Doorgaan naar hoofdcontent

Veroordeling

Wat kunnen wij anderen om ons heen pijn doen! 

Met onze aangeleerde waarheid gaan wij over grenzen van andere mensen. Alsof het van onze overtuigingskracht, van onze waarheid afhangt?! De groep mensen die het meest veroordeeld? Het zijn de mensen die in hun Bijbel de opdracht vinden:

Oordeelt niet, opdat u niet geoordeeld wordt! (Mattheüs 7:1)
Oordelen die wij vormen over anderen, over elkaar binnen of over ons zelf, die hebben een uitwerking op je leven! Daarnaast hebben ze een grote uitwerking op het leven van een ander. Het is één van de dingen waar wij als mens niet voor gemaakt zijn. Leven met schuld, leven onder het oordeel. Was het niet God, die op het moment dat wij in schuld naar Hem kwamen te staan, direct ook uitzicht op een Redder gaf? 

Veroordeling bijt


De meeste oordelen die ik hoor hebben een bijtend venijn in de woorden. Ze missen de liefde, denken vanuit hun eigen gelijk, en missen het enige wat nodig is bij een beoordeling: De route van bevrijding. Veroordeling druk mensen neer en pint ze als het ware vast. Alsof ze met een speer vast gezet worden. Te vaak blijft die veroordeling mensen ook hun hele leven achtervolgen! Soms word iemand openbaar te schande gesteld, of misschien gebeurd het in het duister van jezelf. Door hoe jij over jezelf denkt.. Hoe doen ook de woorden van een veroordeling laten diepe sporen na. 

Wie is waarheid?

Weet dat onder welk oordeel jij ook geplaatst word, dat er ook een Bevrijder is. Gisteren hoorde ik een schitterende preek over de waarheid. Hoe vaak slaan wij elkaar er niet mee om de oren. Maar stop daar maar mee. De enige waarheid is een persoon. Hij is geslagen, bespot, te schande gezet, en heeft al onze schulden en veroordelingen met zich meegedragen aan het kruis. Hij die de Weg, de Waarheid en het Leven is. Wanneer je deze waarheid meeneemt naar iemand anders, dan ontstaat er geen kloof. Ja soms kan het wel confronterend zijn. Maar dan is er ruimte om te leven, dan is er bevrijding en een weg uit de schuld. Omdat je weet: Hij werd veroordeeld voor mij.


Vergeet Hem niet mee te nemen


Wanneer je mensen aan wilt spreken mag ik je dan vragen om Jezus mee te nemen? Stel je maar voor dat Hij naast je loopt, zit op de bank of bij je staat in de groep. Probeer je eens te bedenken hoe je dan zou spreken tegen mensen die iets anders doen, dan dat jij vind dat het hoort. Want de tekst die mij het meest hierover raakt is een Bijbeltekst die mij verteld dat wij allen voor ons zelf overtuigd moeten worden van onze eigen fouten. 

Natuurlijk, u veroordeelt dit alles. Maar u bent evenmin te verontschuldigen. Het oordeel dat u over anderen velt, velt u over uzelf, want de dingen die u veroordeelt doet u zelf ook. (Romeinen 2:1)

Zodat wij die bij God kunnen brengen. Elke keer wanneer de Geest je overtuigd van iets wat tussen jou en God in staat, mogen wij weten dat er bevrijding is. Het oordeel van God? Het pint je niet vast waar je nu staat. Het wijst je de weg, zodat je kan knielen aan Zijn kruis. Daar vind je de plek waar je schoon kan worden, waar je al je schulden achter je kan laten. Zo kan je het echte leven voluit leven!

Heb jij weleens te maken gehad met veroordeling? Durf jij te delen wat dit met jou heeft gedaan?Reacties

 1. Ik hou van je advies: "Wanneer je mensen aan wilt spreken mag ik je dan vragen om Jezus mee te nemen? Stel je maar voor dat Hij naast je loopt..." Dat kun je in allerlei situaties gebruiken. Ook gewoon tijdens het huishouden doen, om onder je werk. Ja, ik heb vaak te maken gehad met veroordeling. Niet leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja wat je schrijft herken ik, je kan en mag Hem overal in je meenemen. Als Hij je gered heeft dan kan je eigenlijk niet meer los zijn van Hem. Al zijn wij ons daar niet altijd even zeer van bewust.

