Doorgaan naar hoofdcontent

Strijd om je leven

We strijden niet tegen mensen! Durf jij naar jouw eigen leven te kijken? Waar strijd jij tegen op dit moment?

Efeze 6:12
Want wij hebben de strijd niet tegen vlees en bloed, maar tegen de overheden, tegen de machten, tegen de wereldbeheersers van de duisternis van dit tijdperk, tegen de geestelijke machten van het kwaad in de hemelse gewesten.
Dat is een lange zin! Nergens in deze lange zin gaat het over mensen. De overheden en de machten ze zijn niet van vlees en bloed. En toch hebben wij er strijd mee. Wat zijn dat dan precies?
Foto van Pixabay


Hoe komt de aanval binnen?

De strijd kan zich op vele gebieden van je leven afspelen. Om inzicht te geven hier een lijst met zogenoemde oorlogsgebieden:
 • Jouw verleden
 • Jouw identiteit
 • Jouw talenten
 • Jouw verlangen
 • Jouw angst
 • Jouw pijn
 • Jouw relatie
 • Jouw gezin
 • Jouw familie
 • Jouw bezittingen
 • vul zelf maar verder aan....
De aanval van die boze machten en heersers gaat zo geniepig. Bedenk dat er een strijd is om jouw leven. Een oorlog die gaat om jouw leven of dood. Die oorlog is niet altijd voelbaar, misschien nog wel het meest doordat wij er zo onbekend mee zijn. Daarom is het goed om te weten dat die er altijd is. Het grootste verschil is voor welke kant jij zelf kiest. Achter wie ga jij staan? Deze strijd is veelal ongemerkt, daardoor kan je ook heel onbewust een keuze afgeven waarmee je vertaalt voor welke kant je kiest. Net als in een echte oorlog bekijkt onze vijand, de vijand van het Leven, die boze machten en heersers naar de zwakke plek in onze verdediging. Weet jij al van jezelf, wat jouw zwakke plek is?

Het wapen van de boze in mijn leven

Persoonlijk moet ik bekennen dat ik meerdere zwakke plekken heb. Als ik kijk naar het lijstje met oorlogsgebieden waarin er gestreden word, dan zie ik hoe bij mij de strijd van het ene gebied is doorgelopen en het volgende gebied heeft ingenomen. Alles om mij klein te houden, mijn hoop te ontnemen. Als ik zo kijk zie ik het wapen dat gebruikt word tegen mij: Schaamte. Schamen voor mijn verleden, mijn identiteit, mijn talenten, mijn verlangen, mijn angst, mijn pijn en ga zo maar door de lijst van oorlogsgebieden. Die schaamte zorgt dat ik het dan in mezelf wil verbergen. Dat ik mij verstop in een hoekje van mijn hart. En ik ga je zeggen, en ook mezelf dus, door die schaamte te blijven verbergen kan ik niet meer opstaan. Kan ik geen vrije relatie hebben met God. Want ook daar werkt schaamte verlammend, en werkt door in mijn angst. Al die gevoelens worden gebruikt tegen mij. Voor mij is dus de werking van schaamte een alarmsignaal. Ik mag nu weten, iedere keer als ik mij schaam, er is strijd om mij. En ik heb een keuze. Verberg ik mezelf? Dat mag, maar dan voel ik mij van binnen naar. Of gooi ik het in het licht, maak ik het openbaar, en durf ik met mijn schaamte eerlijk en open naar God te gaan en het aan Hem te geven. Dan zal Hij mij net als Adam en Eva bevrijden van schaamte, God zal dan mijn schaamte bedekken. Hij die Adam en Eva riep, toen ze verstopt waren. Waardoor verstopte zij zich? Door schaamte! Waar bent u? (Genesis 3:9) Waar ben jij Petrina? 


Mijn Bijbel Journaling Genesis 3:9


Mijn nieuwe keuze in deze strijd

Ik ben weer zelf gaan strijden. Een strijd waarvan ik al wist dat ik hem niet kon winnen. Omdat ik dat al eerder heb geprobeerd. En ik ken mezelf, als ik dat probeer dan ga ik daar 100% voor en toch is het niet gelukt. Er is er maar 1 die mijn strijd kan overwinnen, dat weet ik. Toch begon ik niet bij Hem! Koos ik voor de verkeerde kant in deze strijd. Ik mag de Goddelijke kant kiezen, want Hij heeft al voor mij gekozen. Ik mag staan in Zijn overwinning. Mijn schaamte omdat ik weer op mijn lip ben gaan bijten, mijn falen, mijn angst en mijn pijn hierom, ik mag het allemaal bij God brengen. Want ik mag weten, ik faal, maar mijn God faalt nooit! Ik kies een kant, nu ik bewust ben geworden waarom ik bijt op mijn lip. Ik kies Gods kant, ik breng het bij Hem. 

Psalm 46:11

Geef het op en weet dat Ik God ben; Ik zal geroemd worden onder de heidenvolken, Ik zal geroemd worden op de aarde.

Waar ervaar jij strijd in? Welk wapen gebruikt hij om jou klein te houden, neer te drukken of om je leven moeilijk te maken? 

