Doorgaan naar hoofdcontent

Veroordeling

Wat kunnen wij anderen om ons heen pijn doen! 

Met onze aangeleerde waarheid gaan wij over grenzen van andere mensen. Alsof het van onze overtuigingskracht, van onze waarheid afhangt?! De groep mensen die het meest veroordeeld? Het zijn de mensen die in hun Bijbel de opdracht vinden:

Oordeelt niet, opdat u niet geoordeeld wordt! (Mattheüs 7:1)
Oordelen die wij vormen over anderen, over elkaar binnen of over ons zelf, die hebben een uitwerking op je leven! Daarnaast hebben ze een grote uitwerking op het leven van een ander. Het is één van de dingen waar wij als mens niet voor gemaakt zijn. Leven met schuld, leven onder het oordeel. Was het niet God, die op het moment dat wij in schuld naar Hem kwamen te staan, direct ook uitzicht op een Redder gaf? 

Veroordeling bijt


De meeste oordelen die ik hoor hebben een bijtend venijn in de woorden. Ze missen de liefde, denken vanuit hun eigen gelijk, en missen het enige wat nodig is bij een beoordeling: De route van bevrijding. Veroordeling druk mensen neer en pint ze als het ware vast. Alsof ze met een speer vast gezet worden. Te vaak blijft die veroordeling mensen ook hun hele leven achtervolgen! Soms word iemand openbaar te schande gesteld, of misschien gebeurd het in het duister van jezelf. Door hoe jij over jezelf denkt.. Hoe doen ook de woorden van een veroordeling laten diepe sporen na. 

Wie is waarheid?

Weet dat onder welk oordeel jij ook geplaatst word, dat er ook een Bevrijder is. Gisteren hoorde ik een schitterende preek over de waarheid. Hoe vaak slaan wij elkaar er niet mee om de oren. Maar stop daar maar mee. De enige waarheid is een persoon. Hij is geslagen, bespot, te schande gezet, en heeft al onze schulden en veroordelingen met zich meegedragen aan het kruis. Hij die de Weg, de Waarheid en het Leven is. Wanneer je deze waarheid meeneemt naar iemand anders, dan ontstaat er geen kloof. Ja soms kan het wel confronterend zijn. Maar dan is er ruimte om te leven, dan is er bevrijding en een weg uit de schuld. Omdat je weet: Hij werd veroordeeld voor mij.


Vergeet Hem niet mee te nemen


Wanneer je mensen aan wilt spreken mag ik je dan vragen om Jezus mee te nemen? Stel je maar voor dat Hij naast je loopt, zit op de bank of bij je staat in de groep. Probeer je eens te bedenken hoe je dan zou spreken tegen mensen die iets anders doen, dan dat jij vind dat het hoort. Want de tekst die mij het meest hierover raakt is een Bijbeltekst die mij verteld dat wij allen voor ons zelf overtuigd moeten worden van onze eigen fouten. 

Natuurlijk, u veroordeelt dit alles. Maar u bent evenmin te verontschuldigen. Het oordeel dat u over anderen velt, velt u over uzelf, want de dingen die u veroordeelt doet u zelf ook. (Romeinen 2:1)

Zodat wij die bij God kunnen brengen. Elke keer wanneer de Geest je overtuigd van iets wat tussen jou en God in staat, mogen wij weten dat er bevrijding is. Het oordeel van God? Het pint je niet vast waar je nu staat. Het wijst je de weg, zodat je kan knielen aan Zijn kruis. Daar vind je de plek waar je schoon kan worden, waar je al je schulden achter je kan laten. Zo kan je het echte leven voluit leven!

Heb jij weleens te maken gehad met veroordeling? Durf jij te delen wat dit met jou heeft gedaan?Reacties

 1. Ik hou van je advies: "Wanneer je mensen aan wilt spreken mag ik je dan vragen om Jezus mee te nemen? Stel je maar voor dat Hij naast je loopt..." Dat kun je in allerlei situaties gebruiken. Ook gewoon tijdens het huishouden doen, om onder je werk. Ja, ik heb vaak te maken gehad met veroordeling. Niet leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja wat je schrijft herken ik, je kan en mag Hem overal in je meenemen. Als Hij je gered heeft dan kan je eigenlijk niet meer los zijn van Hem. Al zijn wij ons daar niet altijd even zeer van bewust.