   Lastig dat je vaak te maken hebt gehad met veroordeling. Ik wens je Zijn liefde en troost.

   Verwijderen

Een reactie posten

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat.
Wil je wel reageren maar niet dat jouw reactie openbaar staat?
Mail gerust naar:

schrijfgelukjes@gmail.com

Populaire posts van deze blog

Doorzetten

Afgelopen jaren heb ik weer nieuwe doelen in mijn leven gekregen.
Het is gaaf om weer dingen te hebben om naar toe te werken.
Zelfs al is het een reis die echt een uitdaging is.
Was ik drie jaar geleden nog gebroken, zag ik mezelf als iemand die niets kon en ook nooit zou kunnen.
Nu ben ik al aardig op reis.
Echt niet altijd een gemakkelijke weg die ik ga.
Merk dat het best pittig is.
In mijn hoofd sta ik voor veel dingen alleen.
Een hele verantwoordelijkheid als alleenstaande mama, en veel ballen in de lucht houden.
Toch besloot ik mijn kans te pakken.

Na de scheiding was HET moment.
Eindelijk was er ruimte, en kon ik aan mezelf werken.
Samen met een coach en later ook nog iemand van De Hoop, ging ik aan de slag.
Ondanks de moeilijke uitdagingen waar ze mij voorzette, deed ik het.
Ik wilde verandering.
En dat is pittig, dat vraagt doorzettingsvermogen en innerlijke kracht.
Zoveel patronen waren er gelegd, en die veranderen zit zoveel tijd in.
Maar nu kan ik zeggen, wat ben ik gegroei…

Voorbereidingstijd voor het huwelijk

Op 29 Augustus ben ik ten huwelijk gevraagd en heb ik ja gezegd.
Vanaf die tijd zijn mijn vriend en ik vol in de bruiloft sferen.
Wat een heerlijke tijd is dit.
Samen toeleven naar een begin als gezin.
Het is zo fijn om te kunnen zeggen dat na een maand stoeien de belangrijkste dingen rond zijn.
De ringen liggen zelfs al klaar.
En soms, heel soms, doen we ze even om.
Wat een heerlijk idee, en wat is het mooi!
Ook is onze kleding al in de maak.
Spannend spannend!
We zijn al in ondertrouw, en alles rondom de gemeente is ook gedaan.
Lijstjes worden nu echt afgestreept.
Afgelopen weken zijn we hard bezig geweest om eruit te komen met de feestlocatie.
En ook dat kunnen we nu zeggen dat rond is.
We gaan zo'n mooie dag krijgen!

Niet alleen voor ons, maar ook voor de kindjes is deze periode zo speciaal.
Het is spannend, want er gaat zoveel veranderen.
Maar tegelijk zo leuk!
Papa of mama gaat trouwen, er komt echt een heel nieuw gezin.
Eén vaste plek waar we zijn.
Wat zal dat de kindjes oo…

De Heere is mijn Herder

Psalm 23:1
Een Psalm van David.
De Heere is mijn Herder,
mij ontbreekt niets.


Deze tekst las ik in de zomervakantie juist op het moment dat ik dit zo nodig had. Hierdoor raakte het mij diep. In ons samengestelde gezin, met 5 mooie kinderen die echt leuk zijn met elkaar, voelt het bij mij weleens alsof er heel veel aan mij ontbreekt. Ik zou zoveel meer willen voor hen allemaal. Kan zo twijfelen aan mezelf en mijn vaardigheden als moeder. En dan kan ik mij beperkt gaan voelen. Wanneer ik mij daarop ga richten lijkt dat ook alleen maar mijn onrust en een soort van angst te vergroten. Het werkelijk lezen wat David hier heeft opgeschreven. En het voelen en bidden. Ja de tranen stroomde over mijn wangen. Waarom had ik mijn rust en mijn vertrouwen laten roven?


Hij is mijn Herder
De Heere is mijn Herder. Ik ben een schaapje van Zijn kudde. Nu ik afdwaalde, haalde Hij mij terug. Droeg mij en legde mij in grazige weiden. Leidde mij zachtjes naar stille wateren. Om mezelf te voeden en tot rust te k…