Reacties

 1. Ik ervaar de meeste strijd in mijn gezondheid. Het niet kunnen werken (betaald) is mijn schaamte. Wanneer ik teveel slechte (pijn) dagen heb, denk ik soms dat God mij heeft verlaten of dat het Hem niks interesseert. Het blijft echt een uitdaging om juist in de pijn naar God te gaan en die gedachten te ontkrachten in Zijn naam.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Anne! Ik herken je verhaal, ook qua pijn. Ik heb pas kort geleden ontdekt dat juist mijn pijn mijn ‘korte lijntje’ met God bleek te zijn. Het hield me enorm afhankelijk van Hem. Ieder moment van pijn werd ik er weer mee geconfronteerd.
   Ik weet niet zo goed waarom ik dit met je deel, maar ervaar wel dat ik het hier blijkbaar met je mag delen....
   Mocht je er eens contact met me over op willen nemen, schroom niet!
   inspiratiebyanita@gmail.com

   Mooie blog Petrina! Heel herkenbaar....

   Verwijderen
  2. Hoi Anne,

   Wat dapper dat je jouw zwakke plek durft te delen, en wat een begrijpelijke plek. Juist wanneer je Hem eigenlijk nodig hebt komt de vijand aan het werk als ik zo lees. Blijf die uitdaging aangaan, je bent zo waardevol en kostbaar voor Hem! Ik zal voor je bidden.

   Verwijderen
  3. Hoi Anita, Wat een mooie en waardevolle reactie die je geeft! Wat bijzonder dat juist je zwakheid als kracht mocht gaan worden. Mooi hoe je schrijft dat je juist Hem nodig had en Hem door je pijn mocht vinden. Bijzonder hoe iedereen dit anders ervaart. Mooi dat je dit hier deelt. Dank je wel daarvoor!

   Verwijderen
 2. Dank je wel voor deze blog weer. Jij schrijft vaak dingen, die blijven hangen. Waarover ik langer na wil denken. Deze post print ik uit voor mezelf, zodat ik hem van papier kan lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wauw wat een bemoediging om dit te lezen! Dank je wel. Ik bid dat God je zegent met alle dingen die je doet.

   Verwijderen

Een reactie posten

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat.
Wil je wel reageren maar niet dat jouw reactie openbaar staat?
Mail gerust naar:

schrijfgelukjes@gmail.com

Populaire posts van deze blog

Leven vanuit dankbaarheid...

Zoek het ware leven
waar het te vinden is:
vlak voor je neus.
(Duizend maal dank, Voskamp, Ann) Een waar leven, dat vol is, dat eerzaam is en ergens toe doet. Hoe breng je dat, in je leven van alledag, in de praktijk? Kijk jij naar de teleurstelling, het falen en de gebreken?


Gericht op wat ontbreekt
Zolang ik dit deed, voelde ik mij elke dag leger, nuttelozer en waardelozer. Ik werd er zo moe van.

Naast dat er veel in mijn leven gebeurde dat mij verwondde en verdriet deed, gebeurde er nog iets. Ik laadde mezelf niet meer op. Zag elke dag nog meer dat tegen zat, wat ontbrak in mijn leven, om ooit tot een vol, eerzaam en nuttig leven te kunnen komen. Wat ik had gedaan was mij volledig gedraaid naar het negatieve. Ik gaf God er niet de schuld van, iets wat hierdoor wel vaak gebeurt! Ik gaf mezelf de schuld ervan....

Verlost van mijn schuld
Totdat mijn leven veranderde. Heel lang worstelde ik met zonden die ik had begaan. Zo vaak vroeg ik om vergeving, bij God. Totdat er duidelijk omhoog k…

Doorzetten

Afgelopen jaren heb ik weer nieuwe doelen in mijn leven gekregen.
Het is gaaf om weer dingen te hebben om naar toe te werken.
Zelfs al is het een reis die echt een uitdaging is.
Was ik drie jaar geleden nog gebroken, zag ik mezelf als iemand die niets kon en ook nooit zou kunnen.
Nu ben ik al aardig op reis.
Echt niet altijd een gemakkelijke weg die ik ga.
Merk dat het best pittig is.
In mijn hoofd sta ik voor veel dingen alleen.
Een hele verantwoordelijkheid als alleenstaande mama, en veel ballen in de lucht houden.
Toch besloot ik mijn kans te pakken.

Na de scheiding was HET moment.
Eindelijk was er ruimte, en kon ik aan mezelf werken.
Samen met een coach en later ook nog iemand van De Hoop, ging ik aan de slag.
Ondanks de moeilijke uitdagingen waar ze mij voorzette, deed ik het.
Ik wilde verandering.
En dat is pittig, dat vraagt doorzettingsvermogen en innerlijke kracht.
Zoveel patronen waren er gelegd, en die veranderen zit zoveel tijd in.
Maar nu kan ik zeggen, wat ben ik gegroei…

Gebed: Houdt ons dichtbij U

Heere laat ons als ouders niet los, in het opvoeden van onze kinderen. In een wereld die van U af gaat kan het moeilijk zijn om onze kinderen op te voeden, naar U gericht. Heere laat mij niet los!

Ik wil bekennen, dat ik makkelijker spreek over de fouten die anderen hierin maken. Dat ik makkelijker praat met andere mensen over problemen die ik tegenkom. Dan dat ik andere mensen, of mijn problemen bij U breng.

Vergeef mij Heere, en wilt U mij hierbij helpen. Om eerlijk in die spiegel te durven kijken die U mij voorhoud. Een schokkende spiegel! Maar dank U dat U deze spiegel nog aan mij schenkt. En mij niet overgeeft aan de wereld en mij loslaat. Dat U mij vast houd is niet iets waarvoor ik mezelf kan prijzen. Nee dat is enkel Uw genade en alle eer daarvoor komt U toe!

Laat mij niet gaan met mijn erfenis de wereld in. Als een Vader die maar loslaat omdat ik toch niet luister, omdat ik altijd maar meer wil. Mijn dood en ondergang tegemoet lopend. Terwijl er bij U alles is wat ik nodig he…