij gelooft in jou, Hij houdt van jou en heeft jou met liefde gemaakt. Het gat dat je voelt in je hart, waardoor het lijkt alsof je op het gebied van liefde een bodemloze put bezit, kan Hij vullen. Met een liefde die alle verstand te boven gaat, die jouw zal laten stralen en schitteren. Een liefde die zal zeggen:

Mijn zoon, Mijn dochter, je tijd is gekomen:

Sta op en schitter


Reacties

  1. Confronterend maar evenzo interessant! Mooi om te lezen hoe God je put heeft doen overstromen en daarna je hart...van Zijn Liefde. Bedankt voor je lieve reacties vandaag - op fb en onder mijn blog.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja ik vond dit ook heel interessant en wilde er alleen maar meer van weten. Grappige is dat leren hiervan eigenlijk niet voelde als leren. Doordat ik er voor mezelf veel mee kon heb ik het makkelijk qua onthouden, terughalen en toepassen op casussen. God is goed en van die ervaringen, die wil ik delen!

      Verwijderen
  2. Reacties
    1. Ja het is echt best veel, en vooral denk ik heel kwetsbaar. Soms is een andere manier van reageren ook niet mogelijk door omstandigheden. Dan kan het best raken om te beseffen wat dit (kan!) veroorzaken. Fijn om te horen dat het mooi geschreven is.

      Verwijderen

Een reactie posten

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat.
Wil je wel reageren maar niet dat jouw reactie openbaar staat?
Mail gerust naar:

schrijfgelukjes@gmail.com

Populaire posts van deze blog

Ervaringen van God in mijn leven

Als ik denk aan God ervaren? Dan voel ik mij rijk... Gouden tip Ik heb op heel veel momenten in mijn leven God mogen ervaren. Iedere keer weer raakte het mij en het heeft mij gevormd tot wie ik nu ben. In mijn leven heb ik veel moeilijke dingen meegemaakt. Dat is waarom iemand mij ooit een geweldige tip gaf: Schrijf de ontmoetingen en ervaringen met God op! Want ja, moeilijkheden zullen blijven komen. Doordat ik zoveel mooie momenten met God mocht ervaren en opschrijven, had ik iets tastbaars voor als het tegen zat. Als ik dan mijn notitieboek erbij pakte waarin ik deze momenten had opgeschreven, dan lukte het mij om mijn focus te veranderen. Ik kon kijken naar God en Zijn werk in mijn leven. Daardoor zakte alle angst en alle zorgen. Want het liet mij zien: God is erbij in jouw leven. Altijd! God in de diepte van mijn leven Al jong mocht ik God voor het eerst ervaren. Op een dieptepunt in mijn geloofsleven. Ik was twaalf jaar, en had toen al zó'n drie

Geef je verleden over

Heel vaak hoor ik mensen praten met elkaar. Er word gesproken over het verleden. Zelf doe en deed ik dat ook heel veel. Maar telkens kom ik er achter dat als ik dat gedaan heb, dat ik iets voed. Mijn verleden werd er alleen maar groter door, de last voelde zwaarder, de wond was opengegaan door er over te praten. En daar was het dan gestopt... Op die manier praten, dat lost niets op! Het verleden werd gevoed, het werd zo groot, dat het mijn heden overschaduwde, mijn heden was niet sterk genoeg tegen het onkruid dat mijn verleden werd. Als ik niet uitkeek zou het onkruid uit mijn verleden, de groeiende bloem die gemaakt is om te bloeien op Zijn tijd, gaan verstikken. De weg van herstel Ik heb geleerd hoe ik mijn wonden goed kan verzorgen, iets kan doen om ze te laten genezen. Al moet ik zeggen, genezen was ook eng. Wat als de wond dicht was, er een mooi litteken gekomen was, wie zou ik dan zijn? Wie zou ik zijn zonder die pijn? Het hele proces om te herste

God zorgt voor mij!

Vertrouw op God Hij zorgt voor je! Dit staat op een kaartje dat ik al een paar weken geleden mocht ontvangen. Dit kaartje heb ik bij de foto van mijn moeder gezet. Als bemoediging, maar ook als reminder aan beloften die God gedaan heeft. Wat ik merkte is dat ik heel snel achter deze quote het volgende zeg: Als ik. Hier wat voorbeelden van wat ik bedoel: Als ik maar bid Als ik maar Bijbel lees Als ik Hem vraag Als ik Gisteren kreeg ik een inzicht dat ik met jullie wil delen. Ik las deze Bijbeltekst: Want ieder die zijn leven wil behouden, zal het verliezen, maar wie zijn leven verliest omwille van mij, zal het behouden. Mattheüs 16:25 Het gaat niet om mijn ik, het gaat niet om wat ik doe. Pasen 2018 leerde mij: Het gaat om wat God doet, om wat Jezus heeft gedaan! Mijn ik, of in deze situatie als ik.... Het maakt God alleen maar kleiner. Zolang ik denk, geloof of mezelf voorhou dat ik iets van God heb ontvangen door mijn ik, dan maak ik mijn ik te groot. Er is niets wat ik