   Lastig dat je vaak te maken hebt gehad met veroordeling. Ik wens je Zijn liefde en troost.

   Verwijderen

Een reactie posten

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat.
Wil je wel reageren maar niet dat jouw reactie openbaar staat?
Mail gerust naar:

schrijfgelukjes@gmail.com

Populaire posts van deze blog

Rouwen is een werkwoord

Achter elke traan van verdriet,
schuilt de glimlach van herinneringen.        Foto gemaakt door Sandra Keereweer Vier het leven fotografie


Mijn wereld is veranderd, en daarin moet ik een nieuwe koers leren varen. Dat uit zich in vele verschillende vormen. Nieuwe rituelen maken voor bijvoorbeeld de Moederdag, die ik voor het eerst heb meegemaakt zonder een moeder te hebben. Maar ook in vele andere dingen loop ik ertegenaan dat er een gat geslagen is. Dat het anders gaat, dat ze gemist word. Eigenlijk al heel snel merkte ik dat het daadwerkelijk een groot verschil was in mezelf.

Leven zonder moeder
Mensen vragen aan mij nu weleens: Hoe is het nu zonder moeder? Twee maanden geleden is zij overleden. Ik merk dat ik nog steeds geen antwoord kan geven. Ik heb rust en vrede, vooral omdat ze zolang heeft gevochten. Omdat ik haar de rust gunt die ze nu mag hebben. Er is voor haar geen betere plek dan in de armen van onze Vader in de Hemel. Maar andere momenten mis ik haar hier bij mij, of rak…

Doorzetten

Afgelopen jaren heb ik weer nieuwe doelen in mijn leven gekregen.
Het is gaaf om weer dingen te hebben om naar toe te werken.
Zelfs al is het een reis die echt een uitdaging is.
Was ik drie jaar geleden nog gebroken, zag ik mezelf als iemand die niets kon en ook nooit zou kunnen.
Nu ben ik al aardig op reis.
Echt niet altijd een gemakkelijke weg die ik ga.
Merk dat het best pittig is.
In mijn hoofd sta ik voor veel dingen alleen.
Een hele verantwoordelijkheid als alleenstaande mama, en veel ballen in de lucht houden.
Toch besloot ik mijn kans te pakken.

Na de scheiding was HET moment.
Eindelijk was er ruimte, en kon ik aan mezelf werken.
Samen met een coach en later ook nog iemand van De Hoop, ging ik aan de slag.
Ondanks de moeilijke uitdagingen waar ze mij voorzette, deed ik het.
Ik wilde verandering.
En dat is pittig, dat vraagt doorzettingsvermogen en innerlijke kracht.
Zoveel patronen waren er gelegd, en die veranderen zit zoveel tijd in.
Maar nu kan ik zeggen, wat ben ik gegroei…

Genade alleen...

Geloven is geen prestatie van ons.
Niemand kan het zelf verdienen! Het is genade. Een spontane, niet zelf verdiende Goddelijke gunst.Het is genade door God geschonken, die de weg van geloof opent. Hij begint deze weg niet alleen, Hij houdt het ook in stand! Dwars door alle problemen die dit leven kan geven.

Efeze 2:8-9
Want uit genade zijt gij zalig geworden door het geloof, en dat niet uit u, het is Gods gave. Niet uit de werken, opdat niemand roeme. (Statenvertaling 1618-1619)


                              Brede en smalle weg Genade niet verdiend Het is juist die genade die je leven totaal omkeert! Ik mocht Zijn genade aannemen, en niet eenmalig maar telkens opnieuw, mag ik dat overweldigende gevoel ontvangen. Ik kon het niet grijpen, nemen of eisen. Het kon alleen aan mij geschonken worden, en door mij worden ontvangen. Om niets van mij, en door alles van God! Want wanneer je het verdiend hebt, dan is het een 'logisch' vervolg dat je een beloning krijgt. Nee ik had het tegeno…